Koktajl z jarmużu to bardzo szybki i smaczny sposób na dostarczenie sobie cennych składników odżywczych. Taka forma to również świetny pomysł na włączenie do diety bardzo wartościowego warzywa jakim jest jarmuż. Zawiera on potas (530 mg w 100 g ), magnez (30 mg w 100 g), oraz beta-karoten (5350 mikrogram w 100 g). Jarmuż to również dobre źródło witaminy C, ponieważ w 100 g zawiera jej aż 120 mg. Co więcej jest on bogatym roślinnym źródłem wapnia (w 100 g zawiera 157 mg wapnia). Nie każdemu może odpowiadać specyficzny smak jarmużu, dlatego warto połączyć go z owocami i odrobiną słodziwa, np. miodu. Proponuję do koktajlu dodać:
- banana, który również stanowi cenne źródło potasu (100 g zawiera 395 mg potasu) oraz magnezu (100 g zawiera 33 mg magnezu);
- jabłko, które warto spożywać ze względu na zawartość frakcji rozpuszczalnej błonnika. Wspomaga on proces leczenia zaburzeń gospodarki lipidowej. Błonnik rozpuszczalny zwalnia również tempo wchłaniania glukozy;
- gruszkę, która również zawiera frakcję rozpuszczalną błonnika.
Do koktajlu warto również dodać miód, ponieważ ma on szereg pozytywnych właściwości, które wpływają na prawidłowe funkcjonowanie organizmu. Poprzez działanie przeciwwirusowe i antybakteryjne wspiera on pracę układu odpornościowego. Natomiast istotne jest, aby miód włączyć na stałe do diety, gdyż tylko jego regularne spożywanie wyzwala pozytywne właściwości miodu. Świetnym rozwiązaniem jest dodawanie miodu właśnie do koktajli. Innym pomysłem na smaczny posiłek jest również dodanie miodu do jogurtu naturalnego i uzupełnienie dodatkami jak np. orzechy, nasiona, pestki.
KOKTAJL Z JARMUŻU I OWOCÓW
SKŁADNIKI
• 100 g banana,
• 250 g jabłka,
• 200 g gruszki,
• 100 g jarmużu,
• 30 g miodu,
• 600 ml wody niegazowanej.
Z podanych składników otrzymamy 4 porcje koktajlu.
PRZYGOTOWANIE
Owoce oraz jarmuż należy dokładnie umyć. Następnie zblendować na gładką masę z 300 ml wody. Jeśli powstała konsystencja jest dla Ciebie za gęsta, dodaj kolejne 300 ml wody. Na sam koniec, gdy koktajl jest dla Ciebie mało słodki, możesz dodać miód.
Wartość odżywcza 4 porcji koktajlu to:
• 437,6 kcal,
• 6,5 g białka,
• 2,4 g tłuszczu,
• 97,5 g węglowodanów przyswajalnych,
• 14,7 g błonnika.
Źródło:
1. Kunachowicz H, Nadolna I, Iwanow K, Przygoda B. Wartość odżywcza wybranych produktów spożywczych i typowych potraw. Warszawa: PZWL; 2012.
2. Cieślowska B, Cieślowska P. Superfoods czyli żywność o wysokiej wartości odżywczej. Warszawa: SBM; 2016.