Krem z batatów – szybki i prosty przepis

Podsumowanie miesiąca bez mięsa
2 marca 2015
Zupa z soczewicy czerwonej z curry
9 marca 2015

Krem z batatów – szybki i prosty przepis

Kilka lat temu próbowałam batatów, ale musiałam nieumiejętnie je przyrządzić, bo wyszły mi strasznie niesmaczne i zraziłam się do nich na długi czas… Krążące od dawna w Internecie przepisy na bataty przekonały mnie do dania im kolejnej szansy 😉 Dziś już na szczęście jestem lepszą kucharką i nic nie popsułam. Wyszły pyszne!!! Część upiekłam w piekarniku z rozmarynem, solą i pieprzem, a drugą część wykorzystałam na przygotowanie kremu z batatów. Jak zwykle szybko, łatwo i przyjemnie 🙂 Przepis poniżej.

 

Składniki:

  • 700 g batatów
  • 100 ml mleka kokosowego
  • ¼ selera
  • 1 marchew
  • ½ cebuli
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 plastry imbiru
  • Przyprawy – sól, pieprz, curry, papryka słodka, chili

 

 

 

Przygotowanie:

  • Obierz i pokrój wszystkie warzywa, a następnie ugotuj w niewielkiej ilości wody.
  • Kiedy warzywa będą ugotowane (nie rozgotowane 😉 ) dodaj mleko kokosowe, starty imbir i przyprawy.
  • Zblenduj całość i zagotuj ponownie.
  • W razie potrzeby, gdy krem będzie za gęsty, dodaj wodę i zblebduj raz jeszcze.

 

Wskazówki:

  • Krem możecie też przygotować z pieczonych batatów (nadają się do przechowywania w lodówce 2-3 dni) i dodać je do ugotowanych warzyw, a następnie zblendować. To moja ulubiona wersja kremu! 🙂
  • Smak zupy może urozmaicić dodatek mięsa np. kurczaka, grzanek z chleba razowego, świeżych ziół i pestek. Ja do dekoracji kremu użyłam świeżej kolendry i nasion czarnuszki.

 


 

Oceń ten artykuł
Daria Nikołajuk
Daria Nikołajuk
Dopiero zaczyna się nasza przygoda z Kreatornią Zmian, a już zakochałam się w tym miejscu. Z całego serca wierzę, że wytrwam w swoich postanowieniach i będę stawała się coraz lepszym człowiekiem. Dla siebie i dla innych.
  • Marlena – Miss Commando

    Wygląda pysznie, coś czuję, że się skuszę. Jeszcze nigdy w życiu nie próbowałam batatów, najwyższy czas 🙂 A zupy kremy to coś cudownego.

    • Daria Nikołajuk

      O tak, najwyższy czas, bo są pyszne! Za pierwszym razem zupełnie mi nie posmakowały, a teraz uwielbiam je 🙂

Przeczytaj poprzedni wpis:
Podsumowanie miesiąca bez mięsa

Dobiegł koniec wyzwania. Bez zbędnego wstępu zapraszam Was na podsumowanie. OGÓLNE ODCZUCIA Wykluczenie jedynie mięsa i produktów mięsnych nie było trudne od samego początku wyzwania. Nie […]

Zamknij