Często kupujemy niedojrzałe awokado. Co możemy zrobić, aby przyspieszyć jego dojrzewanie?
Awokado wydziela etylen przyspieszający dojrzewanie, dlatego wystarczy jak włożymy je do papierowej torby. Aby wzmocnić ten efekt możemy razem z awokado zamknąć w takiej torbie również banany, jabłka, brzoskwinie czy pomidory. Wtedy nasze awokado dojrzeje już nawet w przeciągu 2 dni!
Informację o warzywach i owocach wydzielających etylen możemy też wykorzystać, aby przedłużyć świeżość innych warzyw i owoców i izolować je od źródła etylenu. Co więcej, substancja ta może nawet skrócić żywotność ciętych kwiatów!
Poniżej obrazkowe wskazówki 🙂
PRZEPISY Z AWOKADO
Przepis – mus czekoladowy z bananem i awokado
7 sposobów na śniadanie, czyli pyszne kanapki
Jarmuż – właściwości i 3 przepisy na smoothies, które pokocha każdy
Daria Nikołajuk