Pasta z awokado do kanapek to najprostsza pasta na świecie. Robi się ją dosłownie z chwilkę, smakuje wyśmienicie i jest naprawdę bardzo zdrowa. Choć awokado jest owocem tłustym, a więc i kalorycznym zaskarbia sobie serca coraz większej ilości osób dzięki swojej kremowością i uniwersalności, a także właściwościom odżywczym.
Inne przepisy na pasty znajdziesz poniżej:
♥ Pasty z soczewicy czerwonej do kanapek (dla leniwych)
♥ Hummus z suszonymi pomidorami i czarnuszką
Wartość odżywcza awokado (standardowa sztuka czyli około 150g) to:
• 240 kcal
• 3 g białka • 10,1 g błonnika pokarmowego !!! to prawie 1/2 dziennego zapotrzebowania dla osoby dorosłej • 22g tłuszczu, z czego 14,7g to tłuszcze jednonienasycone (bardzo zdrowe!) • 727 mg potasu. |
• 0,8 mg żelaza.
• 3,1 mg witaminy E. • 2,6 mg niacyny • 31,5 mcg witaminy K. • 43,5 mg magnezu. |
Do przygotowania prostej pasty z awokado potrzebne właściwie jest jedynie AWOKADO i przyprawy. Łatwo jednak urozmaicić pastę dodatkami. Dzisiaj pokazuję prostą wersję z oliwkami.
PASTA Z AWOKADO I OLIWKAMI
SKŁADNIKI:
- 2 kromki pełnoziarnistego chleba – w wersji bezglutenowej chleba bezglutenowego np. z tego przepisu
- 1/2 średniego awokado lub 1 małe
- kilka kropel soku z cytryny
- 10-12 oliwek czarnych lub zielonych (bez nadzienia)
- kilka pomidorków koktajlowych lub kilka plasterków zwykłego pomidora
- sól, pieprz (opcjonalnie jeśli mamy czas można dodać nieco pokrojonej w kostkę cebulki i trochę czosnku), ja dodałam nieco czosnku granulowanego
- dowolna sałata (u mnie rukola) i pestki słonecznika/dyni/sezamu
PRZYGOTOWANIE
- Awokado rozdrabniamy widelcem, dodajemy soli, pieprzu, nieco czosnku granulowanego oraz kilka kropel soku z cytryny. Mieszamy.
- Oliwki kroimy w krążki. Dodajemy do pasty.
- Pastę nakładamy na pieczywo. Następnie dekorujemy rukolą, pomidorkami i posypujemy słonecznikiem.
- Ja lubię skropić całość jeszcze sokiem z cytryny i oprószyć świeżo mielonym pieprzem.
WSKAZÓWKI:
- Do pasty można dodać pomidory suszone pokrojone drobno.
- Uwielbiam również polać całość kanapki zredukowanym octem balsamicznym (to taki ocet balsamiczny o konsystencji bardziej „zwartej”, a nie płynnej jak woda) .
DLA KOGO SPRAWDZI SIĘ TAKA PASTA Z AWOKADO NA KANAPCE?
- Dla osób z insulinoopornością.
- Dla kobiet z PCOS i innymi zaburzeniami hormonalnymi.
- Dla osób na dietach odchudzających.
- Dla osób na diecie wegetariańskiej czy wegańskiej.
- Dla osób na dietach bezmlecznych i bezglutenowych jeśli pieczywo, które go użyjemy będzie bezglutenowe.
- Dla osób eliminujących z diety jaja czyli m.in. alergicznych dzieci gdzie często również eliminuje się nabiał.
- Dla tych, którzy chcą się zdrowo odżywiać w sposób prosty, nieskomplikowany i „szybki”.
Mam nadzieję, że ten prosty pomysł na śniadanie czy kolację w wykorzystaniem pasty z awokado przypadnie Ci do gustu i wypróbujesz go na swojej kanapce. 🙂 Smacznego 🙂