Często walcząc o dobre samopoczucie, zgrabną sylwetkę lub realizując inne cele, odmawiamy sobie słodyczy we wszelkiej formie. Zdarza się jednak tak, że przychodzi moment słabości – nieprzezwyciężona ochota na słodkość. Poniżej przepis na to, jak upiec dwie pieczenie na jednym ogniu. Ciasto czekoladowe, które zaspokoi potrzebę na słodkie, a dodatkowo dostarczy cennych składników odżywczych (białka, potasu, wapnia, żelaza, magnezu, witamin z grupy B, błonnika pokarmowego). Co więcej, nie dodaje się do niego cukru!
Można się w nim zakochać… Ja dzisiaj delektowałam się swoim kawałkiem z filiżanką kawy <3
Zapraszam do spróbowania 🙂
Składniki:
- 2 puszki fasoli czerwonej
- 2 jaja
- 2 dojrzałe banany
- 1 tabliczka gorzkiej czekolady
- 2 łyżki kakao naturalnego
- Kilka kropli aromatu migdałowego
- Łyżeczka sody oczyszczonej
Przygotowanie:
- Czekoladę połam na małe kawałki i rozpuść w kąpieli wodnej.
- Fasolę odsącz z zalewy i przepłucz na sicie.
- Wszystkie składniki zblenduj na gładką masę.
- Małą keksówkę wyłóż papierem do pieczenia i wlej do niej masę.
- Piecz przez 50 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C.
- Wyjmij ciasto z brytfanki chwytając za brzegi papieru (warto go później delikatnie odkleić, żeby nie przywarł do wypieku).
Smacznego!
[alert style=”warning”]
Wartość odżywcza w porcji (1 kawałek, ok.100g):
Kcal: 137,6
Białko: 6 g
Tłuszcz: 4,8 g
Węglowodany: 16,5 g
Błonnik pokarmowy 3,9 g
[/alert]