Krem z pomidorów to chyba najprostsza zupa świata. Myślę, że gdybym była początkująca w kuchni (a przecież jeszcze niedawno byłam) to na pewno nie ogarnąłby mnie strach na samą myśl o gotowaniu takiej zupy. 🙂 Kiedyś bowiem przerażały mnie przepisy, gotowanie, odmierzanie. Dzisiaj choć wiem, że naprawdę dobrze gotować umieją nieliczni i żadnym Amaro to ja nie jestem 🙂 nie przeszkadza mi pokazywać tu gotowania prostego, codziennego i naprawdę zdrowego 🙂 I to tylko w 15 minut 🙂
Zapraszam na najprostszą zupę świata 🙂
Inne przepisy na zupy znajdziesz poniżej:
♥ Rozgrzewający krem z marchwi
♥ Krem z dyni z mleczkiem kokosowym
♥ Szybki i prosty krem z batatów
♥ Zupa z zielonym groszkiem i marchewką (wegetariańska)
♥ Zupa z czerwonej soczewicy z curry (wegańska)
♥ Zupa z soczewicy czerwonej z curry
KREM Z POMIDORÓW W WERSJI WEGAŃSKIEJ
SKŁADNIKI:
- 500 g passaty pomidorowej (można pominąć i dać 2 opakowania pomidorów w soku pomidorowym zamiast jednego)
- 1 opakowanie pomidorów w soku pomidorowym około 400g (zalecam kartonikowe, a nie puszkowane, które po pierwsze mają często metaliczny posmak, a po drugie puszka nie jest najlepszym opakowaniem na żywność m.in. z powodu przechodzania do żywności niklu, aluminium czy z uwagi na zawartość bisfenolu a)
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 cebula biała
- 2 ząbki czosnku
- 1 mała marchewka
- do smaku: sól, pieprz, oregano, bazylia lub pietruszka i dla ryzykantów oraz ludzi o mocnych nerkach odrobina cukru* 🙂 🙂
*Cukru dodawać nie trzeba, ale tak się składa, że cukier lubi się z pomidorami. Tak samo jak masło się z pomidorami lubi. Także jeśli nie jesteś na diecie bezmlecznej lub wegańskiej możesz cebulę zeszklić na maśle. Jeśli nie boisz się łyżeczki cukru (ja się nie boję) to polecam dodać. Ładnie wydobywa smak pomidorów.
PRZYGOTOWANIE
1. Cebulę, marchewkę i czosnek pokrój drobno wg uznania.
2. Do garnka wlej oliwę. Na rozgrzanej oliwie duś pokrojone warzywa od czasu do czasu mieszając około 3-4 minuty. W razie potrzeby podlej nieco wodą.
3. Następnie dodaj passatę i pomidory. Wlej odrobinę wody do kartoników i wypłukaj pozostałości po passacie i pomidorach. Wlej wodę do garnka.
4. Dopraw solą, pieprzem, oregano i bazylią oraz łyżeczką słodkiej papryki. Dopraw cukrem jeśli się odważysz 🙂
5. Doprowadź na średnim ogniu do wrzenia.
6. Zblenduj i podaj z pieczywem, na diecie tradycyjnej z kleksem jogurtu greckiego/śmietany czy nawet serem np. mozarellą czy fetą. Udekoruj świężymi ziołami 🙂 Na diecie wegańskiej można użyć śmiatanki sojowej lub mleczka kokosowego. Smacznego!
Ja bardzo lubię również dać coś chrupkiego na wierzch np. nasiona lub pestki. Sprawdzi się dynia, słonecznik czy orzechy.
Dla kogo jest ten przepis?
Właściwie jest dla wszystkich oprócz drobnych wyjątków. 🙂 Np. nie sprawdzi się dla osób z nietolerancją histaminy, osób z zespołem jelita drażliwego (cebula i czosnek mogą dawać nieprzyjemne dolegliwości). Dodatkowo z racji tego, że zupa jest zblendowana może nie być idealnym rozwiązaniem dla osoby z insulinoopornością, ale jeśli do takiej zupy dodamy porcję orzechów, zjemy z kawałkami mięsa, wkroimy sobie awokado czy zbilansujemy innymi tłuszczami/białkami to nie powinna być problematyczna.
Polecam taką zupę szczególnie w sytuacji kryzysowej, bo składniki na nią ma się właściwie zawsze w domu 🙂