Przepis na placuszki z marchewki i cukinii

Wartościowy koktajl dla lepszego samopoczucia
30 października 2016
Dlaczego warto spożywać szpinak?
31 października 2016

Przepis na placuszki z marchewki i cukinii

placuszki z cukinii i marchwi przepis

Naszła Cię nagła chęć na przekąskę lub trzeba czymś uraczyć niezapowiedzianych gości? Z opresji wybawią Cię bardzo szybkie w przygotowaniu, przy czym zdrowe i smaczne placuszki z marchewki i cukinii. Będziesz potrzebować składników i około 15 minut czasu 🙂

Składniki na placuszki (około 12 sztuk):

  • 1 średnia cukinia
  • 2 duże marchewki
  • 2 jajka
  • 3 łyżki mąki pszennej razowej (jeśli jesteś na diecie bezglutenowej zastąp mąkę pszenna maką kukurydzianą, ryżową lub inną bezglutenową)
  • sól, pieprz,
  • 3 łyżki posiekanej natki pietruszki

Przygotowanie:

  1. Cukinię zetrzyj na tarce, po ok. 10 minutach, gdy puści sok, odciśnij jego nadmiar
  2. Do miski z cukinią zetrzyj obrane marchewki, wbij jajka, dosyp mąkę i natkę pietruszki
  3. Całość dopraw i dokładnie wymieszaj
  4. Placki można smażyć bez tłuszczu na patelni ceramicznej/teflonowej lub z dodatkiem łyżeczki oleju – wtedy będą złociste i lekko chrupiące.

Składniki na sos czosnkowy:

  • Jogurt naturalny 100g
  • 1-2 ząbki czosnku
  • Zioła prowansalskie

Przygotowanie:

Do jogurtu dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i zioła prowansalskie, wymieszaj.

Smacznego!

Wartość odżywcza w porcji (4 sztuki):

Kcal: 170
Białko: 11,3 g
Tłuszcz: 4,7 g
Węglowodany: 25 g
Błonnik pokarmowy 5,7 g

 

Oceń ten artykuł
Przeczytaj poprzedni wpis:
Wartościowy koktajl dla lepszego samopoczucia

Czy wiesz jak można w prosty sposób przygotować wartościowy koktajl? Wartościowy, czyli taki, który poza dowozem witamin oraz składników mineralnych, będzie również źródłem węglowodanów, białka oraz […]

Zamknij