Chleb z mąki gryczanej to chyba najczęstszy wybór osób na dietach bezglutenowych, które powinny przestrzegać również zasad związanych z odpowiednim indeksem glikemicznym posiłków. Ten chleb to moja propozycja dla wszystkich osób, które narzekają na trudności w znalezieniu dobrego pieczywa bezglutenowego. Nie wspominając już, że wiele z nich to coś co przypomina bardziej chleb tostowy niż mięsiste, cięższe, chrupiące pieczywo.
Mam nadzieję, że chleb z mąki gryczanej i ryżowej w mojej odłonie przypadnie do gustu nie tylko bezglutenowcom, ale także osobom, które po prostu chcą zdrowo jeść. Bo to, że chleb jest bezglutenowy nie oznacza, że inni nie mogą go zrobić. Wręcz przeciwnie 🙂 Według mnie jest naprawdę pyszny, chrupiący i bardzo sycący. No i zdrowy! Idealny dla każdego!
CHLEB Z MĄKI GRYCZANEJ I RYŻOWEJ BEZGLUTENOWY
SKŁADNIKI:
- 250 g mąki gryczanej
- 125 g mąki ryżowej
- 1 łyżeczka drożdży suszonych
- 1 łyżeczka cukru
- 2 łyżki siemienia lnianego
- 1/2 łyżeczki soli
- około 350 ml ciepłej wody
WYKONANIE:
- Wszystkie suche składniki wrzuć do miski. Dodaj wodę i dokładnie wymieszaj ręcznie lub w robocie kuchennych.
- Przełoż do formy (keksówki) wyłożonej papierem do pieczenia lub posmarowanej tłuszczem i pozostaw do wyrośnięcia przez około 30-40 minut. Ewentualnie zostaw w misce, pozostaw do wyrośnięcia, a następnie przełóż do keksówki i znów pozwól wyrastać około 20 minut. Z mojego doświadczenie wynika, że podwójne wyrastanie sprawia, że chleb jest lepszy w smaku, ma inną, bardziej satysfakcjonująca mnie teksturę. Taką „chlebową”. Polecam spróbować oba sposoby i zadecydować czy widzisz różnicę 🙂
- Piecz w 190 stopniach C przez około 50 minut.
- Chleb z mąki gryczanej warto na wiechrzu posmarować wodą/olejem i obsypać mąką przed pieczeniem. Wtedy mniej pęka.