Właściwości teffu, czyli miłki abisyńskiej są niesamowite. Oprócz tego, że jest to zboże bezglutenowe, obfituje ono również w wapń czy żelazo, którego tak bardzo poszukujemy w diecie. Dietetycy bardzo często muszą się nagimnastykować, by pokryć zapotrzebowanie na te pierwiastki w dietach osób z celiakią, na dietach bezmlecznych czy wegetarian. Miłka to również spore ilości magnezu, którego poszukujemy, by mógł sprawnie funkcjonować każdego dnia nasz system nerwowy: redukować stres, zmęczone mięśnie, usprawniać procesy myślowe. O miłce możecie więcej przeczytać we wpisie Teff czyli miłka abisyńska – odżywcze zboże bezglutenowe. Dzisiaj natomiast 2 przepisy z miłką w roli głównej.
TEFFIANKA CZYLI PŁATKI Z MIŁKI Z BANANEM
SKŁADNIKI
- 30 g teffu (4 łyżki stołowe z górką),
- 150 ml mleka krowiego/koziego lub dowolnego roślinnego,
- 1 łyżka mleka kokosowego,
- 1 mały banan,
- szczypta cynamonu.
PRZYGOTOWANIE
Mleko zagotować w garnku z dodatkiem cynamonu i mleka kokosowego. Następnie do gotującego się mleka dodać teff oraz pokrojonego banana. Wymieszać i zdjąć z ognia, gdy tylko miłka wchłonie mleko. Podawać na ciepło.
MUS Z TRUSKAWEK Z MIŁKĄ
SKŁADNIKI
- 30 g teffu (4 łyżki stołowe z górką),
- 150-200 g truskawek (mogą być mrożone),
- 1 łyżeczka miodu (może być również stewia, ksylitol w odpowiednio mniejszych ilościach),
- 1 łyżka jogurtu naturalnego (opcjonalnie),
- 3 łyżki gorącej wody (opcjonalnie).
PRZYGOTOWANIE
Truskawki zblendować na mus. Następnie dodać je do teffu wraz z łyżeczką miodu. Dobrze wymieszać. Otrzymamy gęsty deser truskawkowy. Można dodać do niego jogurt w niewielkiej ilości i gorącą wodę. Deser odstawiamy na około 10 minut, aż płatki nieco zmiękną. Jeśli ktoś jednak lubi sobie co nieco pochrupać, można zjeść od razu.
INFORMACJE PRAKTYCZNE
1. Przepisy stanowią doskonałe pomysły na śniadanie, 2 śniadanie czy posiłek przedtreningowy.
2. Można je zapakować w pudełko i dać dziecku do szkoły bądź zabrać do pracy.
3. Płatki teffu sprawdzą się w pracy, w biurze – kiedy musimy zjeść coś na szybko. Można je zalać wodą i dodać owoc oraz jogurt czy masło orzechowe.
4. Sprawdzą się również w podróży oraz nadchodzącym sezonie wypoczynkowym. Można je zabrać pod namiot, na piknik, na działkę.
Rewelacja prawda? 🙂
ZOBACZ TAKŻE INNE BEZGLUTENOWE PRZEPISY
Teffianka i truskawkowy mus z miłką
Ciasteczka z cieciorki – zamiast mąki pszennej dodaj amarantusowej
Amarantus i 5 przepisów z jego wykorzystaniem
Czekoladowy mus z banana i awokado
Ryż z owocami morza i pomidorami
Sałatka ze szpinakiem, serem feta i pomidorami