Krem z marchwi

jak obliczyć zapotrzebowanie kaloryczne kaloryczne
Jak obliczyć zapotrzebowanie na kalorie (energię)? Pobierz darmowy kalkulator
11 maja 2015
batony morelowe row food
Wegańskie batony morelowo-cytrynowe raw food
21 maja 2015
KREW Z MARCHWI PRZEPIS

Zupy są proste do ugotowania, pożywne i zdrowe. Niedoceniana przez wiele gospodarstw domowych marchewka, którą kupi wszędzie absolutnie każdy jest wdzięcznym warzywem, dodatkowo tanim, które warto nie tylko chrupać. Dziś krem z marchewki, który posmakuje nawet najwybredniejszym podniebieniom. Jest niskokaloryczny, może zostać przygotowany wyłącznie z warzyw i będzie wtedy wegański, ja jednak w swojej wersji dodałam również fileta z indyka. Taki krem to dobry posiłek dla maluchów i dzieci w wieku szkolnym. Ugotuj więcej i ciesz się tak jak ja jego smakiem 3 dni.  Zapraszam 🙂

Składniki:

  • 500 g włoszczyzny na wywar warzywny
  • 700 g marchewki
  • 1 cebula
  • 2 łyżki oleju rzepakowego lub oliwy
  • 1 ząbek czosnku
  • 200 g fileta z indyka/kurczaka (opcjonalnie)
  • sok z 1/2 cytryny
  • łyżka miodu
  • 2 łyżki oleju rzepakowego lub oliwy z oliwek
  • przyprawy: ziele angielskie, liść laurowy, pieprz ziołowy, pieprz czarny, sól, curry

Przygotowanie:

  1. Ugotować wywar warzywny z włoszczyzny, ziela angielskiego, liścia laurowego i fileta z indyka/kurczaka (opcjonalnie). U mnie wyszło około 2 litry.
  2. Na patelni podsmażyć pokrojoną cebulę. Pod koniec dodać pokrojony czosnek i chwilę smażyć z cebulą.
  3. Marchewki obrać i pokrojone w plasterki podsmażyć na patelni. Po chwili dodać 200 ml wywaru z warzyw i dusić całość pod przykryciem około 5 minut.
  4. Do ugotowanego wywaru dodać marchew z cebulą z patelni.
  5. Wyjąć mięso.
  6. Marchew gotować w wywarze pod przykryciem na najmniejszym ogniu około 30 minut.
  7. Na koniec doprawić solą, pieprzem, curry i łyżką miodu.
  8. Zblendować z ugotowanym wcześniej mięsem.
  9. Podawać z sokiem z cytryny i uprażonym słonecznikiem. Można dodać jogurtu greckiego lub 12% śmietany, ale według mnie nie ma takiej potrzeby. Zupa jest pyszna w takiej formie. Sprawdzą się również grzanki ziołowe lub po prostu dobry żytni chleb na zakwasie.

Łatwe prawda? A jedzenia na 3 dni! 🙂

Innych inspiracji szukaj w zakładce PRZEPISY 🙂

 

4 (80%) 1 vote
Kamila Urbaniak
Kamila Urbaniak
Mgr dietetyki. Ukończyłam studia dietetyczne na Uniwersytecie Medycznym w Warszawie, a także w Szkole Głównej Gospodarstwa Wiejskiego. Uczyłam się również w Akdeniz Univeristy in Antalya. Obecnie uczę się w najstarszej szkole coachingu w Europie czyli Manhattan Noble Coaching w Anglii. Mieszkam w Anglii. Prywatnie uwielbiam czytać, uczyć się, doskonalić, poznawać siebie, słuchać audiobooków i podcastów. I wiele więcej. :)
Przeczytaj poprzedni wpis:
jak obliczyć zapotrzebowanie kaloryczne kaloryczne
Jak obliczyć zapotrzebowanie na kalorie (energię)? Pobierz darmowy kalkulator

Jak obliczyć zapotrzebowanie na kalorie? Ile jeść, żeby schudnąć? Ile jeść, żeby nie przytyć? Jakie jest moje zapotrzebowanie na kalorie? To nieustannie zadawane przez wiele osób […]

Zamknij