Owsianka z mango to prosta propozycja na owsiankę szczególnie dla tych, którzy kochają ciepłe śniadania na słodko. Wiem, że takich osób jest naprawdę dużo, a że nie każdy chce jadać ciągle opcje z jabłkiem czy gruszką dlatego postanowiłam, że prosty przepis umieszczę na blogu.
Warto również sprawdzić poniższe przepisy:
→ Owsianka z makiem
BEZMLECZNA OWSIANKA Z MANGO
SKŁADNIKI:
- 250 ml mleka roślinnego (ja użyłam migdałowego Plenish – dla osób z Anglii naprawdę polecam te mleka roślinne, ponieważ mają piękny, czysty skład, a smak ich jest zdecydowanie intensywniejszy niż innych mlek, bo więcej surowca jest użyte do produkcji) – JEŚLI NIE MASZ MLEKA ROŚLINNEGO MOŻESZ UŻYĆ ZWYKŁEGO
- 50g płatków owsianych górskich (można oczywiście wymienić na inne i przygotować w ten sposób jaglankę z płatkami jaglanymi, która przy okazji będzie bezglutenowa)
- 1/2 mango (u mnie to było 140g)
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1-2 łyżki wiórków kokosowych
- kilka migdałów do ozdoby lub innych orzechów/pestek np.dyni, nasion słonecznika, chia
PRZYGOTOWANIE:
- Wlej mleko do garnka i dodaj płatki. Gdy zacznie się gotować dodaj połowę pokrojonego w kostkę mango.
- Zmniejsz ogień i gotuj chwile ciągle mieszając. Dodaj cynamon.
- Podaj owsiankę z resztą pokrojonego mango. Posyp wiórkami i migdałami.
WSKAZÓWKI
- Mango jest na tyle słodkim owoce, że nie trzeba owsianki dosładzać. Jeśli jednak potrzebujesz więcej słodkości użyj łyżeczki miodu.
- Aby taką owsiankę zbilansować pod kątem insulinooporności warto dodać więcej produktów o wyższej zawartości tłuszczów i białka, a zmniejszyć udział węglowodanów. Dla przykładu można użyć mniej płątków owsianych i dodać np. siemię lniane czy więcej pestek dyni i słonecznika. Takie pestki i nasiona mają również dużo błonnika co zmniejszy indeks glikemiczny całości.
- Innym sposobem na obniżenie indeksu glikemicznego będzie użycie nieco mniejszej porcji mango.
- Płatki można wymienić na np. ugotowaną kaszę jaglaną lub komosę ryżową czy amarantus.
A Ty lubisz owsiankę? Jaką jadasz najcześciej?