Buddha bowl z soczewicą i bulgurem jest dziecinnie prostym wegetariańskim daniem, które sprawdzi się na diecie w insulinooporności, PCOS, niedoczynności tarczycy, u osób na diecie wegetariańskiej. W opcji bez jogurtu greckiego, a z jogurtem roślinnym będzie odpowiednia też dla wegan.
Lubię publikować tutaj przepisy, które dbają także o poprawę lub utrzymanie prawidłowych wartości lipidogramu (cholesterolu, trójglicerydów itd). Wiele osób ma problem z tymi parametrami, a są one kluczowe w kontekście przeciwdziałania ryzyku chorób sercowo-naczyniowych, cukrzycy, nadciśnienia czy nowotworów.
Tego typu dania to też wspaniała możliwość, żeby włączać strączki do swojej diety – nawet jeśli teraz ich nie lubisz 🙂
BUDDHA BOWL Z SOCZEWICĄ I BULGUREM
SKŁADNIKI NA 2 PORCJE
- 1 awokado, czyli około 140 g,
- 6 sztuk pieczarek, czyli około 120 g,
- 8 łyżek nasion soczewicy czerwonej, czyli około 100 g,
- 2 sztuki marchewek, czyli około 90 g,
- 3 łyżki jogurtu greckiego, czyli około 60 g (lub roślinnego)
- 4 łyżki kaszy bulgur, czyli około 52 g (lub np. amarantusa czy komosy w wersji bez glutenu)
- 5 łyżeczek natki pietruszki, czyli około 30 g,
- 2 łyżeczki tahini, czyli około 12 g,
- 1 łyżka oliwy z oliwek, około 10 g,
- 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki wędzonej, czyli około 5 g,
- 1/2 łyżki jasnego sosu sojowego, czyli około 5 g,
- 4 szczypty czosnku granulowanego, czyli około 4 g,
- 1 łyżeczka suszonego oregano, czyli około 3 g.
PRZYGOTOWANIE
Pieczarki i marchewki pokrój w plasterki i dosłownie chwilkę podduś na oliwie z dodatkiem wędzonej papryki, oregano i czosnku granulowanego. Warzywa mają być chrupkie, a czas duszenia naprawdę krótki – 2-3 minuty wystarczą.
Soczewicę dokładnie opłucz i ugotuj w wodzie razem z bulgurem. Można na tym etapie doprawić je np. suszoną włoszczyzną czy kurkumą i pieprzem. Wzmocnisz wtedy przeciwzapalne właściwości buddha bowl z soczewicą.
Wymieszaj sos sojowy z tahini i jogurtem w czasie kiedy będzie gotowała się kasza. Podaj kaszę z soczewicą z warzywami, skrop sosem i dodaj świeże awokado. Oprósz pieprzem oraz sporą ilością natki pietruszki.
WSKAZÓWKI
W wersji wegańskiej użyj jogurtu roślinnego np. sojowego.
Bulgur możesz zamienić na inną kaszę np. zasobny w wapń amarantus. Dzięki temu danie będzie też bezglutenowe 😉