Rozpoczęcie przygody ze zdrowszym sposobem odżywiania jest wyzwaniem. Jakie czynniki wpływają na to co jemy oraz jak sobie ułatwić cały proces przeczytasz we wpisie „Jak zacząć jeść zdrowo? Wstęp”.
WSZYSTKO ZACZYNA SIĘ OD KOSZYKA
Tak. To co zjesz zaczyna się w momencie robienia zakupów. To jakie działy w sklepie odwiedzasz, które produkty kupisz, jakiej marki i w jakiej ilości nabywasz ma bezpośredni wpływ na Twoje zdrowie. Dla porównania 2 różne koszyki osób, które widziałam w sklepie robiąc ostatnio zakupy.
KOSZYK NR 1
cola 2l, 2 opakowanie makaronu świderki, 1 opakowanie ryżu białego, 1 pomidor, 1 ogórek, 1 gorący kubek, 1 litr mleka UHT 2%, 4 różne jogurty owocowe, 3 serki homogenizowane smakowe, ser topiony w plasterkach, 1 opakowanie ciastek, snickers, princessa, cukierki Nim2, mięso z indyka, mięso wieprzowe, parówki i jeszcze jakieś produkty, których niestety nie pamiętam 🙂
KOSZYK NR 2
dużo warzyw i owoców przeróżnych, ryż parboiled, ryż brązowy, mięso z indyka, 2 jogurty naturalne duże, chleb razowy ze słonecznikiem, masło, 3 butelki wody mineralnej, mrożony filet z dorsza, rodzynki, litr soku pomarańczowego, płatki owsiane
Widzisz różnicę?
Który koszyk wydaje Ci się „zdrowszy”?
Który kupujący lepiej się odżywia i być może swoją rodzinę również?
Choć wnioski są dosyć oczywiste (koszyk numer 2 zawiera zdrowsze produkty) to koszyki tych dwóch osób jednak nie są aż tak bardzo różne. Uwierz mi proszę na słowo, że widziałam nie raz przy kasie dużo mniej zdrowy asortyment i właśnie o tym również chcę Ci powiedzieć. Najpierw jednak odtworzę taki niezdrowy koszyk i pokażę Ci produkty, które się w nim często znajdują. Uwaga! Nie wymyśliłam go. Niejednokrotnie takie właśnie widziałam.
NIEZDROWY KOSZYK
napoje gazowane słodzone, słodkie jogurty i serki, kazjerki, tostowe pieczywo, dżemy wysokosłodzone, ciasta, batony, parówki, zupki chińskie, duża paczka frytek, pieczywo cukiernicze, gotowe sosy i dania do podgrzania, krokiety, sałatki w opakowaniach, żelki, chipsy, paluszki, krakersy, ser żółty, sos hamburgerowy, płatki śniadaniowe typu czekoladowe kulki, miodowe krążki i inne dziwactwa, napoje energetyczne, puszki z konserwami mięsnymi, duża margaryna do smarowania pieczywa, gołąbki w słoiku
Jak widzisz taki koszyk w całości stanowi produkty, których nie powinniśmy zdecydowanie jadać na co dzień. Od wielkiego dzwonu raczej 🙂
CO ZATEM WKŁADAĆ DO KOSZYKA? JAK ZACZĄĆ JEŚĆ ZDROWO?
Przejdźmy do konkretów. Przede wszystkim muszę wyjaśnić, że tworząc ten wpis założyłam, że jego odbiorcą jest przeciętny zjadacz chleba. Nie osoba z dużymi problemami zdrowotnymi, która powinna nie tylko zająć się ich diagnozą, leczeniem, ale też dietą, która być może większość produktów, o których napiszę nie będzie mogła jeść. Żebyśmy się dobrze zrozumieli. Ten wpis ma charakter ogólny i bazuje na ogólnych założeniach dotyczących zdrowego odżywiania, które mogą być z powodzeniem stosowane u wielu osób, a przy okazji obejmują one często zalecenia dla osób indywidualnych, które przychodzą do mnie na konsultacje.
CO KUPOWAĆ W SKLEPIE?
- Świeże owoce i warzywa.
- Kiszonki (sprawdzaj czy nie mają dodatków konserwantów).
- Pełnoziarniste pieczywo. Jak je wybrać odwiedź wpis („Jak wybrać dobry chleb?)
- Grube kasze, ryż i makaronu z pełnego przemiału: ryż( brązowy, dziki, czerwony, basmati, parboiled), makaron (żytni, pszenny razowy, orkiszowy), kasze (jaglaną, jęczmienną, pęczak, gryczaną zwłaszcza niepaloną i inne), komosę ryżową, amarantus
- Płatki naturalne bez dodatków: owsiane górskie, jaglane, gryczana, żytnie i inne.
- Jaja najlepiej z wolnego wybiegu (Jak wybrać najlepsze jaja?)
- Mięso najlepiej ekologiczne – różne. Zarówno drób jak i mięso czerwone. Jeśli nie możesz sobie pozwolić na mięso ekologiczne kupuj tradycyjne, ale testuj które jest najsmaczniejsze, jak pachnie, jak wygląda, jak długo można je przechowywać. Z doświadczenia wiem, że mięso w różnych sklepach jest naprawdę różne w smaku. Cena zwykle odgrywa znaczenie. Im taniej tym gorsza jakość.
- Wędliny, pasztety, produkty mięsne – sprawdzaj zawsze etykiety, wybieraj te, które mają największy procentowy udział mięsa, uważaj na dodatki (białko sojowe, lecytynę, barwniki, zagęstniki, wypełniacze, konserwanty). Najlepiej jest w domu upiec swoje mięso i zrobić z niego wędlinę. Uważaj na pasztety, parówki, mielonki – najlepiej wyklucz je z diety lub jedz bardzo rzadko chyba, że mają naprawdę bardzo dobry skład na etykiecie czyli dużo mięsa i mało dodatków.
- Olej rzepakowy, oliwę z oliwek jako podstawowe tłuszcze.
- Miód naturalny.
- Dżemy i powidła najlepiej w 100% z owoców lub chociaż niskosłodzone. Sprawdzaj by miały jak największy procent owoców w sobie.
- Ryby świeże i mrożone najlepiej z dobrego źródła, pewnego (z jak najmniejszą procentową zawartością glazury – im więcej glazury tym bardziej płacisz za zamrożoną wodę na wadze). Jeśli nie masz do nich dostępu kupuj filety z dorsza, soli, łososia (ale dzikiego nie hodowlanego), tuńczyka, halibuta, morszczuka (uważaj na pange! zrezygnuj z niej!).
- Mleko i produkty mleczne naturalne. Bez dodatków owoców, zbóż, cukru, zagęstników, warzyw czy czegokolwiek. Zwykle zawierają ich mnóstwo i są niepotrzebne. Kupuj naturalne jogurty, maślanki, kefiry, serki i desery.
- Sery żółte i pleśniowe dobrej jakości. Zwykle cena o tym świadczy. Czytaj etykiety jeśli to możliwe i sprawdzaj skład. Nie przesadzaj z ilością ze względu na kaloryczność i wysoką zawartość nasyconych kwasów tłuszczowych.
- Orzechy, nasiona i pestki naturalne.
- Naturalne mieszanki mrożonek bez zbędnych dodatków np. mrożone owoce, mrożone warzywa, zupy bez dodatków – wszystko to uratuję Cię w kryzysowej sytuacji gdy w domu „nie ma nic do jedzenia”.
- Herbaty i kawy naturalne bez dodatków.
NIE KUPUJ WCALE LUB KUPUJ BARDZO RZADKO
- Gotowe mieszanki owoców i warzyw, sałatek, które są konserwowane i/lub mają dużo niepotrzebnych dodatków.
- Oczyszczone pieczywo, które jest sztucznie napompowane lub zawiera inne dodatki. Więcej przeczytasz tutaj Jak wybrać dobry chleb?
- Słodkie płatki śniadaniowe, granole, musli, mieszanki z owocami, dodatkiem cukru czy syropu glukozowo-fruktozowego.
- Orzechy, nasiona i pestki w polewach czekoladowych, pikantnych, miodowych, wasabi i innych. Polewy mają ogromną ilość sztucznych dodatków, które nie wpływają dobrze na Twoje zdrowie.
- Napojów i żywności oznaczonych jako LIGHT.
- Beztłuszczowego nabiału.
- Produktów seropodobnych, udawających sery. Serki topione i dziwne smarowidła kanapkowe, które mają sztuczny skład.
- Słabej jakości wędlin, kiełbas, pasztetów, które są tanie i zawierają głównie dodatek białka sojowego, maltodekstryn, wypełniaczy i tłuszczu.
- Napojów gazowanych, słodkich nektarów, napojów energetyzujących, soczków przecierowych które zawierają mnóstwo cukru.
- Słodyczy typu żelki, cukierni kolorowe i wszystkich innych, które w składzie mają w zasadzie tylko cukier, barwniki i aromaty.
- Maseł orzechowych, które składają się głównie z dodatku tłuszczu palmowego i cukru.
- Dań typu fast food.
- Syropów do rozcieńczania z wodą. Herbatek granulowanych.
- Dań garmażeryjnych, bo zwykle mają bardzo ubogi skład, dużo tłuszczu i sporo dodatków.
- Mrożonek w postaci gotowych dań, które mają dużo dodatków sztucznych.
Mam nadzieję, że ten wpisy przybliżył Ci i rozjaśnił nieco sytuację związaną z asortymentem w sklepie. Wiesz już jak zacząć zdrowe jedzenie – od ZAKUPÓW 🙂 Chcą je robić świadomie pamiętaj o czytaniu etykiet i zaglądaj regularnie do działu „PRZEGLĄD PRODUKTÓW”, ponieważ tak pokazuje gotowe zdrowe opcje np. hummusów, mleczka kokosowego czy przypraw, które są mieszankami, a nie zawierają zbędnych dodatków. Ten dział na blogu będę sukcesywnie uzupełniać nowymi propozycjami.
Zachęcam Cię też do tego by mieć w kuchni zawsze pewne produkty, które są multifunkcyjne i da się z nich wiele dań przygotować. Taką moją listę możesz zobaczyć we wpisie poniżej.