Bataty, inaczej słodkie ziemniaki pochodzą z Ameryki Środkowej i Ameryki Południowej. Są one niezwykle wartościowym składnikiem diety o niskim indeksie glikemicznym. Zawierają 86 kcal na 100 g. Słodkie ziemniaki zawierają sporo węglowodanów złożonych i błonnik. Stanowią cenne źródłem witamin i mikroelementów, takich jak witamina A, C oraz witaminy z grupy B (B1, B2, B6). Bataty są także źródłem β-karotenu i polifenoli, które stanowią naturalne przeciwutleniacze. Kilka lat temu próbowałam batatów, ale musiałam nieumiejętnie je przyrządzić, bo wyszły mi strasznie niesmaczne i zraziłam się do nich na długi czas… Krążące od dawna w Internecie przepisy na bataty przekonały mnie do dania im kolejnej szansy 😉 Dziś już na szczęście jestem lepszą kucharką i nic nie popsułam. Tym razem spróbowałam przyrządzić krem z batatów. Wyszedł pyszny. Natomiast część batatów upiekłam w piekarniku z rozmarynem, solą i pieprzem. Jak zwykle szybko, łatwo i przyjemnie 🙂
Inne przepisy na zupy znajdziesz poniżej:
♥ Rozgrzewający krem z marchwi
♥ Krem z dyni z mleczkiem kokosowym
♥ Zupa z zielonym groszkiem i marchewką (wegetariańska)
♥ Zupa z czerwonej soczewicy z curry (wegańska)
♥ Zupa z soczewicy czerwonej z curry
KREM Z BATATÓW
SKŁADNIKI
- 700 g batatów,
- 100 ml mleka kokosowego,
- ¼ selera,
- 1 marchew,
- ½ cebuli,
- 4 ząbki czosnku,
- 2 plastry imbiru,
- przyprawy – sól, pieprz, curry, papryka słodka, chili.
PRZYGOTOWANIE
- Obierz i pokrój wszystkie warzywa, a następnie ugotuj w niewielkiej ilości wody.
- Kiedy warzywa będą ugotowane (nie rozgotowane 😉 ) dodaj mleko kokosowe, starty imbir i przyprawy.
- Zblenduj całość i zagotuj ponownie.
- W razie potrzeby, gdy krem będzie za gęsty, dodaj wodę i zblenduj raz jeszcze.
Wskazówki:
- Krem możecie też przygotować z pieczonych batatów (nadają się do przechowywania w lodówce 2-3 dni) i dodać je do ugotowanych warzyw, a następnie zblendować. To moja ulubiona wersja kremu. 🙂
- Smak zupy może urozmaicić dodatek mięsa np. kurczaka lub grzanek z chleba razowego, świeżych ziół i pestek. Ja do dekoracji kremu użyłam świeżej kolendry i nasion czarnuszki.
Zobacz także:
https://kreatorniazmian.pl/wp-admin/post.php?post=7910