Kanapki są bardzo prostym, ale również szybkim pomysłem na przygotowanie posiłku. Problemem staje się natomiast brak inspiracji co do składników, które potencjalnie miałyby znaleźć się na naszych kanapkach. Można oczywiście kupić gotowe smarowidła, wędlinę czy ser żółty, czyli standardowe produkty i przygotować z nich kanapki. Czy będą one jednak posiłkiem wartościowym? Czy będą one atrakcyjne do spożycia? Nie, do końca. Można jednak przygotować kanapki, które dostarczą wszystkich składników odżywczych bez zbędnych dodatków, a dodatkowo będą niezwykle atrakcyjnym produktem do spożycia. Dlatego też przesyłam przepis na domowe smarowidło do pieczywa i nie tylko. 🙂
Inne przepisy na pasty znajdziesz poniżej:
♥ Pasty z soczewicy czerwonej do kanapek (dla leniwych)
♥ Hummus z suszonymi pomidorami i czarnuszką
Pasta z sera twarogowego
Składniki:
• Ser biały chudy – 150g
• Olej lniany – 15g
• Orzechy włoskie – 30g
• Natka pietruszki – dużoooooo !
Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki zblenduj ze sobą na gładką masę.
[alert style=”warning”]
Wartość odżywcza pasty:
486,7 kcal
34,8g białka
33,9g tłuszczu
10,6g węglowodanów
2g błonnika
[/alert]
Dlaczego akurat te składniki?
Ser biały chudy
Jest świetnym źródłem łatwo przyswajalnego białka.
Olej lniany
Jest doskonałym źródłem kwasów tłuszczowych omega 3, które wykazują działanie przeciwzapalne. Mają wpływ również na obniżanie stężenia triglicerydów oraz ciśnienia krwi.
Orzechy włoskie
Są one również doskonałym źródłem kwasów tłuszczowych omega 3. Ponadto są również dobrym źródłem potasu, magnezu oraz żelaza i witaminy E. Orzechy włoskie są rewelacyjnym produktem w walce ze stresem oraz wolnymi rodnikami, czyli substancjami negatywnie działającymi na organizm poprzez wpływ na powstawanie stanów zapalnych czy chorób nowotworowych.
Natka pietruszki
Produkt ceniony ze względu na zawartość żelaza oraz witaminy C. Jak wiadomo główną funkcją żelaza jest transport tlenu w organizmie dlatego tak istotna jest jego podaż każdego dnia. Żelazo z produktów roślinnych jest gorzej wchłaniane dlatego też należy zadbać o jego łączenie z witaminą C, która zwiększa wchłanianie żelaza. Z tego właśnie powodu natka pietruszki jest cudem natury.
Z tak przygotowaną pastą najlepiej smakują grzanki z pieczywa pełnoziarnistego. Pamiętaj również o dodatku warzyw, może to być np. pomidor, papryka, ogórek, rzodkiewka lub surówka z marchwi.
[accordion title=”” open1st=”0″ openAll=”0″ style=””][accordion_item title=”BIBLIOGRAFIA”]
- Ciborowska H, Rudnicka A. Dietetyka. Żywienie zdrowego i chorego człowieka. Warszawa: PZWL; 2014.
- Kunachowicz H, Nadolna I, Iwanow K, Przygoda B. Wartość odżywcza wybranych produktów spożywczych i typowych potraw. Warszawa: PZWL; 2012
[/accordion_item][/accordion]
Jeśli podabał Ci się ten wpis, chcesz dostawać powiadomienia o kolejnych oraz prezent zapisz się na mój newsletter poniżej. Zero spamu! Daj znać w komentarzu czy ten wpis Ci w czymś pomógł, wyjaśnił, a przepis smakował?