Ciasteczka z cieciorki – superszybki przepis!

amarantus dieta
Zacznij jeść amarantus i wykorzystaj go w 5 rewelacyjnych i szybkich przepisach
9 lutego 2015
Białko w diecie – rola w organizmie, wartość odżywcza, podział i źródła
18 lutego 2015

Ciasteczka z cieciorki – superszybki przepis!

Dziś przepis na ciasteczka z cieciorki! Upiekłam je raz i na pewno na stałe zagoszczą w moim menu 🙂 Dlaczego? Bo są przepyszne! A na dodatek zdrowe, sycące, a ich przygotowanie zajmuje kilka chwil.

Przepis pochodzi z jednego z moich ulubionych blogów kulinarnych – bloga Marty Dymek Jadłonomia. Przepis ciut zmodyfikowałam (poniżej) wg własnych upodobań, wygody i dostępności składników w mojej kuchni. Składniki odmierzałam łyżką, bo tak mi było wygodniej, a więc proporcje trochę mogą się różnić w stosunku do oryginalnego przepisu. Do ciasta dodałam połowę mąki amarantusowej, a połowę pszennej razowej, bo obawiałam się zbyt intensywnego posmaku amarantusa, ale chyba niepotrzebnie 😉

Składniki:

  • puszka cieciorki
  • 4 łyżki masła orzechowego
  • 4 łyżki syropu z agawy
  • 2 łyżki mąki z amarantusa
  • 2 łyżki mąki pszennej razowej
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • ½ tabliczki gorzkiej czekolady

 

Przygotowanie:

  • Zblenduj wszystkie składniki oprócz czekolady. Następnie dodaj pokrojoną drobno czekoladę i wymieszaj całość.
  • Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia nałóż po łyżce przygotowanego ciasta i ugnieć widelcem.
  • Piecz w temperaturze 175°C przez około 15 min.

Wskazówki:

  • Jeśli masz słabszy blender to zmiksuj wszystkie składniki oprócz mąki. Następnie dodaj mąkę. Ja niestety nie skorzystałam z tej wskazówki Marty, bo nie doczytałam i zorientowałam się kiedy blender był mocno gorący i do tego poczułam dziwny zapach 😉
  • Dla urozmaicenia możesz bawić się kształtami ciastek – ja zrobiłam kilka kulek, ale okazały się gorsze w smaku od zwykłych ciasteczek.
  • W przypadku tych ciastek panuje całkowita dowolność w kwestii dodatków. Ja póki co wypróbowałam wersję z gorzką czekoladą, a przede mną eksperymenty z pokruszonymi ziarnami kawy, żurawiną, rodzynkami i przyprawami.

DSCF2399

 

Oceń ten artykuł
Daria Nikołajuk
Daria Nikołajuk

Dopiero zaczyna się nasza przygoda z Kreatornią Zmian, a już zakochałam się w tym miejscu. Z całego serca wierzę, że wytrwam w swoich postanowieniach i będę stawała się coraz lepszym człowiekiem. Dla siebie i dla innych.

  • Różowa Klara

    Rewelacyjny przepis, bo prosty w przygotowaniu 🙂 chętnie wypróbuję.

    • Daria Nikołajuk

      Koniecznie!!! Zakochasz się w tym smaku 🙂 Na blogu umieszczamy tylko proste przepisy, bo z takich najczęściej korzystamy, a moje ulubione zawierają się w słowach „wrzuć wszystkie składniki do miski, wymieszaj/zblenduj i upiecz”. Gotowe!

Przeczytaj poprzedni wpis:
amarantus dieta
Zacznij jeść amarantus i wykorzystaj go w 5 rewelacyjnych i szybkich przepisach

Zapewne zastawiasz się co to jest i czy przypadkiem nie coś z rodziny szarlatańskich. :)  Otóż nie. Amarantus choć wielu osobom zupełnie nieznany powoli zdobywa swoich […]

Zamknij