Zupa z soczewicy czerwonej – najprostsza, szybka i super pożywna. Nie wiem czy można chcieć czegoś więcej? Ja swoją wersję przygotowuję w różnych odsłonach, ale baza zawsze jest taka sama. Zmienić można sposób doprawienia i uzyskujemy nowe wrażenia smakowe, ale i wartość odżywczą.
Inne przepisy na zupy znajdziesz poniżej:
♥ Rozgrzewający krem z marchwi
♥ Krem z dyni z mleczkiem kokosowym
♥ Szybki i prosty krem z batatów
♥ Zupa z zielonym groszkiem i marchewką (wegetariańska)
♥ Zupa z soczewicy czerwonej z curry
ZUPA Z SOCZEWICY CZERWONEJ Z CURRY I KOMOSĄ RYŻOWĄ
SKŁADNIKI:
- 200 g soczewicy czerwonej lub około 17 łyżek
- 500 g passaty pomidorowej (przecier) lub ewentualnie 2 kartoniki pomidorów w soku pomidorowym
- 1 cebula
- 6-8 pieczarek
- 1 marchewka
- 1 papryka świeża (w mnie zielona ale to nie ma znaczenia)
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 ząbki czosnku
- 5 łyżeczek curry (najlepiej bez soli)
- 4 łyżki wiórków kokosowych (opcjonalnie)
- 5 łyżek komosy ryżowej lub kaszy jaglanej (opcjonalnie)
- 1/4 łyżeczki chilli w proszku
- 1 – 1,25 l wody lub bulionu
- sól do smaku
- natka pietruszki do przybrania
PRZYGOTOWANIE:
- Cebulę pokroić w kostkę. Pieczarki w plasterki. Marchewkę zetrzeć na tarce o grubych oczkach, a paprykę pokroić w paseczki.
- Rozgrzać patelnię i wlać oliwę. Dodać cebulę i zeszklić. Następnie dodać pieczarki, marchewkę i curry. Wszystko razem poddusić około 4-5 minut. W razie potrzeby podlać patelnię nieco wodą.
- Pod koniec duszenia dodać 2 przeciśnięte przez praskę lub drobno pokrojone ząbki czosnku. Dusić z warzywami jeszcze około 1 minutę. Zdjąć z ognia.
- Soczewicę przepłukać kilkakrotnie w zimnej wodzie, aż jej mleczne zabarwienie zniknie, a woda będzie czysta.
- Do garnka minimum 2 litrowego wrzucić warzywa, passatę pomidorową oraz przepłukaną soczewicę.
- Zalać minimum 1 litrem wody (zupa będzie wtedy naprawdę bardzo gęsta), ja dodałam 1,25 l wody. Nie polecam dodawać jednak więcej jak 1,5 litra.
- Następnie dodaj jeśli chcesz użyć komosę ryżową i wiórki kokosowe.
- Gotuj na średnim ogniu pod przykryciem około 15 minut. Wymieszaj w razie potrzeby między czasie.
WSKAZÓWKI
- Dodając jakieś źródło węglowodanów złożonych czyli np. kaszę, komosę czy ryż otrzymujesz bardziej kompleksowe danie, pełnowartościowe. Możesz jednak pominąć ten krok. Ja dodałam komosę, bo szybko się gotuje i zawiera kompletne pełnowartościowe białko.
- Wiórki kokosowe są opcjonalne – dodałam je, ponieważ pomidory lubią się z cukrem, który niweluje ich kwasowość. Wiórki trochę spełnią to zadanie, dodając malutką nutę kokosa, ale też trochę błonnika.
- Taką zupę w wersji niewegańskiej można przygotować z jogurtem lub śmietaną np.12%. Ja lubię jogurt grecki dodać sobie już na talerzu i posypać obficie pietruszką.
- Skropienie zupy sokiem z cytryny wpłynie pozytywnie na przyswajalność żelaza z soczewicy. Tak samo natka pietruszki.
- Dodając do zupy śmietankę lub mleczko kokosowe uzyskamy bardziej kremowy i orientalny smak. Polecam spróbować 🙂
DLA KOGO JEST TO DANIE?
- Dla osób z cukrzycą, insulinoopornością, kobiet z PCOS.
- Dla osób na dietach odchudzających.
- Osób z niedoczynnością tarczycy.
- Wszystkich osób, które nie eliminują strączków z diety.
- Osób na dietach wegetariańskich i wegańskiej.
- Osób, które z powodów zdrowotnych muszą ograniczać białko pochodzenia zwierzęcego.
- Osób z niedoborami żelaza.
- Kobiet w ciąży/karmiących.
- Wszystkich osób zdrowych, które chcą dbać o urozmaicenie swojej codziennej diety.
- Dla osób aktywnych fizycznie.
Lubisz soczewicę? Znasz ją? A może to Twoje pierwsze podejście? Daj znać koniecznie 🙂