Krem z cukinii z gruszką – zupa krem idealna moim zdaniem na ciepło i zimno jako chłodnik. Ja generalnie uwielbiam zupy kremy! Mogłabym blendować niemal wszystko. Mam dla Was dzisiaj właśnie kolejną propozycję – krem z cukinii z gruszką. Sprawdza się idealnie by wziąć do pracy, jest też wspaniała na kolację. Mimo, że dzisiaj upały to zjadłam go z ogromną przyjemnością właśnie na kolację. Dla mnie gruszka dodaje po prostu świeżości! Spóbujcie koniecznie 🙂 Posypanie kremu pokrojoną w kostkę gruszką podwaja efekt świeżości!
Inne przepisy na zupy znajdziesz poniżej:
♥ Rozgrzewający krem z marchwi
♥ Krem z dyni z mleczkiem kokosowym
♥ Szybki i prosty krem z batatów
♥ Zupa z zielonym groszkiem i marchewką (wegetariańska)
♥ Zupa z czerwonej soczewicy z curry (wegańska)
♥ Zupa z soczewicy czerwonej z curry
KREM Z CUKINII Z GRUSZKĄ
SKŁADNIKI NA 3 porcje:
- 500 g bulionu warzywnego (domowego) – 2 szklanki
- 450 g cukinii – 1 i 1/2 sztuki
- 130 g gruszki – 1 sztuka
- 90 g marchwi – 2 sztuki
- 70 g ziemniaków – 1 sztuka
- 50 g serka naturalnego do smarowania (takiego kanapkowego lub ewentualnie 2 łyżki jogurt greckiego czy śmietany (w wersji bezmlecznej /wegańskiej można użyć mleczka kokosowego)- 2 łyżki
- 10 g masła ekstra ( w wersji bezmlecznej/wegańskiej użyj oliwy z oliwek) – 2 łyżeczki
- 10 g oliwy z oliwek – 1 łyżka
- 10 g pieprzu czarnego mielonego – 10 szczypt
- 5 g czosnku granulowanego – 5 szczypt
- 3 g ziół prowansalskich – 1 łyżeczka
- 3 g białej soli – 3 szczypty
PRZYGOTOWANIE:
Cukinię pokrój w plasterki, a następnie na połówki. Marchew zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Ziemniaki pokrój w kostkę.
Na patelni rozgrzej oliwę z masłem i wrzuć cukinię oraz ziemniaki. Dopraw czosnkiem i pozostałymi przyprawami. Podduś około 5-7 minut. W razie potrzeby podlej nieco wodą.
Do gorącego bulionu wrzuć warzywa, przykryj i pogotuj na wolnym ogniu około 5-7 minut. Zblenduj całość na krem z dodatkiem serka i świeżą gruszką. Dopraw jeszcze do smaku. Krem z cukinii z gruszką gotowy! 🙂
Zamiast bulionu można użyć wody lub przygotować bulion z suszonych/liofilizowanych warzyw. Ja właśnie tak najczęściej na szybko robię bulion. Smacznego! 🙂
Dla osób z insulinoopornością:
Ten krem jest bezpieczny! Spokojnie 🙂 Jeśli się obawiasz, że nie to dodaj do posypania orzechy, nasiona lub pestki na wierzch. To pozwoli dodać do całości jeszcze nieco tłuszczów opóźniających wyrzut insuliny, a przy okazji coś będzie chrupać między zębami 🙂