Coraz bliżej Święta, coraz bliżej Święta… Przepis na świąteczne muffiny oraz super KONKURS!

Jakie są Polki? Krótka historia o braku samoakceptacji
16 grudnia 2014
Peelingi z naturalnych składników prosto z kuchni, czyli pomysły na świąteczne prezenty
21 grudnia 2014

Coraz bliżej Święta, coraz bliżej Święta… Przepis na świąteczne muffiny oraz super KONKURS!

Święta coraz bliżej, a przygotowania stają się coraz bardziej gorączkowe. Już macie zaplanowane świąteczne wypieki? Proponuję, zamiast tradycyjnego makowca czy piernika, przygotowanie muffinów w wersji świątecznej z bakaliami, cynamonem, jabłkiem i marchewką… Z jednego przepisu na ciasto możemy wyczarować kilka rodzajów muffinów zmieniając tylko dodatki. Jeśli nie mamy pomysłu na prezent to muffiny, w kształcie gwiazdek czy choinek, świetnie się sprawdzą. Wystarczy je tylko ciekawie zapakować! 🙂

Zabieramy się za przygotowywanie 🙂

Z poniższego przepisu przygotowałam 5 rodzajów muffinów, oczywiście (od 7 do 10 sztuk każdego rodzaju).

kolaż 2

Składniki:

Składniki suche:

  • 2 szklanki mąki pszennej razowej
  • 2 szklanki mąki owsianej
  • ¾ szklanki ksylitolu zamiast cukru
  • 4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 szczypty soli

Składniki mokre:

  • 3 szklanki mleka
  • ½ szklanki oleju roślinnego np. rzepakowego
  • 3 jaja

Przygotowanie:

  • W jednej misce wymieszaj składniki suche, a w drugiej składniki mokre (najpierw trzeba roztrzepać jaja), a następnie połącz je. Wystarczy wymieszać je łyżką, mogą pozostać grudki w cieście.
  • Powstałe ciasto podziel na 5 części lub w trakcie przygotowywania odlewaj w miarę równe ilości ciasta do przygotowania wszystkich rodzajów muffinów.

 

 Muffiny z bakaliami:

Dodatki: garść orzechów np. włoskich, garść rodzynek, kilka suszonych moreli / brzoskwiń / daktyli.

Przygotowanie: Posiekaj wszystkie dodatki i dodaj do ciasta. Wymieszaj i piecz około 15 min w temperaturze 180 °C.

 

muffiny z marchewką

 

Muffiny z marchewką i cynamonem:

Dodatki: 2 średniej wielkości marchewki, 1 łyżeczka cynamonu.

Przygotowanie: Zetrzyj marchewki na tarce na grubych oczkach i razem z cynamonem dodaj do ciasta. Wymieszaj i piecz około 20 min w temperaturze 180 °C.

 

 

Muffiny z jabłkiem, rodzynkami i cynamonem:

Dodatki: 2 średniej wielkości jabłka, garść rodzynek, 1 łyżeczka cynamonu.

Przygotowanie: Zetrzyj jabłka na tarce na grubych oczkach, posiekaj rodzynki i razem z cynamonem dodaj do ciasta. Wymieszaj i piecz około 20 – 25 min w temperaturze 180 °C.

 

muffiny z bananem

Muffiny z bananem i gorzką czekoladą:

Dodatki: 3 dojrzałe banany, ½ kostki gorzkiej czekolady

Przygotowanie: Rozgnieć widelcem 2 banany i połącz z ciastem. Nałóż do foremek po 1 łyżce ciasta. Następnie na ciasto wyłóż po plasterku banana i kostce gorzkiej czekolady. Znowu nałóż do foremek po łyżce ciasta, przykrywając plasterek banan i kawałek czekolady. Piecz około 20 min w temperaturze 180 °C.

muffiny czekoladowe

Muffiny  bardzo czekoladowe:

Dodatki: tabliczka gorzkiej czekolady, 3 łyżki kakao

Przygotowanie: Posiekaj ½ tabliczki czekolady i połącz z ciastem i kakao. Wymieszaj całość. Nałóż do foremek po 1 łyżce ciasta. Następnie na ciasto wyłóż po kostce gorzkiej czekolady. Znowu nałóż do foremek po łyżce ciasta, przykrywając kawałek czekolady. Piecz około 15 min w temperaturze 180 °C.

Wygląda apetycznie, prawda? I zapewniam Was, że takie jest! 🙂

———————-> KONKURS <————————

Ciekawe jesteśmy jakie są Wasze patenty na „lekkie”  Święta? Macie jakieś sprawdzone sposoby?

Napiszcie w komentarzach swoje propozycje a my wybierzemy osobę, która otrzyma super NAGRODĘ!!!

Będzie nią tygodniowa analiza Waszego jadłospisu oraz indywidualne zalecenia dietetyczne! Warto, prawda? Wygraj zdrowszy start w 2015 rok! 🙂

Czekamy na Wasze odpowiedzi do wtorku do godziny 23.59 🙂

 

Oceń ten artykuł
Daria Nikołajuk
Daria Nikołajuk

Dopiero zaczyna się nasza przygoda z Kreatornią Zmian, a już zakochałam się w tym miejscu. Z całego serca wierzę, że wytrwam w swoich postanowieniach i będę stawała się coraz lepszym człowiekiem. Dla siebie i dla innych.

  • Nikita

    Dziewczyny, dziękuję za wspaniałą nagrodę! 🙂 Dla Czytelników, którzy nie wiedzą: wygrałam m.in. analizę tygodniowego jadłospisu. 1 lutego rozpoczęłam codzienną analizę tego, co jem i w jakich ilościach. Tak to jest… Człowiekowi wydaje się, że odżywia się całkiem zdrowo. Dopiero, gdy zaczyna skrupulatnie notować widzi żywieniowe niedociągnięcia. O batoniku zjedzonym podczas przerwy na kawę zapomina tuż po pozbyciu się papierka… Niestety na kartce papieru batonik wciąż jest i troszeczkę psuje nasz wizerunek przed Dietetykiem 😉 Jednak od czego mamy Kreatornię Zmian…? Co tu więcej pisać…? DOBRZE TRAFIŁAM! 🙂

  • przepis prosty – na święta wyjeżdżamy – do Pragi:) więc lodówka pozostaje pusta, zamawiam w restauracji tylko tyle ile jestem w stanie zjeść, nie ma ani dokładek ani ektra deseru :)))

  • Nikita

    W czasie przygotowań do Świąt – używanie jogurtu naturalnego bez dodatku cukru i tłuszczu zamiast majonezu (do sosów, sałatek). W czasie Świąt – picie dużych ilości wody z cytryną zamiast słodkich soków czy herbaty oraz spacery (dobrym pomysłem jest wspólne kolędowanie od domu do domu). Święta to dla mnie cudowny okres, w którym mogę przede wszystkim delektować się chwilami spędzanymi z Najbliższymi, a nie potrawami, które tak naprawdę są dostępne każdego dnia 🙂

Przeczytaj poprzedni wpis:
Jakie są Polki? Krótka historia o braku samoakceptacji

Rozmawiam z przyjaciółka. Pyta: "Kamila strasznie się rozchorowałam i ledwie żyję. Zastąpiłabyś mnie w piątek w pracy? Mamy realizację w Kielcach. Przeprowadzamy sondę dla klienta i […]

Zamknij