buddha bowl z soczewica i bulgurem

Buddha bowl z soczewicą i bulgurem jest dziecinnie prostym wegetariańskim daniem, które sprawdzi się na diecie w insulinooporności, PCOS, niedoczynności tarczycy, u osób na diecie wegetariańskiej. W opcji bez jogurtu greckiego, a z jogurtem roślinnym będzie odpowiednia też dla wegan.

Lubię publikować tutaj przepisy, które dbają także o poprawę lub utrzymanie prawidłowych wartości lipidogramu (cholesterolu, trójglicerydów itd). Wiele osób ma problem z tymi parametrami, a są one kluczowe w kontekście przeciwdziałania ryzyku chorób sercowo-naczyniowych, cukrzycy, nadciśnienia czy nowotworów.

Tego typu dania to też wspaniała możliwość, żeby włączać strączki do swojej diety – nawet jeśli teraz ich nie lubisz 🙂

 

View this post on Instagram

Bardzo jesienna wersja wegetariańskiego dnia typu buddha bowl, ale z gotowaniem 🙂 🍁🍁 Często buddha bowl to jednak świeże produkty zestawione ze sobą. Składniki i sposób przygotowania znajdziecie poniżej. 🙂 . ✨✨✨ SKŁADNIKI ✨✨✨ 🔹1 awokado 🔹6 sztuk pieczarek 🔹8 łyżek nasion soczewicy czerwonej 🔹czyli około 100 g, 🔹2 sztuki marchewek 🔹3 łyżki jogurtu greckiego 🔹4 łyżki kaszy bulgur nieugotowanej 🔹5 łyżeczek natki pietruszki 🔹2 łyżeczki tahini i 1 łyżka oliwy 🔹1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki wędzone 🔹1/2 łyżki jasnego sosu sojowego 🔹4 szczypty czosnku granulowanego 🔹1 łyżeczka suszonego oregano ✨✨✨ PRZYGOTOWANIE ✨✨✨ Pieczarki i marchewki pokrój w plasterki i dosłownie chwilkę podduś na oliwie z dodatkiem wędzonej papryki, oregano i czosnku granulowanego. Warzywa mają być chrupkie. Soczewicę dokładnie opłucz i ugotuj w wodzie razem z bulgurem. Można na tym etapie doprawić je np. suszoną włoszczyzną czy kurkuma i pieprzem. Wymieszaj sos sojowy z tahini i jogurtem w czasie kiedy będzie gotowała się kasza. Podaj kaszę z soczewicą z warzywami, skrop sosem i dodaj świeże awokado. Oprósz pieprzem oraz sporą ilością natki pietruszki. Gotowe! . Lubiecie soczewice? Jadacie strączki?

A post shared by DIETETYK -Kamila Urbaniak 🍓 (@kreatornia_zmian) on

 

BUDDHA BOWL Z SOCZEWICĄ I BULGUREM

 

SKŁADNIKI NA 2 PORCJE

 

  • 1 awokado, czyli około 140 g,
  • 6 sztuk pieczarek, czyli około 120 g,
  • 8 łyżek nasion soczewicy czerwonej, czyli około 100 g,
  • 2 sztuki marchewek, czyli około 90 g,
  • 3 łyżki jogurtu greckiego, czyli około 60 g (lub roślinnego)
  • 4 łyżki kaszy bulgur, czyli około 52 g (lub np. amarantusa czy komosy w wersji bez glutenu)
  • 5 łyżeczek natki pietruszki, czyli około 30 g,
  • 2 łyżeczki tahini, czyli około 12 g,
  • 1 łyżka oliwy z oliwek, około 10 g,
  • 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki wędzonej, czyli około 5 g,
  • 1/2 łyżki jasnego sosu sojowego, czyli około 5 g,
  • 4 szczypty czosnku granulowanego, czyli około 4 g,
  • 1 łyżeczka suszonego oregano, czyli około 3 g.

 

PRZYGOTOWANIE

 

Pieczarki i marchewki pokrój w plasterki i dosłownie chwilkę podduś na oliwie z dodatkiem wędzonej papryki, oregano i czosnku granulowanego. Warzywa mają być chrupkie, a czas duszenia naprawdę krótki – 2-3 minuty wystarczą.

Soczewicę dokładnie opłucz i ugotuj w wodzie razem z bulgurem. Można na tym etapie doprawić je np. suszoną włoszczyzną czy kurkumą i pieprzem. Wzmocnisz wtedy przeciwzapalne właściwości buddha bowl z soczewicą.

Wymieszaj sos sojowy z tahini i jogurtem w czasie kiedy będzie gotowała się kasza. Podaj kaszę z soczewicą z warzywami, skrop sosem i dodaj świeże awokado. Oprósz pieprzem oraz sporą ilością natki pietruszki.

 

buddha bowl z soczewica i bulgurem

 

 

WSKAZÓWKI

W wersji wegańskiej użyj jogurtu roślinnego np. sojowego.

Bulgur możesz zamienić na inną kaszę np. zasobny w wapń amarantus. Dzięki temu danie będzie też bezglutenowe 😉