Zupa z soczewicy to pożywny, pełnowartościowy posiłek, który może być traktowany jako pełne danie obiadowe. Dostarcza dużej ilości likopenu, karotenu, kwasu foliowego, tiaminy, żelaza, miedzi i manganu. Jest również zasobna w błonnik, syta i naprawdę bardzo smaczna. Ponadto spakowana w słoik może być rozwiązaniem na obiad do pracy.
Inne przepisy na zupy znajdziesz poniżej:
♥ Rozgrzewający krem z marchwi
♥ Krem z dyni z mleczkiem kokosowym
♥ Szybki i prosty krem z batatów
♥ Zupa z zielonym groszkiem i marchewką (wegetariańska)
♥ Zupa z czerwonej soczewicy z curry (wegańska)
ZUPA Z SOCZEWICY CZERWONEJ Z CURRY
SKŁADNIKI
(Uwaga! Podane proporcje są na duży garnek – gotowałam na co najmniej 2-3 dni – wy możecie zmniejszyć proporcje lub zamrozić nadwyżki)
- 400 g soczewicy czerwonej,
- 5 marchewek,
- 2 pietruszki małe,
- 1/2 małego selera,
- 3,5 litra wody,
- 500 g pomidorów we własnym sosie,
- 7 łyżeczek koncentratu pomidorowego,
- 120 g śmietany 12%,
- 1 duża cebula,
- 2 łyżki oleju rzepakowego bądź oliwy z oliwek (można użyć też oleju kokosowego),
- 2 ząbki czosnku,
- przyprawy: liść laurowy, ziele angielskie, sól, pieprz kajeński, papryka słodka, pieprz czarny, curry.
PRZYGOTOWANIE
- Marchewkę, pietruszkę i selera myjemy, obieramy i kroimy wg uznania. Wrzucamy na 3,5 litra wrzącej wody, dodajemy 3-4 liście laurowe i około 8-10 ziarnek ziela angielskiego. Gotujemy aż warzywa będą półmiękkie.
- W tym czasie obieramy cebulę, drobno kroimy i podsmażamy na dwóch łyżkach oleju.
- Czosnek obieramy, kroimy i pozostawiamy na około 10 minut, żeby mogła powstać alicyna o właściwościach antybakteryjnych, przeciwnowotworowych, antybiotycznych.
- Płuczemy w zimnej wodzie całą soczewicę aż do momentu, kiedy woda będzie czysta (brak mlekowego zabarwienia).
- Do półmiękkich warzyw dodajemy soczewicę, podsmażoną cebulę, pomidory, koncentrat pomidorowy oraz przyprawy do smaku. Użyłam dużej ilości curry, papryki słodkiej i pieprzu kajeńskiego.
- Między czasie dodajemy czosnek.
- Gotujemy aż soczewica będzie miękka.
- Na samym końcu odlewamy nieco zupy i mieszkamy z 3-4 łyżkami śmietany po czym wlewamy do garnka.
Wskazówki:
- Zupa z soczewicy doskonale smakuje, jeśli skropi się ją obficie sokiem z cytryny. Zupę można spożywać z chlebem.
- Dla urozmaicenia można podzielić zupę na dwie części i do drugiej dodać mleko kokosowe. Zwiększa to jednak jej kaloryczność.
- Na wierzch można dodać słonecznik łuskany, dynię lub sezam. Zwiększą one dodatkowo wartość odżywczą o cenne minerały w diecie.
- Jeśli ktoś preferuje wersje wegańską niech zrezygnuje ze śmietany lub doda sojowego czy wspomnianego wyżej mleka kokosowego. 🙂
Jaki jest Wasz ulubiony sposób na soczewicę? Jadacie ją? Lubicie?