Burgery z zielonej soczewicy to danie proste, wdzięczne (bo moża je wykorzystywać na wiele sposobów) i naprawdę zdrowe. Wszystkie osoby na diecie wegańskiej je docenią choć uważam, że są tak naprawdę idealne dla wszystkich. Oprócz oczywiście osób, które z powodów zdrowotnych muszą strączki z diety wyeliminowć.
Nie będę owijała w bawełnę. Burgery z tego przepisu wychodzą moim zdaniem przepyszne. Nie trzeba mieć super umiejętności kulinarnych by je przygotować. Przepis jest łatwy, dosyć szybki, a to, że burgery z zielonej soczewocy są „wielozadaniowe” to ich największa zaleta.
Wykorzystać je bowiem można w zwykłej kanapce, w pełnoziarnistej bułce na obiad w postaci właśnie takiego zdrowego burgera, włożysz je też do lunch boxa i zjesz z surówką/sałatką. Sprawdzą się na przekąskę między posiłkami (na zimno też smakuję dobrze). Jak widać niezależnie czy to śniadanie, obiad czy kolacja burgery z zielonej soczewicy mogą wylądować na Twoim talerzu 🙂 Polecam wypróbować!
BURGERY Z ZIELONEJ SOCZEWICY – WEGAŃSKIE, BEZGLUTENOWE
SKŁADNIKI:
- 250 g soczewicy zielonej – około 1 szklanka
- 2,5 szklanki wody
- 2 małe marchewki
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 4-5 pieczarek średnich
- 1 ząbek czosnku
- 1/2 średniej cebuli białej
- 3-4 łyżki płatków jaglanych (mogą być też w wersji z glutenem – płatki owsiane najlepiej trochę rozdrobnione)
- 1 łyżka sosu sojowego jasnego (można pominąć jeśli nie możesz spożywać soi lub nie masz sosu)
- 1 łyżeczka soli
- 1/2 łyżeczki pieprzu czarnego
- 1 łyżeczka pieprzu ziołowego (użyłam pieprzu Kamis, bo go po prostu uwielbiam, ale jeśli nie masz go to pomiń)
- 1,5 łyżeczki mielonej słodkiej papryki
- kilka szczypt chilli
PRZYGOTOWANIE:
1. Soczewicę opłucz pod bieżącą wodą. Wrzuć do garnka i zalej 2,5 szklankami wody. Gotuj do miękkości przez około 25-30 minut bez przykrycia.
2. W tym czasie cebulę pokrój drobno, pieczarki i marchewkę zetrzyj na grubych oczkach tartki.
3. Rozgrzej oliwę na patelni, a następnie podduś przez około 5 minut cebulę, marchewkę, pieczarki i pokrojony czosnek aż będą miękkie. W razie potrzeby podlej nieco wodą, aby nie przywierały do patelni.
4. Ugotowaną soczewicę dobrze odsącz z nadmiaru wody. Możesz też ją chwilę odparowywać na palniku w garnku.
5. Zblenduj połowę soczewicy z warzywami z patelni. Dopraw przyprawami. Wszystko wymieszaj.
6. Następnie do masy dodaj resztę soczewicy i płatki. Ponownie wymieszaj, a następnie uformuj burgery. Z przepisu wyszło mi 9 sporych burgerów.
7. Piecz w 180 stopniach po 15-18 minut z każdej strony. Przy przewracaniu burgerów na drugą stronę polecam używać jakiejś płaskiej łopatki 🙂 Jest znacznie łatwiej.
WSKAZÓWKI
- Burgery można doprawić na sposób bardziej indyjki używając np. curry, garam masali czy innych indyjskich mieszanek.
- Do burgerów można dodać włoskie lub prowansalskie zioła i 2-3 łyżeczki koncentratu pomidorowego. Będą miały zupełnie inną odsłonę.
- W przepisie można pominąć oliwę i dusić cebulę z warzywami na wodzie, ale moim zdaniem z oliwą burgery są smaczniejsze.
- Płatki jaglane mają za zadanie wchłonąć wodę z burgerów więc w zależności od tego jak dobrze odcedzona była soczewica tyle płatków należy dodać. Jeśli czujesz, że masz trudności z formowaniem burgera dodaj ich nieco więcej. Generalnie jednak odpowiednie odsączenie soczewicy sprawia, że z formowaniem burgerów potem nie ma problemów.
DLA KOGO JEST TEN PRZEPIS:
- Dla osób na dietach redukcyjnych.
- Na wegetarian i wegan.
- Dla osób z insulinoopornością.
- Dla kobiet z PCOS.
- Dla kobiet i mężczyzn na diecie propłodnościowej.
- Dla osób zdrowych, które dbają o to co jedzą i chcą jadać mniej mięsa czy urozmaicać swoją dietę.