Płatki owsiane są niezwykle wartościowym składnikiem diety, a posiłki z ich udziałem nie muszą być nudne. Dlatego dziś chciałabym zaproponować Wam przepis na zapiekaną owsiankę. Przepyszna owsianka z suszonymi owocami oraz nasionami w połączeniu np. z jogurtem naturalnym lub kremem czekoladowym (z awokado, mleczka kokosowego i kakao) będzie odpowiednia nie tylko jako pierwszy posiłek dnia. Świetnie sprawdzi się również jako przekąska w ciągu dnia lub deser.
DLACZEGO WARTO WŁĄCZYĆ PŁATKI OWSIANE, SUSZONE OWOCE ORAZ NASIONA DO DIETY?
WŁAŚCIWOŚCI PŁATKÓW OWSIANYCH
Regularne spożywanie płatków owsianych pomaga zredukować stężenie cholesterolu całkowitego, jak również frakcji LDL. Dodatkowo przyspieszy perystaltykę jelit oraz wpłynie na ich lepsze ukrwienie.
Płatki owsiane i ich wartość odżywcza (100 g):
- 379 kcal
- 11,9 g białka
- 7,2 g tłuszczu
- 69,3 g węglowodanów
- 6,9 g błonnika pokarmowego
- 379 mg potasu
- 54 mg wapnia
- 129 mg magnezu
- 1,8 mg witaminy E
- 0,46 mg witaminy B1
SUSZONE OWOCE
Są świetnym źródłem błonnika pokarmowego oraz potasu. Owoce te dostarczą do organizmu takich składników jak magnez, żelazo czy witaminę B1, B2 oraz niacynę. Bogate w wapń są szczególnie suszone figi oraz suszone morele. Szczególną uwagę należy zwrócić na suszone morele.
W 100 g zawierają:
- 1666 mg potasu
- 139 mg wapnia
- 7842 beta-karotenu
- 3 mg witaminy E
- 31,7 mg witaminy C
Wybierając suszone owoce musisz zwrócić uwagę na skład. Zrezygnuj z zakupu takich owoców suszonych, które mają dodatek cukru oraz zawierają dwutlenek siarki w składzie, który niekorzystnie oddziałuje na organizm, powodując m.in. łzawienie, katar czy bóle głowy. U alergików może doprowadzić nawet do astmy siarczynowej.
SŁONECZNIK ORAZ PESTKI DYNI
Są to produkty zasobne w białko oraz wielonienasycone kwasy tłuszczowe. Są również źródłem błonnika pokarmowego oraz takich składników mineralnych jak potas, magnez, żelazo. Zawierają również witaminy, m.in. witamina E, witamina B1, B2 oraz niacyna.
Teraz czas na przepis!
ZAPIEKANA OWSIANKA
SKŁADNIKI:
- 2 jajka
- 150 g płatków owsianych
- garść suszonych owoców
- słonecznik lub pestki dyni
- siemię lniane
- cynamon
- miód
PRZYGOTOWANIE:
Płatki owsiane należy zmielić. Następnie połączyć je z resztą składników. Całość należy dokładnie wymieszać. Tak przygotowaną owsiankę należy rozłożyć do małych foremek i piec w piekarniku w temperaturze 150 stopni ok. 25 minut.
Sprawdź również:
- http://kreatorniazmian.pl/finezyjna-owsianka-z-makiem/
- http://kreatorniazmian.pl/ciasteczka-owsiane-niezawodny-przepis/
Źródło:
-
Cieślowska B, Cieślowska P. Superfoods czyli żywność o wysokiej wartości odżywczej. Warszawa: SBM; 2016.
-
Grimm H-U. Chemia w pożywieniu. Jak działają dodatki do żywności i dlaczego nam szkodzą. Białystok: Vital; 2014.
-
Kunachowicz H, Nadolna I, Iwanow K, Przygoda B. Wartość odżywcza wybranych produktów spożywczych i typowych potraw. Warszawa: PZWL; 2012