Pomysł na szybkie gotowanie? Cóż… nie ma chyba lepszego niż użycie wolnowaru. Curry z zielonej soczewicy z wolnowaru to idealna opcja dla osób, które nie mają zbyt dużo czasu na gotowanie. Przepis można też wykorzystać gotując tradycyjie jeśli nie posiadasz slowcookera (wolnowaru).
Uwaga 🙂 Ten przepis to 6 sporych pocji także jeśli gotujesz tylko dla siebie lub dla 2 osób i nie chcesz mrozić porcji to zmniejsz ilość składników proporcjonalnie. Ja jadłam curry 2 dni pod rząd i zamroziłam nadwyżki zgodnie z moją filozofią posiadania „kryzysowych” zamrożonych posiłków na wypadek braku możliwości gotowania 🙂 Tobie też to polecam.
CURRY Z ZIELONEJ SOCZEWICY Z WOLNOWARU
Składniki:
- 2 średnie cebule białe
- 3 ząbki czosnku
- 2 bataty (u mnie to było 500g po obraniu)
- 250g suchej soczewicy zielonej (przepłukanej kilka razy w zimnej wodzie)
- 2 opakowania pomidorów w zalewie pomidorowej (u mnie to było 800 ml)
- około 300 ml wody
- 150 ml mleczka kokosowego takiego tłustego 21% (można go dostać w puszce lub kartoniku) —> polecam kartonik (sprawdź jakie mleczka kokosowe warto kupować TUTAJ)
- 4-5 pieczarek
- 1 średnia cukinia
- 2 łyżki oliwy z oliwek lub innego oleju np. rzepakowego (ewentualnie kokosowy)
- przyprawy: kumin mielony, curry, papryka słodka, kurkuma, sól, pieprz, chilli, garam masala (można pominąć)
Przygotowanie:
- Cebulę i czosnek posiekaj drobno.
- Rozgrzej olej na patelni i dodaj cebulę, duś chwilę, a następnie dodaj czosnek oraz przyprawy: po 1-ej łyżeczce curry, kuminu, kurkumy, słodkiej papryki i garam masali, a także 1/4 łyżeczki chilli. Duś jeszcze chwilę mieszając, aby nic się nie przypaliło. Następnie dodaj odrobinę wody i podsmażaj kolejne 1-2 minuty.
- Na dno naczynia od wolnowaru wrzuć zawartość patelni, pokrojone w kostkę bataty, cukinię i pieczarki oraz soczewicę.
- Zalej pomidorami, mleczkiem i wodą.
- Gotuj w opcji „high” około 3-4 godziny, w opcji „slow” około 7-8h. W zależności od swojego wolnowaru przygotuj go wcześniej do użytku. Mój w wersji gotowania „slow” trzeba najpierw nagrzać 20 minut. Czasem oznaczenia na wolnowarach to programy „1” i „2”.
- Jeśli nie masz slow cookera to wszystkie składniki przygotowane jak wyżej wrzuć do garnka zamiast do misy slow cookera. Gotuj na małym ogniu pod przykryciem aż wszystko będzie odpowiednio miękkie.
Dla kogo jest to danie:
- Dla wegan i wegetarian (przeczytaj też o białko na dietach wegetariańskich).
- Dla osób na diecie bezmlecznej i bezglutenowej.
- Dla osób na diecie niskolaktozowej.
- Dla osób na dietach redukcyjnych czyli odchudzających.
- Dla osób z insulinoopornością.
- Dla kobiet z PCOS.
- Dla kobiet i mężczyzn na diecie propłodnościowej.
- Dla osób zdrowych, które dbają o to co jedzą i chcą jadać mniej mięsa czy urozmaicać swoją dietę.
- Dla osób, które w związku ze stanem zdrowia muszą wykluczać białko pochodzenia zwierzęcego.
- A także dla osób, które mają zdiagnozowane nietolerancje pokarmowe, które nie obejmuję składników z tego przepisu.