Czy zastanawialiście się kiedyś, jakie czynniki wpływają na problemy z utratą wagi? Powodów jest wiele i zasadniczo można je podzielić na dwie grupy: żywieniowe i pozażywieniowe. O tych drugich możecie poczytać we wpisie „10 powodów, dla których nie możesz schudnąć, a które nie są związane z jedzeniem„. Kamila, autorka tekstu, wymienia również pozostałe możliwe powody związane m.in. z żywieniem, aktywnością fizyczną i ruchem rekreacyjnym. I o tych pierwszych, związanych z jedzeniem, chciałabym opowiedzieć Wam właśnie dziś.
W swoim wpisie Kamila porusza temat powodów, które mogą być niejednokrotnie przyczyną klęski w odchudzaniu. Zostały one nie tylko dokładnie omówione, ale też autorka poruszyła temat identyfikacji czynników oraz propozycje radzenia sobie z nimi.
JAKIE BŁĘDY ŻYWIENIOWE POPEŁNIASZ I DLACZEGO NIE MOŻESZ SCHUDNĄĆ?
Dziś opowiem Wam o ośmiu najczęściej popełnianych błędach żywieniowych, które stają na drodze do uzyskania idealnej sylwetki. By pokazać Wam, jak bardzo są one wiarygodne, przytoczę badania i praktyczne rozwiązania, jakie możecie zastosować, układając swój codzienny jadłospis. Zapewniam, że po przeczytaniu tego wpisu, prawidłowe żywienie nie będzie stanowiło dla Was żadnej tajemnicy :).
1. Niewłaściwe rozłożenie kcal na posiłki w ciągu dnia
Jak pokazują badania, odpowiednie skomponowanie kaloryczne posiłków ma ogromne znaczenie. Podczas jednego z przeprowadzonych testów u kobiet z nadwagą stosowano dietę 1400 kcal przez okres 12 tygodni. Kobiety zostały podzielone na dwie grupy, z których jedna spożywała na posiłki o łącznej wartości 700 kcal na śniadanie, 500 na lunch i 200 na obiadokolację W drugiej grupie odwrócono kaloryczność posiłków odpowiednio: 200 kcal na śniadanie, 500 na lunch i 700 na obiadokolację.
U kobiet z pierwszej grupy zaobserwowano znacznie większy spadek masy ciała, niż u tych z grupy drugiej. Poziom triglicerydów zmniejszył się w pierwszej grupie o 33,6 %, natomiast w drugiej o 14,6%. Także poziom glukozy na czczo, insuliny oraz greliny, która m.in. pobudza apetyt, zdecydowanie bardziej obniżył się w grupie kobiet, która jadła większe śniadania, niż obiadokolacje.
Stare przysłowie głosi: „Śniadanie zjedz sam, obiadem podziel się z przyjacielem, a kolację oddaj wrogowi”. Jak widać jest w nim dużo prawdy. Omówię to szczegółowo w następnym poście.
2.Niewłaściwe pory spożywania posiłków
Opinie na ten temat są różne. Niektórzy spierają się o czas, jaki trzeba odczekać po zjedzeniu, aby pójść spokojnie spać. Inni omijają śniadania albo po prostu nie są w stanie rano nic zjeść. Kolejni budzą się w nocy i nie zasną, dopóki czegoś nie zjedzą. A co na to wszystko nasz organizm? Czy dostosowuje się do tych wszystkich osób indywidualnie? Czy zegar biologiczny mózgu nie ma tutaj nic do powiedzenia? A co z osobami, które pracują zmianowo albo funkcjonują tylko w nocy? Odpowiedzi na te pytania także znajdziecie niebawem na Kreatorni Zmian 🙂
3. Nieregularność i nieprawidłowa częstotliwość zjadanych posiłków
Ile powinniśmy jeść posiłków? Trzy? Pięć? A może siedem? Czy rzeczywiście ilość posiłków ma tak wielkie znaczenie? Jak często powinniśmy je spożywać? Jakie przerwy pomiędzy posiłkami utrzymywać? A może po prostu jeść, kiedy jest się głodnym? Hmmm… Wiele ciekawych zagadnień przed nami 🙂
4. Zbyt duże porcje albo zbyt duża kaloryczność w małych porcjach zjadanego jedzenia
Jesz szybko i dopiero, kiedy skończysz, okazuje się, że Twój brzuch jest tak pełny, że musisz odpocząć? Wydaje Ci się, że nic nie jesz i wciąż chodzisz głodny, ale gdy zastanowisz się, co jadłeś, okazuje się, że było to całe opakowanie orzechów, czipsy, czekolada. A obiad właściwie nie leżał, tylko pływał w tłuszczu na talerzu?
5. Niska jakość jedzenia, które spożywasz oraz nieodpowiednie produkty dominujące w diecie
Możemy nie zdawać sobie sprawy z tego, co jemy. Nie czytamy etykiet, a nawet, jeśli czytamy, to i tak nic nie rozumiemy. Kupujemy to, co jest tańsze. Na śniadanie, obiad i kolację jemy kanapki, nie ma w naszej diecie warzyw i owoców. Odżywiamy się tylko słodyczami.
Już wkrótce pojawi się na naszej stronie bardzo rozbudowany wpis na ten temat. Uważam, że jest on bardzo potrzebny! I zadbam o to, abyś dowiedział/-a się z niego jak najwięcej! 🙂
6. Nieodpowiednie techniki kulinarne
Może niektórym z Was będzie ciężko sobie to wyobrazić, ale można przygotować pyszne danie bez smażenia! Gotowanie, duszenie, pieczenie – lubimy to! 🙂 Łatwe, szybkie i zdrowe przepisy już wkrótce zagoszczą na naszym blogu! 🙂
7. Nieodpowiednie proporcje pomiędzy węglowodanami, białkiem i tłuszczem w naszej diecie
Jak bardzo istotne jest zachowanie właściwych proporcji w diecie, uzmysłowił mi trener na siłowni. A ja przekażę to Wam :-). Teoria będzie oczywiście poparta wnioskami z badań. Postaram się przygotować Wam same praktyczne informacje :-).
8. Masa złych nawyków żywieniowych kształtowanych przez całe życie
Te nawyki kształtowane są w nas od dziecka. Należy do nich między innymi sposób robienia zakupów (kolejność mijanych alejek i dodawanych produktów do koszyka), częste jedzenie słodyczy, picie napojów gazowanych i słodzonych, słodzenie kawy i herbaty, zbyt szybkie jedzenie, jedzenie przed telewizorem i wiele, wiele innych… Z wszystkimi tymi nawykami postaramy się uporać. Oczywiście nie na raz! 🙂
Mam nadzieję, że trochę Was zachęciłam do śledzenia wpisów w tej tematyce? 🙂 Jeśli macie jakieś pytania, albo chcielibyście przeczytać o czymś konkretnym, zostawcie informację w komentarzu! 🙂
Badanie przytoczone w poście:
High Caloric intake at breakfast vs. dinner differentially influences weight loss of overweight and obese women. Jakubowicz D., Barnea M., Wainstein J., Froy O., Obesity (Silver Spring): 2013 Dec; 21 (12): 2504- 12. doi: 10.1002/ oby. 20460. Epub 2013 Jul 2.
Emilia Zęgota