Krem z marchwi

jak obliczyć zapotrzebowanie kaloryczne kaloryczne
Jak obliczyć zapotrzebowanie na kalorie (energię)? Pobierz darmowy kalkulator
11 maja 2015
batony morelowe row food
Wegańskie batony morelowo-cytrynowe raw food
21 maja 2015
KREW Z MARCHWI PRZEPIS

Zupy są proste do ugotowania, pożywne i zdrowe. Niedoceniana przez wiele gospodarstw domowych marchewka, którą kupi wszędzie absolutnie każdy jest wdzięcznym warzywem, dodatkowo tanim, które warto nie tylko chrupać. Dziś krem z marchewki, który posmakuje nawet najwybredniejszym podniebieniom. Jest niskokaloryczny, może zostać przygotowany wyłącznie z warzyw i będzie wtedy wegański, ja jednak w swojej wersji dodałam również fileta z indyka. Taki krem to dobry posiłek dla maluchów i dzieci w wieku szkolnym. Ugotuj więcej i ciesz się tak jak ja jego smakiem 3 dni.  Zapraszam 🙂

Składniki:

  • 500 g włoszczyzny na wywar warzywny
  • 700 g marchewki
  • 1 cebula
  • 2 łyżki oleju rzepakowego lub oliwy
  • 1 ząbek czosnku
  • 200 g fileta z indyka/kurczaka (opcjonalnie)
  • sok z 1/2 cytryny
  • łyżka miodu
  • 2 łyżki oleju rzepakowego lub oliwy z oliwek
  • przyprawy: ziele angielskie, liść laurowy, pieprz ziołowy, pieprz czarny, sól, curry

Przygotowanie:

  1. Ugotować wywar warzywny z włoszczyzny, ziela angielskiego, liścia laurowego i fileta z indyka/kurczaka (opcjonalnie). U mnie wyszło około 2 litry.
  2. Na patelni podsmażyć pokrojoną cebulę. Pod koniec dodać pokrojony czosnek i chwilę smażyć z cebulą.
  3. Marchewki obrać i pokrojone w plasterki podsmażyć na patelni. Po chwili dodać 200 ml wywaru z warzyw i dusić całość pod przykryciem około 5 minut.
  4. Do ugotowanego wywaru dodać marchew z cebulą z patelni.
  5. Wyjąć mięso.
  6. Marchew gotować w wywarze pod przykryciem na najmniejszym ogniu około 30 minut.
  7. Na koniec doprawić solą, pieprzem, curry i łyżką miodu.
  8. Zblendować z ugotowanym wcześniej mięsem.
  9. Podawać z sokiem z cytryny i uprażonym słonecznikiem. Można dodać jogurtu greckiego lub 12% śmietany, ale według mnie nie ma takiej potrzeby. Zupa jest pyszna w takiej formie. Sprawdzą się również grzanki ziołowe lub po prostu dobry żytni chleb na zakwasie.

Łatwe prawda? A jedzenia na 3 dni! 🙂

Innych inspiracji szukaj w zakładce PRZEPISY 🙂

 

Oceń ten artykuł
Kamila Urbaniak
Kamila Urbaniak
Dietetyk. Walczę z nadmiarem kilogramów i zespołem policystycznych jajników. Wierzę w edukację i to, że jest ona kluczem do polepszania naszego istnienia na wszystkich płaszczyznach. Jestem głęboko przekonana o ogromnej roli jaką odgrywają w życiu nawyki. Pracuję w oparciu o nie. Na blogu dzielę się wiedzą, opiniami i tym co bliskie czyli tematami związanymi z doskonaleniem, rozwojem, relacjami nie tylko międzyludzkimi. Tworzę treści, które są unikatowe w Internecie, wyrażają bowiem stan mojej wiedzy, doświadczenia i szczyptę osobowości. Prywatnie lubię luz w relacjach, uśmiech i gotowanie dla bliskich. :)
  • Madzia

    Świetny przepis, dziękuję za pomysł na danie.
    Dla tych którzy szukają ciekawych porad na temat zdrowia i urody polecam: http://poradyzdrowie.pl

  • Ja to uwielbiam chrupać sobie marchewkę przed tv, ale ten krem wygląda pysznie dlatego z chęcią spróbuje 🙂

  • Uwielbiam zupę z marchewki, jest przepyszna! Aż mam przez Ciebie ochotę, żeby dziś znów taką ugotowac, hihi 🙂
    Pozdrawiam i zapraszam do siebie 🙂

  • tak uwielbiam marchewki, że ten krem jest dla mnie idealny 😀

    • Kamila Urbaniak

      Tym bardziej spróbuj 🙂 Modyfikować smak można np. dodając mleczka kokosowego. Jest też naprawdę smaczny jako chłodnik.

  • Krem wygląda obłędnie. Sama kiedyś robiłam podobny i wyszedł całkiem smaczny

    • Kamila Urbaniak

      Dziękuję 🙂 Obłędnie też smakuje!

Przeczytaj poprzedni wpis:
jak obliczyć zapotrzebowanie kaloryczne kaloryczne
Jak obliczyć zapotrzebowanie na kalorie (energię)? Pobierz darmowy kalkulator

Jak obliczyć zapotrzebowanie na kalorie? Ile jeść, żeby schudnąć? Ile jeść, żeby nie przytyć? Jakie jest moje zapotrzebowanie na kalorie? To nieustannie zadawane przez wiele osób […]

Zamknij