Zupa z zielonym groszkiem i marchewką to najprostsza i jedna z najszybszych zup jakie można sobie ugotować. Ugotowanie jej zajmuje 15 minut! Nikt mi nie powie, że nie ma 15 minut 🙂 Jest lekko strawna, bardzo smaczna, uwielbiają ją nie tylko dorośli ale i dzieci – jest łagodna w smaku. Mnie w ogóle przypomina proste, domowe gotowanie. I mimo tego, że lubię jeść nowe rzeczy, eksperymentować w kuchni to zawsze chętnie wracam do prostoty. Mam nadzieję, że Wam posmakuje.
Sprawdzi się zarówno jako pierwsze danie obiadowe, ale też na kolację, 2 śniadanie w pracy. Ja zupy jem też na śniadanie rano 🙂 Zupełnie mi to nie przeszkadza. Zimą w ogóle uwielbiam ciepłe posiłki! Smacznego 🙂
Inne przepisy na zupy znajdziesz poniżej:
♥ Rozgrzewający krem z marchwi
♥ Krem z dyni z mleczkiem kokosowym
♥ Szybki i prosty krem z batatów
♥ Zupa z czerwonej soczewicy z curry (wegańska)
♥ Zupa z soczewicy czerwonej z curry
ZUPA Z ZIELONYM GROSZKIEM I MARCHEWKĄ – 6 PORCJI
SKŁADNIKI
- 1 duże opakowanie groszku zielonego mrożonego (u mnie 900g)
- 2 litry bulionu warzywnego (przygotowałam z 3-4 łyżek suszonej włoszczyzny ugotowanej w wodzie)
- 2 małe marchewki starte na tarce ok. 100g
- 3-4 ziemniaki średnie około 300g
- 2 łyżki serka kanapkowego typu Filadelfia
- sól, pieprz, świeża pietruszka
PRZYGOTOWANIE
- Przygotuj bulion z suszonej włoszczyzny lub użyj innego bulionu jakim dysponujesz. Sprawdzą się też domowe kostki bulionowe.
- Między czasie obierz ziemniaki i pokrój je w kostkę. Do gotującego się bulionu dodaj ziemniaki, zmniejsz ogień i gotuj około 3-4 minuty po czym dodaj groszek oraz startą na grubych oczkach tarki marchewkę.
- Gotuj aż warzywa będą miękkie, ale nie rozgotowane. Na sam koniec zabiel zupę serkiem kanapkowym wymieszanym z odrobiną wywaru z zupy. Zupa z zielonym groszkiem i marchewką gotowa! Mówiłam, że jest banalnie prosta? 🙂
Jeśli pominiesz serek (bo jesteś na diecie bezmlecznej lub wegańskiej) dodaj do zupy 1-2 łyżki oliwy lub oleju rzepakowego. Sprawdzi się też śmietanka roślinna np. sojowa lub kokosowa lub gęsta część mleczka kokosowego. Chodzi o to, aby w zupie był dodatek tłuszczu, który nie tylko poprawia smakowitość, ale przede wszystkim pozwala witaminom rozpuszczalnym w tłuszczach zostać przyswojonym przez Twój organizm.
WSKAZÓWKI
Zupa z zielonym groszkiem możne być też ugotowana z dowolną kaszą zamiast ziemniaków – to dobra opcja dla insulinoopornych. Choć za ziemniakami przemawia tzn. wysoki indeks sytości. Wiele osób ziemniakami się lepiej najada. Tych w zupie też nie jest dużo.
Jeśli więc masz ochotę na ziemniaki to spokojnie 🙂 Zostaw je, a do zupy na talerzu dodaj nasiona słonecznika czy tak jak ja również czarnuszkę oraz 2 kleksy jogurtu greckiego/dodatkowej śmietanki roślinnej. Dzięki temu zupa dostarcza więcej białka i tłuszczów bilansując posiłek.