Krem z marchwi to jedna z tych zup, która znajduje się w arsenale przepisów mojego jadłospisu zimowego. To prosta zupa, z łatwo dostępnych składników i w gruncie rzeczy bardzo tania. Bardzo łatwa w przygotowaniu. Nie trzeba mieć właściwie żadnych umiejętności kulinarnych by ją zrobić. 🙂 Mam nadzieję, że po spróbowaniu zagości u Ciebie równie często co u mnie na stole. Użycie rozgrzewających przypraw to nie tylko zabieg smakowy, ale też wzmacniający odporność. Smacznego 🙂
Inne przepisy na zupy znajdziesz poniżej:
♥ Krem z dyni z mleczkiem kokosowym
♥ Szybki i prosty krem z batatów
♥ Zupa z zielonym groszkiem i marchewką (wegetariańska)
♥ Zupa z czerwonej soczewicy z curry (wegańska)
♥ Zupa z soczewicy czerwonej z curry
ROZGRZEWAJĄCY KREM Z MARCHWI Z MLECZKIEM KOKOSOWYM
SKŁADNIKI (4-6 pocji):
- 1 kg marchwi
- 1 ziemniak
- 1 mały seler korzeniowy ok. 150g
- 2-3 łodygi selera naciowego
- 1 cebula
- 3-4 ząbki czosnku
- 250 ml śmietanki kokosowej lub dobrej jakości mleczka kokosowego (jakie wybrać sprawdź w TYM WPISIE)
- 1,5 l wody lub bulionu warzywnego (ja lubię go robić z suszonej włoszczyzny na szybko wtedy kiedy brak tradycyjnego bulionu)
- 2 łyżki oleju rzepakowego lub oliwy z oliwek
- 4-5 łyżeczek curry
- 1/4 łyżeczki mielonynch goździków
- 1/5 łyżeczki chilli
- 1/2 łyżeczki imbiru (można zamienić na imbir świeży ok. 4-5 centymetrowy pasek)
- 1,5 łyżeczki cynamonu
- 1 lyżeczka kurkumy
- sól i pieprz do smaku
- OPCJONALNIE: można dodać do gotowania soczewicę czerwoną, żeby zupą była jeszcze gęstsza i treściwsza. To idealne rozwiązanie dla osób na diecie wegańskiej, aby dostarczyć więcej białka, ale też dla osób z insulinoopornością.
WYKONANIE:
- Na oleju zeszklij pokrojoną cebulę. Dodaj pokrojoną w plasterki marchewkę i pokrojonego selera naciowego. Duś około 5 minut (podlej wodą w razie potrzeby). Dodaj na tym etapie połowę curry. Po kilku minutach dodać pokrojony czosnek.
- Między czasie zagotuj wodę lub bulion w garnku, obierz ziemniaka i selera i pokrój je w większą kostkę.
- Po zagotowaniu się bulionu dodaj do niego podduszone na patelni warzywa oraz ziemniaka i selera.
- Zmniejsz ogień i gotuj aż ziemniak i seler będą miękkie.
- Dodaj mleczko kokosowe, dopraw przyprawami. Pogotuj jeszcze 1-2 minuty.
- Następnie zblenduj całość. Spróbuj raz jeszcze i w razie potrzeby dopraw do własnych preferencji.
WSKAZÓWKI:
- Krem z marchwi można podać z dowolnymi orzechami czy pestkami/nasionami.
- Świetnie się też sprawdzą kiełki na patelnię.
- Dla osób na diecie tradycyjnej zmiast mleczka kokosowego można dać śmietanę 12% choć to zmieni nieco smak zupy i nie da tego „kokosowego” kopa 🙂
- Zupę można podać z grzankami, groszkiem ptysiowym (choć ja nie jestem fanką tego rozwiązania), ale też wspaniale sprawdzi się np. ciecierzyca ugotowana/z zalewy.
- Krem z marchwi idealnie nadaje się do mrożenia.
- W zimie ta zupa to nie tylko pomysł na obiad czy kolację, ale spokojnie można ją zjeść na śniadanie lub 2 śniadanie.
- U osób na diecie z niskim indeksem glikemicznym czy z insulinoopornością polecam do zupy dodać koniecznie orzechy/pestki/nasiona lub wspomnianę ciecierzycę. Ugotowanie zupy z soczewicą też podniesie w niej zawartość białka i tłuszczów więc do dobry sposób na zbilansowanego tego posiłku.