Typ posiłku

Rodzaj diety

Czas przygotowania

Składniki

placuszki owsiane z jabłkiem przepis

Placuszki owsiane z jabłkiem i cynamonem – zdrowy przepis

Placuszki owsiane z jabłkiem i cynamonem to jeden z moich ulubionych leniwych posiłków śniadaniowych lub kolacyjnych. Uwielbiam je, są po prostu przepyszne, nie wymagają dodatku ani grama cukru.  Dostarczają naprawdę solidnych ilości składników mineralnych jak żelazo, cynk, miedź, magnez, witamina E czy witamin z grupy B oraz błonnika. Są idealnym pomysłem na posiłek na słodko…

Czytaj więcej

makaron z cukinii przepis

Makaron z cukinii z awokado i parmezanem – szybki przepis

Makaron z cukinii z parmezanem to jeden z moich ulubionych szybkich i zdrowych przepisów. Odkąd jestem szczęśliwą posiadaczką urządzenia o wdzięcznej nazwie SPIRALIZER, którym mogę robić makarony z warzyw – zwykły makaron jest gościem na moim talerzu dużo rzadziej. Jednak nie od zawsze mam spiralizer. Wcześniej makaron z cukinii czy marchewki robiłam przy pomocy obieraczki do…

Czytaj więcej

kokosowy kurczak domowa wędlina

Kurczak pieczony w wiórkach kokosowych

Kurczak pieczony w wiórkach kokosowych to mój sposób na radzenie sobie z nudą. Chcę, aby na mojej kanapce znalazło się coś smacznego, wartościowego i jak najmniej przetworzonego. I choć jadam wędliny, starając się wybierać zawsze te najlepszej jakości, najbardziej lubię przygotować po prostu pieczonego kurczaka (indyka), który pokrojony w kawałki świetnie sprawdza się na kanapkach.…

Czytaj więcej

nasiona chia

Nasiona chia – 10 właściwości zdrowotnych dla których warto je jeść

Nasiona chia należą do jednych z najbardziej odżywczych roślin na ziemi. Szałwia hiszpańska, bo tak nazywają się nasiona chia rośnie naturalnie w Afryce Południowej. Chia były bardzo ważnym elementem diety Azteków i Majów. W ostatnim czasie bije rekordy popularności. Dla ciekawostki powiem Wam, że słowo “chia” w języku Majów oznacza “siłę”. We fragmencie książki “Dieta…

Czytaj więcej

pasta brokułowa

Pasta brokułowa

BROKUŁ – O TYM DLACZEGO WARTO GO SPOŻYWAĆ 🙂 WIADOMOŚCI OGÓLNE Brokuł jest dobrym źródłem witaminy C oraz beta-karotenu i potasu. Zawiera również wapń, kwas foliowy oraz chrom. Brokuł wykazuje działanie przeciwnowotworowe dzięki obecności sulforafanu, indoli czy izotiocyjanów. W celu ochrony przed nowotworem najlepiej spożywać brokuły gotowane ponieważ zawierają one jeszcze więcej sulforafanu ! 🙂…

Czytaj więcej

KOTLETY Z KASZY JAGLANEJ PRZEPIS

Kotlety z kaszy jaglanej

Co Ty na to, aby zamienić schabowego na kotlety z kaszy jaglanej? Z całą pewnością będzie to zdrowsze oraz dostarczy o wiele więcej składników odżywczych do Twojego organizmu. Jedynym elementem stałym w tym przepisie jest kasza jaglana, resztę możesz zmieniać wedle własnych upodobań. Do przygotowania kotletów z kaszy jaglanej wedle przepisu, który wypróbowałam potrzebne Ci…

Czytaj więcej

bakłażan z kurczakiem przepis

Bakłażan pieczony z kurczakiem i ryżem

Bakłażan pieczony z kurczakiem i ryżem to jedno z moich ulubionych dań prosto z piekarnika (wspaniale do zapiekania sprawdza się również cukinia). Jeśli zatem nie lubisz bakłażana możesz go w przepisie zastąpić własnie cukinią. Farsz sprawdzi się także do nadziewania papryki. Możliwości jest naprawdę wiele. Mimo, że warzywa zapiekane z farszami kojarzą się raczej z kolacją,…

Czytaj więcej

pasta do pieczywa

Pasta do pieczywa – bogata w kwasy tłuszczowe omega 3

Kanapki są bardzo prostym, ale również szybkim pomysłem na przygotowanie posiłku. Problemem staje się natomiast brak inspiracji co do składników, które potencjalnie miałyby znaleźć się na naszych kanapkach. Można oczywiście kupić gotowe smarowidła, wędlinę czy ser żółty, czyli standardowe produkty i przygotować z nich kanapki. Czy będą one jednak posiłkiem wartościowym? Czy będą one atrakcyjne…

Czytaj więcej

sałatka szpinak orzechy

Sałatka szpinakowo-orzechowa

Jednym z najprostszych sposobów na przygotowanie posiłku jest stworzenie własnej sałatki. Jest ona idealnym sposobem na włączenie do diety warzyw oraz poeksperymentowanie ze smakami poprzez umiejętne łączenie składników. Proponuję przygotować sałatkę z cennego dla zdrowia szpinaku, tłustego boczku, bogatych w potas pomidorów, orzechów włoskich, gdyż są rewelacyjnym źródłem kwasów tłuszczowych omega 3 oraz nasion słonecznika,…

Czytaj więcej

przepis na ciasto czekoladowe z fasoli

Przepis na ciasto czekoladowe z fasoli

Często walcząc o dobre samopoczucie, zgrabną sylwetkę lub realizując inne cele, odmawiamy sobie słodyczy we wszelkiej formie. Zdarza się jednak tak, że przychodzi moment słabości – nieprzezwyciężona ochota na słodkość. Poniżej przepis na to, jak upiec dwie pieczenie na jednym ogniu. Ciasto czekoladowe, które zaspokoi potrzebę na słodkie, a dodatkowo dostarczy cennych składników odżywczych (białka,…

Czytaj więcej

szpinak

Dlaczego warto spożywać szpinak?

Szpinak jest niezwykle cennym produktem dla zdrowia. Pełni istotną rolę, szczególnie w profilaktyce przeciwnowotworowej oraz w zachowaniu dobrego wzroku na długie lata. Ze względu na zawartość kwasu foliowego chroni przed wadami wrodzonymi układ nerwowego. Jest jednak pewien minus. Zapewne dla części z nas szpinak jest kojarzony z nieapetyczną, zieloną papką na talerzu, którą musimy, a…

Czytaj więcej