Zacznę jak zazwyczaj 😉 Jeśli nasza dieta ma wiele niedociągnięć na co dzień to odchudzone dania sylwestrowe niestety nam nie pomogą w osiągnięciu szczupłej sylwetki i lepszego samopoczucia. Jeśli natomiast na co dzień staramy się racjonalnie odżywiać to jednodniowe żywieniowe sylwestrowe szaleństwo nie zrujnuje nam sylwetki, co najwyżej samopoczucie… Nie mniej jednak mam dla Was garść pomysłów na sylwestrowe przekąski, abyśmy w dobrym nastroju i bez rozstroju żołądka wkroczyli w Nowy Rok 2015 🙂
Kanapki
Hit imprez urodzinowych dla dzieciaków i imprez studenckich 😉 Ale i w późniejszym wieku świetnie się sprawdzają. Ja preferuję metodę trzech oddzielnych talerzy. W pierwszym mamy różne rodzaje pieczywa, w drugim warzywa, a w trzecim inne dodatki. Ważne, aby nasze kanapkowe elementy służyły naszemu zdrowiu. Wybierzcie zatem chleb razowy, żytni czy typu Graham. Z warzyw sprawdzi się oczywiście wszystko. Jeśli chodzi o dodatki to wybierajcie chude wędliny, łososia wędzonego, jaja, sery, pasty warzywne.
Koreczki
Tak jak w przypadku kanapek mamy tu szeroki wachlarz możliwości. Co kto lubi. Oby tylko z warzywami i zdrowymi produktami. Moim faworytem są koreczki włoskie z serem mozzarella, pomidorkami cherry, czarnymi oliwkami i świeżą bazylią. Świetnie smakują i pięknie wyglądają. Uwielbiam też te owocowe.
Pasty i dipy
Pasty i dipy możemy podać ze świeżymi warzywami np. marchewką, selerem naciowym, papryką, zielonym ogórkiem, rzodkiewkami, pomidorkami cherry, surowym kalafiorem, pieczonym burakiem.
Dipy:
- Dip czosnkowy, czyli jogurt naturalny + rozdrobniony czosnek + sól i pieprz.
- Dip kaparowy, czyli jogurt naturalny + posiekane kapary + sól i pieprz.
- Dip koperkowy, czyli jogurt naturalny + posiekany koperek + sól i pieprz.
- Sos tzatziki, czyli jogurt grecki / jogurt naturalny + świeży ogórek starty na tarce na grubych oczkach + czosnek + sól i pieprz.
- Guacamole, czyli awokado + czosnek + cebula + sok z limonki + sól i pieprz (blendujemy wszystkie składniki).
- Hummus, czyli cieciorka + pasta tahini + czosnek + sok z cytryny + sól i pieprz (blendujemy wszystkie składniki).
- Dip oliwkowy, czyli zielone oliwki + jogurt naturalny + oliwa z oliwek + świeża bazylia + pieprz (blendujemy wszystkie składniki).
Do przygotowania dipów najlepiej sprawdzi się bardzo gęsty jogurt naturalny. Ja zwykle używam jogurtu z Bakomy. Dipy i pasty najlepiej smakują, gdy trochę postoją w lodówce i schłodzą się, a „smaki się przegryzą”.
Sałatki
Zrezygnujmy z tych majonezowych i postawmy na lżejsze sałatki, gdzie bazą jest sałata, szpinak czy rukola. Majonez zastąpmy jogurtem naturalnym albo oliwą z oliwek. Dla przykładu odsyłam do przepisu na sałatkę ze szpinakiem, pomidorami i serem feta.
Coś na słodko
Zamiast ciastek, cukierków i chipsów polecam orzechy, suszone owoce i gorzką czekoladę, a jeśli wypieki to w zdrowszej wersji np. muffiny czy szarlotka.
Woda!
I tak sylwestrowy wieczór będzie obfity w kalorie, dlatego ograniczmy te z płynów. Woda z cytryną może spokojnie zastąpić gazowane napije. Jeśli soki owocowe to najlepiej rozcieńczane wodą.