podudzia z kurczaka

Podudzia z kurczaka lub pałki to taki produkt, który kojarzy mi się z niedzielnym obiadem. Podawanymi do tego ziemniakami i surówką czy mizerią. W moim domu rodzinnym robiło się je zupełnie inaczej. Ten sposób to mój szybki pomysł na danie jednogarnkowe, które właściwie robi się samo.

Lubię przygotować je od czasu do czasu, podać z ryżem i surówką ze świeżych warzyw. Jest to proste danie i naprawdę nie wymaga wielkich umiejętności kulinarnych.

Plusem tego typu propozycji jest to, że jest zarówno bezglutenowa jak i bezmleczna. Jeśli więc macie zrobić obiad dla osób, które są na tych dwóch dietach będzie Wam łatwo. 🙂

Smacznego 🙂

 

Inne przepisy na obiad znajdziesz poniżej:

Makaron z pancettą w sosie pomidorowym w 15 minut  

Dietetyczne klopsiki pieczarkowe na kilka sposobów

♥ Klopsiki z indyka w sosie pomidorowym z cukinią

Wegańskie bolognese

Klopsy z cukinia i suszonymi pomidorami bezglutenowe

Pieczony tuńczyk z oliwkami i pomidorami 

Pieczone kotlety mielone z marchewką i pieczarkami (bezglutenowe i bezmleczne)

 

podudzia z kurczaka

 

 

PODUDZIA Z KURCZAKA PIECZONE W POMIDORACH I PIECZARKACH

 

SKŁADNIKI NA OKOŁO 5-6 PORCJI:

 

  • 1 kg podudzi z kurczaka (można też użyć udek, ale wtedy czas pieczenia się zmieni)
  • 2 łyżki oliwy z oliwek/oleju rzepakowego lub z awokado
  • 1 łyżka miodu
  • 1 cebula
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 1 kartonik pomidorów w soku pomidorowym (400 ml)
  • 200g świeżych pieczarek
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki
  • ½ łyżeczki suszonej cebuli (można pominąć)
  • ½ łyżeczki granulowanego czosnku (można pominąć)
  • 2 łyżeczki pieprzu ziołowego np. Kamis
  • Sól, pieprz do smaku
  • świeża natka pietruszki do posypadania przed podaniem

 

 

PRZYGOTOWANIE

 

Cebulę i czosnek pokrój w drobną kostkę. Pieczarki w plasterki. Na patelni rozgrzej 1 łyżkę oliwy. Podduś cebulę, po czym dodaj pieczarki i czosnek. Dopraw solą i pieprzem. Duś aż pieczarki odparują wodę. Następnie wymieszaj je z pomidorami z kartonika.

Mięso zamarynuj w 1 łyżce oliwy wymieszanej z 2-3 łyżkami wody, miodem i pozostałych przyprawach. Dopraw solą i pieprzem do smaku. Można mięso włożyć do lodówki i marynować kilka godzin lub przez noc lub od razu włożyć do piekarnika.

Podudzia ułóż w szklanym naczyniu do pieczenia, dno posmaruj niewielką ilością pomidorów,  a następnie zalej podudzia resztą sosu. Nie ma potrzeby smarować naczynia tłuszczem, bo pomidory spowodują, że nic nie bedzie przylegało (dodadzą wilgotności, a część wody podczas pieczenia dodatkowo odparuje więc sos się zagęści).

Piekarnik nagrzej do 180 stopni i piecz około 45-50 minut aż mięso nie będzie surowe w środku. W przypadku użycia np. piersi z indyka lub kurczaka czas pieczenia będzie krótszy, jeśli użyjesz udek czas się znacznie wydłuży. Wtedy należy zwyczajnie kontrolować i sprawdzać czy mięso jest już gotowe. Dla każdego piekarnika to może być trochę inny czas.

 

WSKAZÓWKI

 

  • Jeśli nie lubisz pieczarek można zastąpić je np. cukinią podduszaną z cebulą i czosnkiem.
  • Danie świetnie smakuje z dodatkiem kukurydzy oraz fasoli i przyprawione w ostrzejszy sposób świetnie zgra się z ryżem, dodatkiem awokado już na talerzu i kolendrą. Trochę taki Meksyk w smakach. 🙂
  • Podudzia można też wcześniej przed pieczeniem na patelni podsmażyć, aby skórka bardziej chrupała. Ja pomijam ten proces. Nie ma sensu smażyć mięsa skoro spokojnie się upiecze i będzie bardziej lekkostrawne.
  • Skórkę z mięsa można zdjąć. Wtedy danie będzie mniej kaloryczne i bardziej odpowiednie dla osób, które nie mogą jadać w diecie zbyt dużo cholesterolu lub pieczona skórka wywołuje u nich jakieś dolegliwości.

 

Po więcej inspiracji, porad, a także przepisów zaglądaj na Facebooka oraz na mój Instagram. Zapisz się także na mój newsletter poniżej, który wysyłam z dodatkowymi skarbami, których nie publikuję nigdzie indziej 🙂 Smacznego.