Typ posiłku

Rodzaj diety

Czas przygotowania

Składniki

pasta do pieczywa

Pasta do pieczywa – bogata w kwasy tłuszczowe omega 3

Kanapki są bardzo prostym, ale również szybkim pomysłem na przygotowanie posiłku. Problemem staje się natomiast brak inspiracji co do składników, które potencjalnie miałyby znaleźć się na naszych kanapkach. Można oczywiście kupić gotowe smarowidła, wędlinę czy ser żółty, czyli standardowe produkty i przygotować z nich kanapki. Czy będą one jednak posiłkiem wartościowym? Czy będą one atrakcyjne…

Czytaj więcej

sałatka szpinak orzechy

Sałatka szpinakowo-orzechowa

Jednym z najprostszych sposobów na przygotowanie posiłku jest stworzenie własnej sałatki. Jest ona idealnym sposobem na włączenie do diety warzyw oraz poeksperymentowanie ze smakami poprzez umiejętne łączenie składników. Proponuję przygotować sałatkę z cennego dla zdrowia szpinaku, tłustego boczku, bogatych w potas pomidorów, orzechów włoskich, gdyż są rewelacyjnym źródłem kwasów tłuszczowych omega 3 oraz nasion słonecznika,…

Czytaj więcej

przepis na ciasto czekoladowe z fasoli

Przepis na ciasto czekoladowe z fasoli

Często walcząc o dobre samopoczucie, zgrabną sylwetkę lub realizując inne cele, odmawiamy sobie słodyczy we wszelkiej formie. Zdarza się jednak tak, że przychodzi moment słabości – nieprzezwyciężona ochota na słodkość. Poniżej przepis na to, jak upiec dwie pieczenie na jednym ogniu. Ciasto czekoladowe, które zaspokoi potrzebę na słodkie, a dodatkowo dostarczy cennych składników odżywczych (białka,…

Czytaj więcej

szpinak

Dlaczego warto spożywać szpinak?

Szpinak jest niezwykle cennym produktem dla zdrowia. Pełni istotną rolę, szczególnie w profilaktyce przeciwnowotworowej oraz w zachowaniu dobrego wzroku na długie lata. Ze względu na zawartość kwasu foliowego chroni przed wadami wrodzonymi układ nerwowego. Jest jednak pewien minus. Zapewne dla części z nas szpinak jest kojarzony z nieapetyczną, zieloną papką na talerzu, którą musimy, a…

Czytaj więcej

placuszki z cukinii i marchwi przepis

Przepis na placuszki z marchewki i cukinii

Naszła Cię nagła chęć na przekąskę lub trzeba czymś uraczyć niezapowiedzianych gości? Z opresji wybawią Cię bardzo szybkie w przygotowaniu, przy czym zdrowe i smaczne placuszki z marchewki i cukinii. Będziesz potrzebować składników i około 15 minut czasu 🙂   Inne przepisy na placuszki znajdziesz poniżej: ♥ Placuszki twarogowe ♥ Placuszki bananowe (bezmleczne) ♥ Placuszki…

Czytaj więcej

koktajl

Wartościowy koktajl dla lepszego samopoczucia

Czy wiesz jak można w prosty sposób przygotować wartościowy koktajl? Wartościowy, czyli taki, który poza dowozem witamin oraz składników mineralnych, będzie również źródłem węglowodanów, białka oraz zdrowych tłuszczów. Od pewnego czasu moim numerem jeden jeżeli chodzi o pomysły na drugie śniadania są właśnie koktajle. Są rewelacyjne ponieważ mogę je bardzo szybko i w prosty sposób…

Czytaj więcej

zapiekanka z płatków owsianych

Zapiekana owsianka, czyli przepis idealny!

Płatki owsiane są niezwykle wartościowym składnikiem diety, a posiłki z ich udziałem nie muszą być nudne. Dlatego dziś chciałabym zaproponować Wam przepis na zapiekaną owsiankę. Przepyszna owsianka z suszonymi owocami oraz nasionami w połączeniu np. z jogurtem naturalnym lub kremem czekoladowym (z awokado, mleczka kokosowego i kakao) będzie odpowiednia nie tylko jako pierwszy posiłek dnia. …

Czytaj więcej

ryba przepis

Szybki i zdrowy przepis na rybę

Ryba powinna pojawiać się w naszym jadłospisie co najmniej dwa razy w tygodniu. Jedną z najczęstszych wymówek jest brak umiejętności lub czasochłonność przygotowania rybnego dania. W tym szybkim i jakże zdrowym przepisie pokażę, że wystarczy odrobina chęci, aby wzbogacić swoją dietę w dobrodziejstwa płynące z wartości odżywczych ryb.   Ryba – dlaczego warto ją jeść?…

Czytaj więcej

koktajl zielony

Koktajlowy zawrót głowy! :)

Koktajl z jarmużu to bardzo szybki i smaczny sposób na dostarczenie sobie cennych składników odżywczych. Taka forma to również świetny pomysł na włączenie do diety bardzo wartościowego warzywa jakim jest jarmuż. Zawiera on potas (530 mg w 100 g ), magnez (30 mg w 100 g), oraz beta-karoten (5350 mikrogram w 100 g). Jarmuż to…

Czytaj więcej

jesienne-curry-z-dyni-i-soczewicy

Jesienne curry z dyni i czerwonej soczewicy

Za oknem jesień, a z jej rozpoczęciem pogoda przybiera coraz chłodniejszy charakter. Z tej okazji zapraszam do spróbowania rozgrzewającego curry z dyni i czerwonej soczewicy. Ta pożywna mieszanka powinna zachwycić także typowych mięsożerców. 🙂   Co zyskujesz jedząc soczewicę? Nasiona soczewicy stanowią składnik diety o wysokiej wartości odżywczej: za sprawą wysokiej zawartości białka, mogą być…

Czytaj więcej

przepis na naleśniki pełnoziarniste

Naleśniki z mąki pszennej pełnoziarnistej

Naleśniki to jedno z moich ulubionych dań, ponieważ w zależności od upodobań, można je serwować na słodko lub z farszem wytrawnym. Co więcej do ich przygotowania, możemy użyć nie tylko białej mąki pszennej, ale również mąki pełnoziarnistej, gryczanej, ryżowej czy jaglanej. Jedno danie, które daje tak wiele możliwości podania. Dziś chciałabym zaproponować Wam naleśniki z…

Czytaj więcej

pulpety drobiowe bezglutenowe

Bezglutenowe pulpety drobiowe

Pulpety drobiowe to moje ulubione szybkie rozwiązanie na obiad, kolację, a nawet śniadanie. Tak, śniadanie! Można je pokroić na kanapkę, a jeśli jadasz śniadania białkowo-tłuszczowe to tym bardziej pulpety będą dla Ciebie. Wystarczy, że dodasz warzywa i zdrowe tłuszcze np. awokado. Przygotowuje się je niesłychanie szybko i łatwo. Można je upiec lub ugotować w wodzie.…

Czytaj więcej