Naleśniki to jedno z moich ulubionych dań, ponieważ w zależności od upodobań, można je serwować na słodko lub z farszem wytrawnym. Co więcej do ich przygotowania, możemy użyć nie tylko białej mąki pszennej, ale również mąki pełnoziarnistej, gryczanej, ryżowej czy jaglanej. Jedno danie, które daje tak wiele możliwości podania.
Dziś chciałabym zaproponować Wam naleśniki z mąki pszennej pełnoziarnistej. Przede wszystkim dlatego, że jako produkt pełnoziarnisty dostarcza ona sporych ilości błonnika pokarmowego. Ponadto jest bardziej obfita w witaminy oraz składniki mineralne.
Naleśniki z mąki pszennej pełnoziarnistej
SKŁADNIKI
• 130 g mąki pszennej pełnoziarnistej,
• 30 g mąki pszennej,
• 200 ml mleka,
• 1 jajko (50 g),
• 150 ml wody lekko gazowanej.
Z podanych składników otrzymamy 3 naleśniki.
PRZYGOTOWANIE
W jednej misce należy połączyć obie mąki z mlekiem i jajkiem. Następnie zblendować na gładką masę, jednocześnie dolewając wodę lekko gazowaną tak, aby w końcowej fazie ciasto było rzadkie, wręcz lekko płynne. Smażyć na patelni do naleśników, wówczas wychodzą perfekcyjne. Jeśli chcesz smażyć na tłuszczu, dobrym wyborem będzie olej kokosowy, olej rzepakowy lub oliwa.
Wartość odżywcza 3 naleśników:
• 679,5 kcal,
• 34,5 g białka,
• 12,3 g tłuszczu,
• 107,7 g węglowodanów,
• 9,4 g błonnika.
Naleśniki już są, a co z farszem? Oto kilka pomysłów:
1. Startuję z farszem na słodko. Jeśli lubisz suszone owoce i orzechy lub nasiona, polecam połączenie sera białego z jogurtem naturalnym, owocami suszonymi oraz orzechami włoskimi lub pestkami dyni. Dla mnie strzał w dziesiątkę.
2. Druga propozycja to połączenie sera białego z owocami i jogurtem naturalnym. Świetnie smakuje zblendowanie tych składników na gładką masę. Jeśli jest to dla Ciebie mało słodkie zawsze możesz dodać miód.
3. Trzecia propozycja jest na słono, czyli naleśniki z farszem ze szpinaku i sera Feta lub sera białego. Pamiętaj jednak o czosnku, pieprzu i soli, ponieważ dobre przyprawienie szpinaku to połowa sukcesu.
4. Ostatnia propozycja to naleśniki z farszem z awokado. Aby go przygotować należy połączyć awokado z mleczkiem kokosowym, kakao i miodem. Następnie na sam koniec dodać drobno pokrojonego banana. Dla mnie jest to genialne.
Życzę smacznego!
Źródło:
1. Kunachowicz H, Nadolna I, Iwanow K, Przygoda B. Wartość odżywcza wybranych produktów spożywczych i typowych potraw. Warszawa: PZWL; 2012.