Zapewne zastawiasz się co to jest i czy przypadkiem nie coś z rodziny szarlatańskich. 🙂 Otóż nie. Amarantus choć wielu osobom zupełnie nieznany powoli zdobywa swoich zwolenników, zwłaszcza wśród tych dla których zdrowe żywienie jest ważne. Z tego wpisu dowiesz się czym jest amarantus oraz dlaczego włączyć go do diety. Dodatkowo zamieszczam kilka przepisów z jego wykorzystaniem. Specjalnie dla Ciebie przygotowałam tabelę, która pokażę jak amarantus zaspokaja zapotrzebowanie na składniki odżywcze w procentach. To bardzo obrazowe. Dodatkowo na blogu Lifestyle Dietetyczki czyli moim możecie przeczytać podsumowanie tygodnia na diecie wege, zamieściłam przepisy oraz jadłospis. Zapraszam 🙂
Amarantus jest rośliną uprawną, której historia sięga ponad 5000 lat. Indianie, Majowie i Aztekowie uprawiali tą roślinę na ogromnych polach i uważali, że jest święta. Mielili nasiona amarantusa (nazywanego też szarłatem) tak jak dzisiaj mielimy ziarna pszenicy by powstała mąka, a z niej przyrządzali tortille, placki i napoje. Młode liście i pędy wykorzystywali jako warzywo dodając między innymi do sałatek. Szarłat był uznawany za pożywienie dodające siły, charyzmy i waleczności. Jak mówią źródła podawano go biegaczom i wojownikom, bo dodawał energii dodziałania. Do Europy amarantus trafił najpierw jako roślina ozdobna. Teraz błyszczy dzięki swoim żywieniowym zaletom.
Składnik | Ilość w 100g | % dziennego zapotrzebowania dla dorosłych i dzieci powyżej 4 lat (na podstawie referencyjnej diety 2000 kcal) | Składnik | Ilość w 100g | % dziennego zapotrzebowania dla dorosłych i dzieci powyżej 4 lat (na podstawie referencyjnej diety 2000 kcal) |
---|---|---|---|---|---|
Energia | 371 kcal | 19 | Kwas pantotenowy | 1,5 mg | 15 |
Białko | 13,6 g | 27 | Cholina | 69,8 mg | - |
Węglowodany | 65,7 g | 22 | Betaina | 67,6 mg | - |
Tłuszcz | 7 g | 11 | Wapń | 159 mg | 16 |
Nasycone kwasy tłuszczowe | 1,5 g | 7 | Żelazo | 7,6 mg | 42 |
Jednonienasycone kwasy tłuszczowe | 1,7 g | Magnez | 248 mg | 62 | |
Wielonienasycone kwasy tłuszczowe | 2,8 g | Fosfor | 557 mg | 56 | |
Witamina A | 2 UI | 0 | Potas | 508 mg | 15 |
Witamina C | 4,2 mg | 7 | Sód | 4 mg | 0 |
Witamina D | - | - | Cynk | 2,9 mg | 19 |
Witamina E | 1,2 mg | 6 | Miedź | 0,5 mg | 26 |
Witamina K | 0 mg | 0 | Mangan | 3,3 mg | 167 |
Tiamina | 0,1 mg | 8 | Selen | 18,7 mikrogramy | 27 |
Ryboflawina | 0,2 mg | 12 | Fluor | 0 | - |
Niecyna | 0,9 mg | 5 | Cholesterol | 0 | - |
Witamina B6 | 0,6 mg | 30 | Fitosterole | 24 mg | - |
Kwas Foliowy | 82 mikrogramy | 21 | Kofeina | 0 | - |
Witamina B12 | 0 | 0 | Błonnik | 6,7 g | 27 |
Amarantus na półkach w sklepie znajdziemy w postaci: mąki, płatków, nasion, oleju tłuczonego na zimno, ziaren, poppingu (tzn. amarantus ekspandowany), a także w żywności z jego dodatkiem (ciastka amarantusowe, pieczywo, batoniki, zetknęłam się nawet z cukierkami Michałki z dodatkiem amarantusa, pieczywo chrupkie itp).
Można wykorzystywać go do przygotowywania placuszków, naleśników, herbatników, murzynka amarantusowego, sezamek, ciastek, ciast, jako dodatek do pulpetów, kotletów, jogurtów, sałatek i wielu innych. Z technologicznego punktu widzenia najlepiej jednak używać amarantus w kombinacji z innymi zbożami. Jest on sam w sobie dość ciężki, trudno jest jego obróbka termiczna, dodając innych zbóż zmniejszamy wagę i ułatwiamy obróbkę. Oprócz tego uzupełniamy posiłek w inne aminokwasy egzogenne.
Szarłat gotuje się tak jak jak kasze czy ryż. Warto robić to na wolnym ogniu, pod przykryciem.
WIEDZA PRAKTYCZNA
Na sam koniec kilka przepisów z wykorzystaniem amarantusa 🙂
Przygotowanie: Do jogurtu dodaj amarantus, listki mięty, pokrojoną lub zblendowaną gruszkę oraz cynamon i opcjonalnie miód. Gotowe 😉
Przygotowanie: Zagotuj mleko z dodatkiem płatków oraz pokrojonym bananem. Dodaj pestki słonecznika czy dyni.
4. Kotlety z indyka z amarantusem
Przygotowanie: Wymieszaj wszystkie składniki i dopraw do smaku. Uformuj kotleciki (wychodzi około 18 sztuk z całej masy). Piecz w 200 stopniach około 20 minut. Po 10-12 minutach przekręć kotlety na drugą stronę. Podawać je można dosłownie do wszystkiego, nawet jeść na zimno na kanapce 🙂 Pycha!
5. Sałatka piękności
Przygotowanie: Owoce pokrój dowolnie i wrzuć do miseczki, dodaj pestki, migdały i amarantus. Zalej jogurtem/kefirem/maślanką jeśli lubisz.
Jadacie szarłat? Jest Wam znany? Do jakich dań go wykorzystujecie? Czekam na Wasze propozycje, bo chętnie próbuję nowe przepisy 🙂
Kto szuka ten znajdzie, choć w tym przypadku to baaaardzo trudne. Mowa o wyborze… chleba. Zmieniając miejsce zamieszkania musiałam zmienić też chleb. Wcześniej miałam pod nosem […]