Hummus z suszonymi pomidorami jest idealną propozycją dodatku na kanapkę nie tylko dla wegetarian i wegan. Cieszy mnie, że coraz częściej osoby na dietach tradycyjnych sięgają po warzywa strączkowe. Tym razem przygotowałam humus w wersji z suszonymi pomidorami i czarnuszką. Chciałam uzyskać dodatek do pieczywa o wysokiej zawartości żelaza. Pomidory suszone są bowiem w nie bardzo bogate. Czarnuszka dodaje smaku, ale jest też polecana osobom z obniżona odpornością, osób z chorobami tarczycy czy w diecie propłodnościowej.
Mam nadzieję, że taka wersja humusu zagości u Ciebie w diecie! Smacznego 🙂
Inne przepisy na pasty znajdziesz poniżej:
♥ Pasty z soczewicy czerwonej do kanapek (dla leniwych)
HUMMUS Z SUSZONYMI POMIDORAMI I CZARNUSZKĄ
Składniki:
- 200 g ugotowanej ciecierzycy (ewentualnie z zalewy)
- 3 łyżki tahini
- sok z 1/2 cytryny
- 1/2 ząbka czosnku (można dodać więcej jeśli ktoś lubi bardziej wyczuwalny czosnek, ewentualnie można dodać granulowany czosnek)
- sól, pieprz i słodka papryka do smaku
- 1 łyżeczka czarnuszki
- 8 pomidorów suszonych (ale nie takich z zalewy olejowej tylko suszonych na słońcu – te mają bardzo dużo żelaza i zdecydowanie mniej kalorii, jeśli jednak nie dysponujesz nimi użyj tych w oleju odsączając dobrze)
- woda do uzyskania odpowiedniej konsystencji
Przygotowanie:
- Pomidory zalej wrzątkiem i odstaw na około 5 minut (będą się łatwiej blendowały).
- Pozostałe składniki wrzuć do kielicha blendera lub naczynia, w którym będziesz blendować.
- Dodaj nieco wody i blenduj. Dodawaj wody tyle aż uzyskasz konsystencję, która Ci najbardziej odpowiada. Ja użyłam mało wody więc mój hummus jest bardzo zwarty i przypomina pastę.
WSKAZÓWKI
Humus z tego przepisu jest zdecydowanie mniej kalorycznym humusem niż typowe humusy. Przede wszystkim nie zawiera bardzo dużej ilości dodatkowego oleju czy jak w niektórych hummusach zdecydowanie zbyt dużej ilości tahini.
Jakkolwiek takie hummusu wspaniale smakują i mogę je jadać osoby nie posiadające problemów z masą ciała, tym drugim nie polecam takiego humusu w zbyt dużych ilościach. Hummus jest zdrowy, ale bardzo kaloryczny jeśli się go przygotowuje z dużą ilością tahini i oleju. 🙂
Mój hummus przypomina bardzo gęstą pastę i taką konsystencję chciałam uzyskać. Jeśli planujesz jadać hummus jako np. dip do warzyw należy dodać więcej wody. Na kanapki jednak i jako dodatek do potraw np. pieczonych batatów z hummusem taka zwarta konsystencja sprawdza się świetnie.