Krem z pieczarek i batatów to szybka i smaczna opcja dla zabieganych. Niewiele trzeba robić, nie trzeba mieć super umiejętności kulinarnych, aby wyczarować coś co smakuje wyśmienicie. Musisz mi wybaczyć, że zdjęcie zrobione niestety telefonem nie oddaje smaku owego dania 🙂 Uwierz mi jednak na słowo, spróbuj zrobić tą zupę i daj znać czy miałam rację 😉 Batat zamiast tradycyjnego ziemniaka dodaje słodkawego smaku, który wspaniale komponuje się z pieczarkami. Polecam!
Inne przepisy na zupy znajdziesz poniżej:
♥ Rozgrzewający krem z marchwi
♥ Krem z dyni z mleczkiem kokosowym
♥ Szybki i prosty krem z batatów
♥ Zupa z zielonym groszkiem i marchewką (wegetariańska)
♥ Zupa z czerwonej soczewicy z curry (wegańska)
♥ Zupa z soczewicy czerwonej z curry
KREM Z PIECZAREK I BATATÓW (4 PORCJE)
SKŁADNIKI
- 500g pieczarek
- 1 duży batat (200g)
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 1 cebula (100g)
- 100 ml śmietany 18% lub jogurtu greckiego
- 1,2-1,5 l wody lub domowego bulionu warzywnego/mięsnego
- 150 ml mleka
- sól, pieprz czarny, pieprz ziołowy
- do posypania: świeża natka pietruszki, bazylia lub inna zielenina którą dysponujemy
PRZYGOTOWANIE
- Cebulę pokrój i zeszklij na oliwie z oliwek w garnku. Dodaj pokrojone w plastry pieczarki. Przypraw obficie pieprzem, posól nieco. Mieszaj aby pieczarki i cebula nie przywarły do garnka.
- Zalej pieczarki około 1,2-1,5l wody. Jeśli dysponujesz bulionem domowym przygotuj zupę na bulionie. Możesz też dodać domowe „kostki rosołowe” lub suszoną włoszczyznę.
- Następnie dodaj obranego i pokrojonego w dużą kostkę batata.
- Gotuj około 15-20 minut na wolnym ogniu pod przykryciem od momentu zagotowania.
- Po tym czasie kiedy bataty będą już miękkie, zblenduj zupę, dodaj mleko, śmietanę i dopraw pieprzem ziołowym, solą i pieprzem czarnym w razie potrzeby.
- Posyp zieleniną według uznania. Ja na koniec dodałam jeszcze nieco parmezanu.
Krem z pieczarek i batatów można zjeść jako oddzielnie danie lub jako pierwsze danie obiadowe, sprawdzi się także na kolację. Warto zjeść go z podpieczonym w opiekaczu razowym żytnim chlebem. Smakuje wyśmienicie. Dla tych, którzy boją się śmietany mogą wymienić ją na jogurt grecki. Z uwagi na większą zawartość tłuszczu niż zwykły jogurt naturalny oraz mniej kwaskowy smak nada zupie kremowej konsystencji podobnej do tej przy użyciu śmietany.
Kilka przepisów na inne zupy:
Smacznego! I pozostańmy w kontakcie 🙂