Makaron z pancettą w sosie pomidorowym pokochają wszyscy, którzy chcą zrobić obiad w 15 minut. 🙂 Dosłownie zajmuje on tyle co ugotowanie makaronu. Docenią go więc osoby, które potrzebują przygotować coś do zjedzenia dla rodziny w tempie ekspesowym, ale też mamy karmiące, które mają naprawdę okrojoną ilość czasu na przygotowywanie posiłków. Do tego obiadu niezbędna będzie pancettą (rodzaj dojrzewającego boczku), ale jeśli jej nie masz użyj dobrej jakości wędliny, a nawet kiełbasy czy po prostu mięsa surowego (sprawdzi się też drób).
Już słyszę przy okazji chór osób, które powiedzą, że jak to…boczek? 🙂 Kiełbasa na zdrowej diecie? Otóż każdy produkt może mieć swoje miejsce w zdrowej zbilansowanej diecie. Problemem nie jest produkt, a częstotliwość jego spożywania. Jeśli jesz kiełbasę codziennie to jest to problem, jeśli od czasu do czasu, bo Twoja dieta bazuje głównie na produktach roślinnych i nabiale to się w ogóle nie martw!
Jeśli mnie śledzisz na bieżąco to też wiesz, że na moim blogu można znaleźć różne przepisy. Wiele z nich jest wegetariańska lub wegańska, a także bezmleczna czy bezglutenowa. Staram się zaspokajać gusta różnych osób, które mnie śledzą.
I choć wiem, że wielu osobom się to może nie spodobać to tak się składa, że pracując indywidualnie ze swoimi podopiecznymi wiem, że często człowiek tak ma, że potrzebuje zjeść coś teoretycznie mniej zdrowego czy mniej „fit” czyli niskokalorycznego. Nic z tym złego. Zdrowej diety nie tworzy jeden posiłek, ani nie rujnuje jeden posiłek. Zdrowa dieta to suma tych wszystkich posiłków, które jadasz w tygodniu. 🙂 I tym optymistycznym akcentem zapraszam po ekspresowy przepis na makaron z pancettą 🙂
MAKARON Z PANCETTĄ W SOSIE POMIDOROWYM
SKŁADNIKI NA 3-4 PORCJE
- 250 g pancetty wędzonej
- 1 kartonik pomidorów w soku pomidorowym około 400 ml
- 3-4 łyżki oliwek (zielonych lub czarnych – wedle uznania)
- 1 ząbek czosnku
- 5-6 pomidorków koktajlowych lub 1-2 średnie zwykłe pomidory
- sól, pieprz i świeża bazylia do smaku
- parmezan do oprószenia całości (pomiń jeśli jesteś na diecie bezmlecznej)
- makaron do podania (w wersji bezglutenowej zastosowuj makaron bezglutenowy np. gryczany lub kukurydziany, można też użyć makaronu ze strączków), w wersji podstawowej po prostu najlepiej użyć makaronu pełnoziarnistego
PRZYGOTOWANIE
- Na rozgrzaną patelnię wrzuć pokrojoną drobno w kostkę lub paski pancettę. Posmaż chwilę. Będzie się z niej wytapiał tłuszcz. Dobra pancettą nie ma go zbyt dużo wbrew pozorom.
- Następnie dodaj na patelnię pokrojone drobno pomidory (można wcześniej je sparzyć i obrać ze skórki; ja zostawiłam ze skórką). Duś przez 2-3 minuty razem po czym dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę, duś kolejną minutę, a następnie dodaj pomidory w kartoniku.
- Zmniejsz ogień i gotuj bez przykrycia około 5 minut, między czasie dodaj pokrojone oliwki. Dopraw do smaku.
- Podaj z ugotowanym al dente makaronem. Oprósz parmezanem (pomiń na diecie bezmlecznej) i świeżą bazylią.
- Gotowe! Makaron z pancettą w sosie pomidorowym gotowy! Sos starcza na 3-4 porcje więc możesz spokojnie go przechować w lodówce do 3 dni.