Ryba powinna pojawiać się w naszym jadłospisie co najmniej dwa razy w tygodniu. Jedną z najczęstszych wymówek jest brak umiejętności lub czasochłonność przygotowania rybnego dania. W tym szybkim i jakże zdrowym przepisie pokażę, że wystarczy odrobina chęci, aby wzbogacić swoją dietę w dobrodziejstwa płynące z wartości odżywczych ryb.
Ryba – dlaczego warto ją jeść?
- wysokowartościowe, dobrze przyswajalne białko,
- nienasycone kwasy tłuszczowe z rodziny omega-3 (szczególnie w tłustych rybach), o korzystnym działaniu m.in. na układ sercowo-naczyniowy, nerwowy i immunologiczny,
- witaminy A, E i D (ryby tłuste) chroniące przed chorobami układu kostnego, wpływające na poprawę wzroku oraz wzmacniające odporność organizmu,
- dostarczają potasu i magnezu, regulujących pracę serca i układu nerwowego, ponadto ryby morskie są źródłem jodu, chroniącego przed niedoczynnością tarczycy.
Składniki:
- 1 pstrąg patroszony (ja użyłam tęczowego, strumieniowy jest znacznie chudszy), ok. 200 g,
- świeży koper,
- 2 plastry sparzonej wrzątkiem cytryny,
- olej rzepakowy,
- przyprawy: czosnek, bazylia, tymianek, natka pietruszki, rozmaryn, pieprz, sól (ewentualnie można użyć gotowej mieszanki przyprawowej do ryb – pod warunkiem, że będą w niej same suszone zioła)
Przygotowanie:
- Rybę oczyść z łusek zeskrobując je za pomocą noża, następnie umyj pod bieżącą wodą z każdej strony,
- Posyp pstrąga przyprawami z wierzchu oraz wewnątrz, dokładnie rozetrzyj i skrop olejem,
- Kwadratowy kawałek folii aluminiowej posmaruj olejem (aby nie przywarła do zawartości), połóż rybę, a na niej dwa plastry cytryny i gałązkę kopru, zawiń,
- Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180°C na 30min,
- Gotową rybę podawaj np. z kaszą i zestawem ulubionych surówek.
Smacznego!
Wartość odżywcza w porcji:
Kcal: 336
Białko: 33,8 g
Tłuszcz: 21,9 g
Węglowodany: 1,3 g
Błonnik pokarmowy: 0,4 g