Pizza na ziemniaczanym blacie (bezglutenowa)

napar herbata z imbiru przepis
Przepis – napar imbirowy z miodem i limonką
11 stycznia 2015
imbir wlaściwości
Imbir – na przeziębienie i inne dolegliwości
18 stycznia 2015

Pizza na ziemniaczanym blacie (bezglutenowa)

W ramach eksperymentu dietetycznego zrobiłam ostatnio pizzę na ziemniaczanym spodzie. Ma mniej kilokalorii niż tradycyjna, jest bezglutenowa i dobra dla wszystkich tych, którzy generalnie ograniczają ilość węglowodanów w diecie. Fotografem nie jestem więc wybaczcie zdjęcie. Robiłam je telefonem. Myślę jednak, że to nie ono jest najważniejsze.

Składniki na 2 blaty (foremka o średnicy 29 cm):

  • Około 1 kg ziemniaków już obranych
  • 2 jajka całe
  • Przyprawy: sól, pieprz, oregano, bazylia, tymianek

Składniki na wierzch pizzy:

  • szynka
  • ananasa
  • ogórki konserwowe
  • dobrej jakości kiełbasa
  • koncentrat pomidorowy
  • 2 pomidory świeże
  • pieczarki 6 średnich sztuk
  • ser żółty (u mnie plastry odtłuszczonego sera żółtego)
  • przyprawy: bazylia, oregano, pieprz ziołowy

Przygotowanie:

  1. Ziemniaki obieramy, kroimy na mniejsze kawałki (szybciej się gotują) i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Po ugotowaniu odcedzamy, odparowujemy i ucieramy na gładką masę. Wystudzamy.
  2. Do wystudzonej, ale nadal ciepłej masy ziemniaczanej dodajemy przyprawy według uznania i 2 jajka. Wszystko dokładnie mieszamy. Wykładamy ciasto na blaszkę do pizzy posmarowaną olejem (żeby ciasto nie przywierało) rozkładając je równomiernie. Jeśli będziecie mieli trudności warto zwilżać ręce wodą wtedy łatwiej się rozprowadza. Pieczemy w 220 stopniach przez około 15 minut. Po tym czasie włączamy termoobieg na około 4 minuty aż blat się w niektórych miejscach przybrązowi (uzyska skorupkę).
  3. Z koncentratu pomidorowego, drobno pokrojonych pomidorów i przypraw przyrządzamy sos do posmarowania blatu pizzy. Połowa sosu może zostać użyta również jako sos zamiast ketchupu. Można dodać do niego wtedy świeży czosnek.
  4. Następnie kładziemy na pizzy pokrojną kiełbasę, ogórka konserwowego i pieczarki podsmażone wcześniej na 1 łyżeczce oleju z pieprzem ziołowym.
  5. Wstawiamy pizzę do piekarnika na około 25 minut i pieczemy w 220 stopniach. Po tym czasie wyjmujemy pizzę, kładziemy ser i wkładamy do piekarnika aż się rozpuści (zwykle to około 3 minuty).

Uwagi:

  1. Spód ziemniaczany jest dosyć mdły w smaku według mnie, stąd lepiej jeśli na wierzch pizzy położymy składniki o zdecydowanym smaku. Robiłam również wersję hawajską z szynką i ananasem i niestety ta była mniej smaczna. Myślę, że doskonale sprawdzą się: salami, pepperoni, ogórki konserwowe i kiszone, ostrzejsze sery, cebula, ostro przyprawione mięso, fasola czerwona, kukurydza.
  2. Po wyjęciu z piekarnika pizza nadaje się raczej do krojenia nożem na talerzu niż trzymania w dłoni. Po ostygnięciu jednak zachowuje się jak tradycyjna pizza.
  3. W zależności od ilości użytych składników kaloryczność 1 pizzy będzie się wahać. Sam blat natomiast ma około 400 kcal. Tradycyjny blat ma co najmniej 2,5x więcej kcal. Zatem widzicie, że jest to spora oszczędność 🙂 Jeśli użyjecie mniej sera lub sera w wersji light dodatkowo odchudzicie pizzę. Generalnie na co dzień nie jadam sera light, ale na pizzy to dobra alternatywa.

Smacznego 🙂

[mailerlite_form form_id=3]
Oceń ten artykuł
Kamila Urbaniak
Kamila Urbaniak

Dietetyk. Walczę z nadmiarem kilogramów i zespołem policystycznych jajników. Wierzę w edukację i to, że jest ona kluczem do polepszania naszego istnienia na wszystkich płaszczyznach. Jestem głęboko przekonana o ogromnej roli jaką odgrywają w życiu nawyki. Pracuję w oparciu o nie. Na blogu dzielę się wiedzą, opiniami i tym co bliskie czyli tematami związanymi z doskonaleniem, rozwojem, relacjami nie tylko międzyludzkimi. Tworzę treści, które są unikatowe w Internecie, wyrażają bowiem stan mojej wiedzy, doświadczenia i szczyptę osobowości. Prywatnie lubię luz w relacjach, uśmiech i gotowanie dla bliskich. :)

  • Bardzo ciekawy pomysł. Takiej pizzy jeszcze nie jadłam, ale chętnie przepis wypróbuję! 🙂

    • Kamila Urbaniak

      Polecam 🙂 Zawsze warto poeksperymentować 🙂

  • Lubie kombinować w kuchni, ale ten przepis nawet mnie zaskoczył. W sumie taka trochę zapiekanka ziemniaczana, ale jak mówisz że pizza, to sprawdzę jaka jest różnica.

    • Kamila Urbaniak

      Piotr zapiekanka nie jest zwykle z tłuczonych ziemniaków i ma trochę inną formę. 🙂 Oczywiście, że w smaku to nie jest pizza na blacie z mąki, ale zdecydowanie może stanowić dla niej alternatywę. Chcę jeszcze spróbować pizzy na blacie ze zblendowanego kalafiora.

Przeczytaj poprzedni wpis:
napar herbata z imbiru przepis
Przepis – napar imbirowy z miodem i limonką

Dopadło mnie przeziębienie. Pierwsze w okresie jesienno-zimowym i mam nadzieję ostatnie. Czym się kuruję? Domowymi sposobami m.in. naparem z imbiru. Kłącze imbiru działa rozgrzewająco, przeciwbólowo, a […]

Zamknij