Inspiracją do przygotowania tego szybkiego dania jakim jest pieczony tuńczyk był przepis z tego wpisu. Autorka użyła łososia, a ja dysponowałam akurat tuńczykiem więc zmieniłam rybę. Dodatkowo dodałam nieco chilli, oregano i zamiast zwykłej oliwy z oliwek użyłam taką z chilli. Ryba dzięki temu oprócz włoskiego smaku nabiera nieco ostrości 🙂
PIECZONY TUŃCZYK Z POMIDORAMI I OLIWKAMI
Składniki (2 porcje):
- 2 filety z tuńczyka najlepiej dzikiego (użyłam tuńczyka Wild Fish Discovery) – moje ważyły 220 g razem
- 8-10 pomidorków koktajlowych lub takich w wersji podłużnej jak u mnie na zdjęciu
- 1 łyżka oliwy z oliwek (użyłam oliwy z chilli własnej roboty 😀
- 10 listków świeżej bazylii
- około 12 oliwek czarnych (można pominąć lub wymienić na czerwone, zielone lub te w odcieniu brązowym/ciemnej cegły – nie wiem jaki to rodzaj niestety)
- 1/4 łyżeczki oregano
- sól i pieprz do smaku
- 1-2 szczypty chilli
Przygotowanie:
- Pognieć dwa kawałki papieru do pieczenia zawijając je w kólkę, a następnie je rozprostuj.
- Pokrój pomidorki i wymieszaj z przyprawami, oliwkami i oliwą chilli.
- Na papierze wyłóż rybę, posyp pieprzem i nieco solą (nie za dużo, bo oliwki są słone), a następnie zrób z papieru jakby łódeczki i wyłóż na rybę pomidorki z oliwkami. Zawiń całość w papier tak aby ryba była całkowicie ukryta w środku, ale z przestrzenią na górze. Takie łódeczki nazywa się „papilotami”.
- Piecz w 200 stopniach C przez 10-15 minut (w zależności od grubości fileta). Jeśli filet jest dosyć gruby to pieczenie zajmie bliżej 15 minut. Nie piecz za długo, bo wysuszysz za bardzo rybę.
Wskazówki:
- Tuńczyka można zamienić na inną rybę np. dorsza czy łososia.
- Ja podałam go z ugotowanym na sypko ryżem i surówką z rukoli. Przepis jednak jest na tyle wdzięczny, że ryba będzie pasowała zarówno do różnego rodzaju kasz jak i np. komosy czy amarantusa dla osób na diecie bezglutenowej.
- W przepisie nie zostały użyte także żadne produkty zawierające mleko w związku z tym może być stosowany przez osoby na diecie bezmlecznej lub bezlaktozowej. Także dzieci, które mają alergię na białka mleka krowiego.