Jaja – jak wybrać najlepsze?

Białko w dietach wegetariańskich i pseudowegetariańskich
23 lutego 2015
Podsumowanie miesiąca bez mięsa
2 marca 2015

Jaja – jak wybrać najlepsze?

Bez zbędnych wstępów tym razem. Zaczynamy! 🙂

Na co zwracać uwagę przy wyborze jajek?

1. Stempel – pierwsza cyfra

Wybór jaj zdecydowanie powinniśmy zacząć od sprawdzenia stempla na jajach. Każde jajo wprowadzone do obrotu wg prawa powinno być dokładnie oznaczone. Jedynie właściciele stad liczących do 50 kur są zwolnieni z tego obowiązku. Pierwsza i najważniejsza cyfra stempla to 0, 1, 2 lub 3. Co one oznaczają?

0 – chów ekologiczny

Kury mają do dyspozycji zarówno kurnik, gdzie mają swoje gniazda, jak i zagrodę. Kury są karmione paszą pochodzącą z ekologicznych upraw, a dodatkowo skubią trawę i wygrzebują z ziemi robaki.

1 – chów na wolnym wybiegu

Kury mogą w ciągu dnia przebywać na świeżym powietrzu. W kurniku mają ściółkę i grzędy.

2 – chów ściółkowy

Co najmniej 1/3 powierzchni kurnika to ściółka. Kury mają też swoje gniazda w kurniku, którego jednak nigdy nie opuszczają.

3 – chów klatkowy

Kury są stłoczone w drucianych klatkach, których nie opuszczają. Karmi się je specjalnie przygotowanymi paszami, do których niekiedy podsypuje się antybiotyki, aby nie chorowały. Każde zniesione jajko jest automatycznie odprowadzane za pomocą kanału. Zwykła kura chodząca po podwórku znosi rocznie około 200 jaj, kury w klatkowych fermach prawie dwa razy więcej, bo nawet 350!

Które najlepsze? Wg mnie te z chowu ekologicznego, bo sposób hodowli umożliwia kurom zjadanie, oprócz pasz, też innych pokarmów – trawy i robactwa, co wpływa na korzystniejszy skład jajka pod względem zawartości składników odżywczych, głównie kwasów tłuszczowych. Ja wychowałam się na jajach ze wsi. Są o niebo smaczniejsze niż te z innych rodzajów chowów. Jeśli nie mam do nich dostępu to staram się kupować jaja ekologiczne albo z chowu z wolnego wybiegu i gotuję je albo robię jajecznicę czy pastę kanapkową. Sporadycznie sięgam po te oznaczone cyfrą 3 i wtedy wykorzystuję je w jakimś przepisie, gdzie nie grają głównej roli np. na ciasteczka owsiane czy zapiekanki warzywne z formy.

 2. Stempel – kolejne litery i cyfry

Po rodzaju chowu oznaczanymi cyframi od 0 do 3 mamy kolejne symbole. Poniżej rozwikłanie zagadki 😉

Nasze 12-znakowe oznaczenie możemy zapisać w ten sposób:

XX – YY – AA – BB – CC – DD

Powyższe znaki informują nas o:

XX – rodzaj chowu

YY – symbol kraju, z którego pochodzą jaja

AA – symbol województwa

BB – symbol powiatu

CC – symbol zakresu działalności

DD – symbol fermy

3. Wielkość

Wielkość jaj zależy przede wszystkim od wieku niosek. Kury młodsze znoszą mniejsze jajka – to te w rozmiarach S i M, natomiast starsze większe – w rozmiarze L i XL. W mniejszych jajach udział żółtka w całym jaju jest większy niż w przypadku dużych jaj. Jaja większe od starszych kur mają intensywniej zabarwione żółtko.

Ile ważą jaja w poszczególnych rozmiarach?

S – poniżej 53g

M – 53 – 63g

L – 63 – 73g

XL – powyżej 73g

jajka w misce

4. Kolor skorupki

Kolor jaja zależy od upierzenia kury. Kury o barwnym upierzeniu znoszą ciemniejsze jajka, a te o jasnym upierzeniu – jaśniejsze. Wiąże się to z genem odpowiadającym zarówno za pigmentację upierzenia jaki i jaj.

Jeśli decydujecie się na jaja od kur zielononóżek to koniecznie przed zakupem otwórzcie opakowanie i zobaczcie jaki kolor i kształt mają jaja. Jeśli są po prostu duże i białe to możecie być pewni, że macie do czynienia z podróbką. Są to jaja najprawdopodobniej kur rasy Leghorn, czyli typowo klatkowych lub krzyżówek tych kur z zielononóżkami. Jaja od zielononóżek są małe, o wyraźnie podłużnym kształcie i lekko beżowym, cielistym zabarwieniu. Mogą nieznacznie różnić się między sobą pod względem zabarwienia skorupki.

5. Hasła

Uwaga na wszelkie hasła typu „jaj ze wsi”, „jaj od baby”, „jaja z zagrody”. To nic nie znaczy, to tylko triki reklamowe, ważna jest pierwsza cyfra na jajku, która mówi o typie hodowli.

Wybierając jaja pamiętajcie o sprawdzeniu numeru, żebyście mieli świadomość na co się decydujecie. Nie wierzcie też hasłom na opakowaniu, to jedynie reklama, zazwyczaj nie mająca nic wspólnego z rzeczywistością… Jaki rozmiar ma jajko i jak jest zabarwione nie jest specjalnie istotne, chyba że chcecie kupić jaja od kur zielononóżek. Wtedy bądźcie czujni i wybierzcie te małe, podłużne i lekko beżowe.


 

 

Oceń ten artykuł
Daria Nikołajuk
Daria Nikołajuk
Dopiero zaczyna się nasza przygoda z Kreatornią Zmian, a już zakochałam się w tym miejscu. Z całego serca wierzę, że wytrwam w swoich postanowieniach i będę stawała się coraz lepszym człowiekiem. Dla siebie i dla innych.
  • Kamila Urbaniak

    Nikita chów ekologiczny to niekoniecznie to samo co chów z wolnego wybiegu. Choć jeśli nie masz dostępu do takich jaj to cudownie, że kupujesz ekologiczne 🙂

  • Nikita

    Bardzo ciekawy wpis 🙂 Ja staram się kupować małe jaja z chowu ekologicznego. Wygląda na to, że intuicja dobrze mi podpowiada 😉

  • Anna

    Bardzo dobry wpis, pomogło mi rozwiązać zagadkę. Zawsze mi się wydawało ze to po prostu szyfry do sejfu czy coś ;). Teraz pełna wiary w siebie będę kupować odpowiednie jajka – dziękuje!

    • Daria Nikołajuk

      Dziękuję za miłe słowa 🙂 Cieszę się, że wpis był przydatny!

  • Śmieszne, zawsze myślałam, że jak mama żartowała sobie ze mnie, mówiąc, że ciemne jajka są od ciemnej kurki a jasne od białej 😀

    • Daria Nikołajuk

      No widzisz, okazało się to prawdą 🙂 🙂 🙂

  • ja mam jaja od babci zawsze 🙂

    • Daria Nikołajuk

      Świetnie, pozazdrościć, niech Ci wyjdzie na zdrowie! 🙂

Przeczytaj poprzedni wpis:
Białko w dietach wegetariańskich i pseudowegetariańskich

Prev1 of 2NextUse your ← → (arrow) keys to browse Temat roli białka w organizmie, wartości odżywczej czy też jego podział został omówiony w poprzednim wpisie. […]

Zamknij