Czy wiesz jak można w prosty sposób przygotować wartościowy koktajl? Wartościowy, czyli taki, który poza dowozem witamin oraz składników mineralnych, będzie również źródłem węglowodanów, białka oraz zdrowych tłuszczów. Od pewnego czasu moim numerem jeden jeżeli chodzi o pomysły na drugie śniadania są właśnie koktajle. Są rewelacyjne ponieważ mogę je bardzo szybko i w prosty sposób przygotować. Moimi ulubionymi są te, które zawierają awokado ! W dzisiejszym poście podzielę się z Tobą przepisem na jeden z koktajli oraz wyjaśnię dlaczego warto go spróbować.
Składniki, które będą Ci potrzebne do przygotowania koktajlu to:
• Awokado 70g
• Mleko roślinne/krowie 200ml
• Banan 120g
• Olej kokosowy 5g
• Natka pietruszki 15g
• Cytryna 20g
• Miód 20g
Sposób przygotowania jest prosty, a zarazem szybki:
1. Pierwszym krokiem to zblendowanie połówki awokado z mlekiem i bananem.
2. Następnie należy dodać olej kokosowy oraz natkę pietruszki i ponownie całość zblendować.
3. Na koniec koktajl uzupełnić wg uznania sokiem z cytryny oraz miodem.
W jaki sposób poszczególne składniki koktajlu mogą wpływać na prawidłowe funkcjonowania organizmu?
AWOKADO
Koktajl dzięki zawartości awokado dostarcza jednonienasyconych kwasów tłuszczowych, które działają korzystnie na organizm poprzez zmniejszanie stężenia cholesterolu całkowitego oraz frakcji LDL. Działa również na stężenie frakcji HDL cholesterolu, podwyższając jej poziom. Dzięki temu możemy spożywać awokado w ramach profilaktyki miażdżycy.
OLEJ KOKOSOWY
Zawiera on nasycone kwasy tłuszczowe, które przyczyniają się do zwiększenia frakcji HDL cholesterolu, który odpowiedzialny jest za rozpuszczanie cholesterolu w ścianach tętnic, a następnie przenoszenie go do wątroby.
BANAN
Bardzo dobre źródło potasu oraz magnezu, w związku z czym pomaga utrzymać prawidłową kurczliwość mięśni oraz pełni istotną rolę w pobudliwości tkanki nerwowej. Magnez działa antystresowo oraz opóźnia procesy starzenia i zwiększa wchłanianie wapnia.
NATKA PIETRUSZKI
To cenny produkt, tak zwany „cud natury” ponieważ zawiera jednocześnie sporą ilość żelaza oraz witaminy C, która jest czynnikiem wpływającym na jego wchłanianie. Żelazo jest potrzebne do transportu tlenu w organizmie, a jego niedobór może prowadzić do niedokrwistości. Objawia się ona m.in. obniżoną odpornością organizmu, bladością skóry czy ogólnym osłabieniem i zmęczeniem.
WARTOŚĆ ODŻYWCZA KOKTAJLU
• 10g białka
• 20g tłuszczu
• 60,5g węglowodanów
• 4,9g błonnika pokarmowego
Natomiast kaloryczność przygotowanego koktajlu wynosi 462 kcal.
Dodatkowo koktajl dostarcza również:
• 285 mg wapnia
• 1280 mg potasu
• 36,6 mg witaminy C
Taki koktajl to bardzo dobre źródło zdrowych tłuszczów oraz błonnika pokarmowego. Dostarczysz do organizmu również sporą dawkę potasu, wapnia oraz witaminy C, która jest szczególnie ważna w okresie jesiennym. Koktajl ten wpłynie na wzrost dobrej frakcji cholesterolu, obniży Twój poziom stresu oraz pomoże w walce z oznakami starzenia się organizmu. Jeżeli już teraz poczułeś koktajlowy zawrót głowy, zapraszam również do wypróbowania innych pomysłów na koktajl.
- Koktajlowy zawrót głowy
- Letnie koktajle ze szpinaku
- Szpinak – przepisy na zielone koktajle
Źródło:
1. Ciborowska H, Rudnicka A. Dietetyka. Żywienie zdrowego i chorego człowieka. Warszawa: PZWL; 2014.
2. Kunachowicz H, Nadolna I, Iwanow K, Przygoda B. Wartość odżywcza wybranych produktów spożywczych i typowych potraw. Warszawa: PZWL; 2012.