Dlaczego warto jeść zupy? Czy zupy są elementem zdrowej diety czy jednak powinny pójść do lamusa, bo zwykle kojarzymy je z zasmażkami, ogromną ilością śmietany, mąką i niewielką ilością „pływających” w nich warzyw?
Na to pytanie odpowiadam fragmentem mojego ebooka: „Pyszne zupy. Zdrowe przepisy na co dzień”, który możesz znaleźć w sklepie z pięknymi, autorskimi zdjęciami. Zapraszam Cię by sprawdzić go tutaj. Jeśli zastanawiasz się czy ten ebook jest odpowiedni dla osób z insulinoopornością sprawdź moje IG Stories gdzie możesz podejrzeć także kulisy powstawania ebooka tutaj. Informacje o tym czy ebook jest odpowiedni dla IO znajdziesz mniej więcej w połowie zapisanych relacji.
Tymczasem przechodzę do fragmentu ebook gdzie pokazują, że zupy i jedzenie zupy jest wspaniałym i zdrowym nawykiem żywieniowym.
„Moje romanse ze wspomnieniami o zupach są czysto emocjonalne. Nostalgiczne. Jednak zupy to coś więcej niż wspominanie. Są elementem zdrowej, zbilansowanej diety, mogą być przepysznym posiłkiem na ciepło, który otula w jesienno-zimowe dni, ale też posiłkiem czysto pragmatycznym, bo często jednogarnkowym i łatwym w przygotowaniu.
DLACZEGO WARTO JEŚĆ ZUPY?
1. ZUPY SĄ UNIWERSALNE
Zupy są uniwersalnym posiłkiem, który można jadać nie tylko na obiad czy jako pierwsze danie obiadowe, ale też na kolację. Coraz więcej osób jada zupy również w porze lunchu, na II lub I śniadanie. Ja należę do osobników, które zupę mogą zjeść o każdej porze dnia i nocy i często goszczą u mnie na śniadanie w sezonie jesienno-zimowym.
2. ŁATWOŚĆ PRZYGOTOWANIA
Są proste i w większości przypadków szybkie w przygotowaniu. Zwykle potrzebujesz po prostu bulionu lub wody, warzywa i kilka dodatków by ugotować zupę. Możesz wrzucić wszystko na raz do garnka i po kilkunastu minutach mieć gotowe danie.
3. SĄ POŻYWNE I ZAWIERAJĄ DUŻO BŁONNIKA POKARMOWEGO
Zupy odpowiednio przygotowane są bardzo pożywne. Zawierają dużo błonnika pokarmowego pochodzącego z warzyw lub kasz. Dostarczają tym samym sporej jego ilości w ujęciu dziennym co wpływa m.in. na lepszą regulację wypróżnień, a idąc tym tropem obniżają ryzyko zachorowania na nowotwór jelita grubego.
Błonnik sprawia również, że czujemy się dłużej syci, a duże objętości zupy powodują, że nasz mózg otrzymuje informacje o tym, że sporo jedzenia znajduje się przed nim więc powinniśmy się dobrze najeść.
4. ŹRÓDŁO POTASU I INNYCH SKŁADNIKÓW MINERALNYCH ORAZ WITAMIN
Zupy są pełne potasu, który ma wpływ na obniżenie ciśnienia tętniczego, a co za tym idzie na zmniejszanie ryzyka chorób sercowo-naczyniowych.
Zupy są cennym źródłem witamin i składników mineralnych w tym witaminy A, E, betakarotenu, likopenu, witamin z grupy B, magnezu, potasu i żelaza. W zależności od tego jakie składniki dodamy do zupy mogą one być bardzo dobrym źródłem powyższych np. zupa z soczewicy czerwonej to kopalnia żelaza.
5. MOŻNA JE JADAĆ CAŁY ROK. POMAGAJĄ ZIMĄ ZJEŚĆ NIEZBĘDNĄ ILOŚĆ WARZYW
Zupy można jeść cały rok, ale w szczególności w sezonie jesienno-zimowym mogą być nieodzownym elementem dbania o zdrowie z uwagi na możliwości wykorzystania mrożonek. Jesienią i zimą nie mamy dostępu do tak dużej ilości świeżych warzyw i owoców. Często spotykam się więc z problemem braku pomysłów na zjedzenie odpowiedniej ilości warzyw w tych sezonach. Odpowiedź jest prosta: rób zupy i wykorzystuj mrożonki. To mit, że są one bezwartościowe i tracą cenne składniki podczas mrożenia. Badania naukowe tego nie potwierdzają, a jeśli już coś mówią to niektórych witamin i składników mineralnych w mrożonkach mamy więcej, inne natomiast tracimy w niewielkiej, marginalnej ilości. Mrożone warzywa i owoce jedz więc bez obaw.
6. ZUPY POMAGAJĄ NAWODNIĆ ORGANIZM
Wiele osób ma problem z wypijaniem odpowiedniej ilości płynów. Zupy z uwagi na swoją bazę oraz bogactwo warzyw zawierają dużo wody.
7. SĄ RATUNKIEM DLA OSÓB Z PROBLEMAMI ŻOŁĄDKOWYMI LUB PO OPERACJACH
Gotowane warzywa, lekkie zupy krem sprawdzają się u osób z problemami z przewodem pokarmowym i po operacjach. Mało się o tym mówi i wiele osób dopiero docenia zupy gdy faktycznie dolegliwości są uciążliwe, a układ pokarmowy nie radzi sobie z trawieniem wystarczająco dobrze. Są też wybawieniem dla osób po zabiegach dentystycznych, kiedy jedyną opcją jest jedzeniem pokarmów płynnych. Zupy krem sprawdzają się wtedy wspaniale!
8. JESIENIĄ I ZIMĄ ROZGRZEWAJĄ
Gdy na zewnątrz jest zimno, gdy wracamy totalnie przemarźnięci nie ma nic lepszego niż szybkie podgrzanie zupy w garnku i zjedzenie miseczki, która wypełnia ciepłem od środka. Dodatkowo w zupach w okresie zimowym łatwo przemycić masę dobroczynnych składników budujących odporność jak: kurkuma, imbir, cebula, czosnek czy por.
9.ZUPY TO SPOSÓB NA UKRYWANIE I ZJADANIE NIELUBIANYCH SKŁADNIKÓW
Dużo osób nie przepada za konkretnymi składnikami (szczególnie dzieci) i czasem trudno nam je wkomponować w jadłospisie. W wielu przypadkach te składniki są „zjadliwe” jeśli tylko podamy je odpowiednio w zupie. Znam niejedną osobą, którą ciężko namówić do zjedzenia surówki do obiadu, ale z przyjemnością spałaszuje zupę ogórkową albo krem z marchwi.
Mogę posłużyć za przykład. Od dziecka nie jestem w stanie zjeść żadnego warzywa z rodziny cebulowych w wersji świeżej. Kiedyś także w wersji gotowanej, ale popracowałam nad sobą i teraz wiem, że wszystko jest kwestią pomysłu i obróbki. Pora świeżego nie tknę, ale zupę krem z pora (tę z tego ebooka) albo pora uduszonego z przyprawami na patelni – zjadam z przyjemnością i smakiem.
Często też problematyczne jest przemycanie strączków w diecie. Mój sposób to m.in. zupy krem z ich dodatkiem, albo dodawanie ich w formie zblendowanej do kotletów, pulpetów czy past na kanapki. Gdy zblendujemy je i dodamy do dania nikt nie orientuje się, że zjada strączki! Jak mówiłam każdy sposób jest dobry, by włączyć coś zdrowego do diety naszej i rodziny.
10. ZUPY SĄ PRAKTYCZNE
W swojej pracy z pacjentami często mam do czynienia z osobami pracującymi dużo i długo, mamami, które mają kilkoro dzieci pod opieką albo osobami pracującymi na przeróżne (czasem bardzo dziwne) zmiany np. kierowcy.
Dziś mamy specjalne termosy, w które wlewamy gorącą zupę (lub podgrzane drugie danie) i zjadamy ciepły posiłek w ciągu dnia pracy – to duże udogodnienie i trzeba z niego korzystać. Ten sposób chwalą sobie też wszystkie osoby, które wykonują pracę handlowca, które odwiedzają klientów przemieszczając się samochodem np. masażyści i fizjoterapeuci oraz wizażyści dojeżdżający do klientów.
Jeśli dysponujemy naprawdę małą ilością czasu zupy będą idealnym posiłkiem na kilka porcji (wiele z nich można też mrozić).”
To był fragment z ebooku „Pyszne zupy”, w którym pokazuję plusy ich spożywania, ale znajdziesz w nim masę innych informacji np. jak komponować zupy, co zrobić i jakich technik użyć aby były smaczniejsze, na czym gotować zupy. W ebooku znajdują się także przepisy na buliony. Sprawdź też spis treści w opisie ebooka.
Mam nadzieję, że teraz na pytanie dlaczego warto jeść zupy już wiesz co odpowiedzieć 🙂 To nie tylko sałatki jak wiele osób uważa są zdrowym posiłkiem. Zapomniałabym wspomnieć chyba o najważniejszym czyli o tym, że zupy są zwykle tanie. To ten 11 powód dla którego warto je jeść. Ma to znaczenie, szczególnie jeśli wciąż myślisz, że zdrowe odżywienie musi być drogie. To mit! Nie musi i nie jest! 🙂 Udowadniam to w swoim ebooku, na tym blogu publikując przepisy, układając jadłospisy.