Krem z pieczarek i batatów

JAK JEŚĆ UWAŻNIE MINDFUL EATING
Jak jeść uważnie? Czy uważne jedzenie (mindful eating) ma sens?
29 marca 2017
nie nie przytyć w święta dieta odchudzanie
Jak nie przytyć w Święta? 3 rzeczy, które musisz zrobić jeszcze przed!
12 kwietnia 2017

Krem z pieczarek i batatów

krem z pieczarek i batatów przepis

Krem z pieczarek i batatów to szybka i smaczna opcja dla zabieganych. Niewiele trzeba robić, nie trzeba mieć super umiejętności kulinarnych, aby wyczarować coś co smakuje wyśmienicie. Musisz mi wybaczyć, że zdjęcie zrobione niestety telefonem nie oddaje smaku owego dania 🙂 Uwierz mi jednak na słowo, spróbuj zrobić tą zupę i daj znać czy miałam rację 😉 Batat zamiast tradycyjnego ziemniaka dodaje słodkawego smaku, który wspaniale komponuje się z pieczarkami. Polecam!

 

KREM Z PIECZAREK I BATATÓW (4 PORCJE)

 

SKŁADNIKI

  • 500g pieczarek
  • 1 duży batat (200g)
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 cebula (100g)
  • 100 ml śmietany 18% lub jogurtu greckiego
  • 1,2-1,5 l wody lub domowego bulionu warzywnego/mięsnego
  • 150 ml mleka
  • sól, pieprz czarny, pieprz ziołowy
  • do posypania: świeża natka pietruszki, bazylia lub inna zielenina którą dysponujemy

 

PRZYGOTOWANIE

  1. Cebulę pokrój i zeszklij na oliwie z oliwek w garnku. Dodaj pokrojone w plastry pieczarki. Przypraw obficie pieprzem, posól nieco. Mieszaj aby pieczarki i cebula nie przywarły do garnka.
  2. Zalej pieczarki około 1,2-1,5l wody. Jeśli dysponujesz bulionem domowym przygotuj zupę na bulionie. Możesz też dodać domowe „kostki rosołowe” lub suszoną włoszczyznę.
  3. Następnie dodaj obranego i pokrojonego w dużą kostkę batata.
  4. Gotuj około 15-20 minut na wolnym ogniu pod przykryciem od momentu zagotowania.
  5. Po tym czasie kiedy bataty będą już miękkie, zblenduj zupę, dodaj mleko, śmietanę i dopraw pieprzem ziołowym, solą i pieprzem czarnym w razie potrzeby.
  6. Posyp zieleniną według uznania. Ja na koniec dodałam jeszcze nieco parmezanu.

 

Krem z pieczarek i batatów można zjeść jako oddzielnie danie lub jako pierwsze danie obiadowe, sprawdzi się także na kolację. Warto zjeść go z podpieczonym w opiekaczu razowym żytnim chlebem. Smakuje wyśmienicie. Dla tych, którzy boją się śmietany mogą wymienić ją na jogurt grecki. Z uwagi na większą zawartość tłuszczu niż zwykły jogurt naturalny oraz mniej kwaskowy smak nada zupie kremowej konsystencji podobnej do tej przy użyciu śmietany.

 

Kilka przepisów na inne zupy:

–> Zupa z soczewicy

–> Krem z marchwi

–> Krem z batatów

 

Smacznego! I pozostańmy w kontakcie 🙂

 

 

Kamila Urbaniak
Kamila Urbaniak
Dietetyk. Walczę z nadmiarem kilogramów i zespołem policystycznych jajników. Wierzę w edukację i to, że jest ona kluczem do polepszania naszego istnienia na wszystkich płaszczyznach. Jestem głęboko przekonana o ogromnej roli jaką odgrywają w życiu nawyki. Pracuję w oparciu o nie. Na blogu dzielę się wiedzą, opiniami i tym co bliskie czyli tematami związanymi z doskonaleniem, rozwojem, relacjami nie tylko międzyludzkimi. Tworzę treści, które są unikatowe w Internecie, wyrażają bowiem stan mojej wiedzy, doświadczenia i szczyptę osobowości. Prywatnie lubię luz w relacjach, uśmiech i gotowanie dla bliskich. :)
Przeczytaj poprzedni wpis:
JAK JEŚĆ UWAŻNIE MINDFUL EATING
Jak jeść uważnie? Czy uważne jedzenie (mindful eating) ma sens?

Jak jeść uważnie? Czy to w ogóle ma sens - pytasz siebie? Czy uważne jedzenie jest nową modą i wymysłem? Czy faktycznie może pomóc osiągnąć konkretne […]

Zamknij