Zapiekana owsianka, czyli przepis idealny !

śniadanie
Jedzenie śniadań – zdrowy nawyk?
14 października 2016
dieta odporność organizmu
Żywienie, a odporność – część 2
22 października 2016

Zapiekana owsianka, czyli przepis idealny !

zapiekanka z płatków owsianych

Płatki owsiane i ich wartość odżywcza (100g):

  • 379 kcal
  • 11,9g białka
  • 7,2g tłuszczu
  • 69,3g węglowodanów
  • 6,9g błonnika pokarmowego
  • 379mg potasu
  • 54mg wapnia
  • 129mg magnezu
  • 1,8 mg witaminy E
  • 0,46mg witaminy B1

Regularne spożywanie płatków owsianych pomaga zredukować stężenie cholesterolu całkowitego, jak również frakcji LDL. Dodatkowo przyspieszy perystaltykę jelit oraz wpłynie na ich lepsze ukrwienie.

Suszone owoce

Są świetnym źródłem błonnika pokarmowego oraz potasu. Owoce te dostarczą do organizmu takich składników jak magnez, żelazo czy witaminę B1, B2 oraz niacynę. Bogate w wapń są szczególnie suszone figi oraz suszone morele. Szczególną uwagę należy zwrócić na suszone morele.

W 100g zawierają:

  • 1666mg potasu
  • 139mg wapnia
  • 7842 beta-karotenu
  • 3mg witaminy E
  • 31,7mg witaminy C

Wybierając suszone owoce musisz zwrócić uwagę na skład. Zrezygnuj z zakupu takich owoców suszonych, które mają dodatek cukru oraz zawierają dwutlenek siarki w składzie, który niekorzystnie oddziałuje na organizm, powodując m.in. łzawienie, katar czy bóle głowy. U alergików może doprowadzić nawet do astmy siarczynowej.

Słonecznik oraz pestki dyni

Są to produkty zasobne w białko oraz wielonienasycone kwasy tłuszczowe. Są również źródłem błonnika pokarmowego oraz takich składników mineralnych jak potas, magnez, żelazo. Zawierają również witaminy, m.in. witamina E, witamina B1, B2 oraz niacyna.

 

Przepis na zapiekaną owsiankę !

 

20161009_140153

 

Składniki, które będą potrzebne do przygotowania owsianki to:

  • 2 jajka
  • 150g płatków owsianych
  • Garść suszonych owoców
  • Słonecznik lub pestki dyni
  • Siemię lniane
  • Cynamon
  • Miód

Sposób przygotowania:

Płatki owsiane należy zmielić. Następnie połączyć je z resztą składników. Całość należy dokładnie wymieszać. Tak przygotowaną owsiankę należy rozłożyć  do małych foremek, piec w piekarniku w temperaturze 150 stopni ok. 25 minut.

Tak przygotowaną owsiankę można spożyć na śniadanie lub II śniadanie w połączeniu np. z jogurtem naturalnym lub kremem czekoladowym (z awokado, mleczka kokosowego i kakao). Świetnie sprawdzi się również jako przekąska w ciągu dnia lub deser !

 

Sprawdź również:

  1. http://kreatorniazmian.pl/finezyjna-owsianka-z-makiem/
  2. http://kreatorniazmian.pl/ciasteczka-owsiane-niezawodny-przepis/

 

Źródło:
  1. Cieślowska B, Cieślowska P. Superfoods czyli żywność o wysokiej wartości odżywczej. Warszawa: SBM; 2016.
  2. Grimm H-U. Chemia w pożywieniu. Jak działają dodatki do żywności i dlaczego nam szkodzą. Białystok: Vital; 2014.
  3. Kunachowicz H, Nadolna I, Iwanow K, Przygoda B. Wartość odżywcza wybranych produktów spożywczych i typowych potraw. Warszawa: PZWL; 2012

 

 

Oceń ten artykuł
Przeczytaj poprzedni wpis:
śniadanie
Jedzenie śniadań – zdrowy nawyk?

Jedzeniu śniadań przypisuje się bardzo istotną rolę. Kto z nas nie słyszał, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia lub powiedzenia mówiącego, by śniadanie jeść […]

Zamknij