Przepis – szarlotka

Witamina D: informacje ogólne i rola w organizmie
10 listopada 2014
Witamina D: źródła w diecie, zapotrzebowanie, suplementacja, skutki niedoborów
17 listopada 2014

Przepis – szarlotka

SKŁADNIKI:

Ciasto:

  • 2 szklanki mąki pszennej razowej
  • 1 szklanka mąki owsianej
  • 0,5 szklanki brązowego cukru
  • 3 jaja
  • 150 g masła

Jabłka:

  • 1,5 – 2 kg jabłek
  • 3 łyżeczki cynamonu

 

WYKONANIE:

  • Wszystkie składniki ciasta przełóż do miski i rękoma wyrób ciasto na gładką masę. Podziel wyrobione ciasto na 2 części – 1/3 i 2/3 i włóż je do zamrażarki na około 30 minut.
  • Jabłka obierz i zetrzyj na tarce na grubych oczkach. Następnie na suchej patelni lekko przysmaż jabłka z dodatkiem cynamonu.
  • Większą część ciasta wyjętego z zamrażarki rozwałkuj i ułóż na spodzie dużej blachy. Na ciasto wyłóż jabłka i rozprowadź je równomiernie. Następnie na wierzch zetrzyj mniejszy kawałek ciasta na tarce na grubych oczkach.
  • Włóż szarlotkę do nagrzanego piekarnika do 175°C i piecz przez godzinę.

Smacznego! 🙂

 

Oceń ten artykuł
Daria Nikołajuk
Daria Nikołajuk

Dopiero zaczyna się nasza przygoda z Kreatornią Zmian, a już zakochałam się w tym miejscu. Z całego serca wierzę, że wytrwam w swoich postanowieniach i będę stawała się coraz lepszym człowiekiem. Dla siebie i dla innych.

Przeczytaj poprzedni wpis:
Witamina D: informacje ogólne i rola w organizmie

Witamina D powoli staje się bohaterką ogromnej ilości badań naukowych oraz coraz to nowych newsów w mediach. Narastają wokół niej mity, ale z drugiej strony do […]

Zamknij