BROKUŁ – O TYM DLACZEGO WARTO GO SPOŻYWAĆ 🙂
WIADOMOŚCI OGÓLNE
- Brokuł jest dobrym źródłem witaminy C oraz beta-karotenu i potasu. Zawiera również wapń, kwas foliowy oraz chrom.
- Brokuł wykazuje działanie przeciwnowotworowe dzięki obecności sulforafanu, indoli czy izotiocyjanów.
- W celu ochrony przed nowotworem najlepiej spożywać brokuły gotowane ponieważ zawierają one jeszcze więcej sulforafanu ! 🙂
- Sulforafan jest w stanie hamować również rozwój Helicobacter Pylori, która bardzo często jest przyczyną wrzodów żołądka.
- Jeśli nie możesz poradzić sobie z nawracającym wirusem opryszczki spróbuj włączyć do swojej diety soki warzywne na bazie brokuła. To wszystko dzięki temu, że brokuł zawiera indolo-3 karbinol.
Inne przepisy na pasty znajdziesz poniżej:
♥ Pasty z soczewicy czerwonej do kanapek (dla leniwych)
♥ Hummus z suszonymi pomidorami i czarnuszką
WARTOŚĆ ODŻYWCZA
Brokuł w 100g zawiera:
- Kcal: 31
- Białko: 3g
- Tłuszcz: 0,4g
- Węglowodany: 5,2g
- Błonnik: 2,5g
- Witamina C: 83 mg
- Beta-karoten: 920 µg
PRZEPISY Z BROKUŁEM W ROLI GŁÓWNEJ 🙂
- Pasta brokułowo-kokosowa
Składniki:
- Brokuł
- Jogurt naturalny
- Wiórki kokosowe
- Sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Ugotuj brokuł na parze, tak aby zmięknął ale jednak pozostał chrupki. Następnie drobno go pokrój i połącz z jogurtem naturalnym i wiórkami kokosowymi, uprzednio podprażonymi na patelni. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Świetnym dodatkiem będzie również natka pietruszki.
- Sałatka z brokułem
Składniki:
- Brokuł
- Jajka
- Kukurydza
- Czerwona cebula
- Orzechy włoskie
Sposób przygotowania:
Ugotuj brokuł na parze, tak aby zmięknął ale jednak pozostał chrupki. Jajka ugotuj na półtwardo. Brokuła pokrój, dodaj do niego jajka, kukurydzę, czerwoną cebulę i orzechy włoskie. Jeśli potrzebujesz sosu, możesz połączyć jogurt naturalny z solą, pieprzem i CURRY. 🙂
- Brokuł, świetnie się sprawdzi również jako dodatek do muffinek warzywnych.
Sposób przygotowania:
Ugotuj brokuł na parze, tak aby zmięknął ale jednak pozostał chrupki. Drobno pokrój, a następnie połącz z ulubionymi warzywami, np. papryką czerwoną i rzodkiewką. Całość zalej jajkiem, wymieszanym z solą, pieprzem i słodką papryką. Następnie zapiekaj w 180 stopniach przez około 20 minut.
Oprócz brokuła, warto spożywać również inne warzywa. Dowiedz się dlaczego 🙂
Źródło:
-
Grotto D. 101 produktów dla zdrowia i życia. Poznań: Vesper; 2010.
-
Kunachowicz H, Nadolna I, Iwanow K, Przygoda B. Wartość odżywcza wybranych produktów spożywczych i typowych potraw. Warszawa: PZWL; 2012