Zapraszam na kolejną część wpisu o tym co zrobić, żeby na żywności zaoszczędzić, ale też po to by móc kupować inną o większej wartości odżywczej. Z pierwszą częścią porad możecie zapoznać się tutaj.
26. NIE RÓB ZAKUPÓW Z PUSTYM ŻOŁĄDKIEM
Zawsze w takich okolicznościach kupuje się więcej. Najczęściej tego czego nie potrzeba i co jest niezdrowe.
27. WYZNACZ BUDŻET NA ŻYWNOŚĆ (miesięczny bądź tygodniowy) i się go trzymaj.
28. ZREDUKUJ ILOŚĆ MIĘSA W DIECIE
Nie musisz spożywać go codziennie (o ile nie jesteś na specjalnej diecie). Zastąp go rybami, jajami, produktami nabiałowymi i roślinami strączkowymi.
29. NA ZAKUPY ZABIERAJ LISTĘ
Trzymaj się jej bez odstępstw o ile naprawdę nie trafia się zdecydowanie dobra okazyjna promocja.
30. RÓB CZYSZCZENIE LODÓWKI
Wykorzystaj wszystkie produkty, które w niej zostały. Zrób danie „z resztek”. Nie uwierzysz ile jesteś w stanie przygotować posiłków z „niczego”.
31. KUPUJ MROŻONE NATURALNE MIESZANKI ZIMĄ
Zimową porą są dobrym rozwiązaniem dla często zbyt drogich warzyw świeżych.
32. PAMIĘTAJ O POLSKICH PRODUKTACH
Korzystaj z dobrodziejstwa dostępności sezonowej produktów. Jest wiele owoców i warzyw, które są bardzo tanie, a możesz ugotować z nich pożywne posiłki.
33. GOTUJ ZUPY
To proste pożywne dania, pełne warzyw, witamin. Wzmocnią Cię zimą i na pewno nie zbankrutujesz. 🙂
34. POKOCHAJ NASIONA I PESTKI
Co myślisz o przekąsce złożonej z łyżki pestek dyni, słonecznika oraz siemienia lnianego? Dodaj jogurt i sezonowy owoc. Tanio, pożywnie i bardzo wartościowo.
35. KUP DOBRY SUPLEMENT
Jeśli nie możesz sobie pozwolić na jedzenie ryb, kup suplement, który charakteryzuje się największą ilością kwasów omega3 (EPA i DHA) w stosunku do ceny. Pamiętaj też, że w okresie jesienno-zimowym jesteśmy szczególnie narażeni na niedobory m.in. wit D. Przyjmuj są jako suplement.
36. ZAWSZE SPRAWDZAJ CENĘ W PRZELICZENIU NA KILOGRAM PRODUKTU
Ceny jednostkowe często nie odzwierciedlają nam prawdziwej ceny produktu lub po prostu nie zdajemy sobie z niej sprawy.
37. NIE OBIERAJ WARZYW I OWOCÓW ZE SKÓRKI JEŚLI TEGO NIE WYMAGAJĄ
A jeśli wymagają naucz się robić to cienko. Myślisz, że to zabawne? Pamiętam jak czytałam książkę „Dziewczynka w zielonym sweterku”. Autorka w kanałach podczas II wojny światowej by przetrwać obierała ziemniaki tak cienko, że do teraz inni dziwią się, iż nadal to robi. Robiła to dla przeżycia. Ty dzisiaj nie musisz, ale nie powinieneś marnować żywności przez nieodpowiednie jej wykorzystywanie do gotowania.
38. NIE KUPUJ SŁODKICH NAPOJÓW (SOKÓW, NEKTARÓW, ENERGETYKÓW ITP)
Twój organizm ich nie potrzebuje. Dostarczasz wszystkiego co niezbędne przecież wraz z jedzeniem warzyw i owoców 🙂
39. ZREDUKUJ ILOŚĆ ALKOHOLU
O taaaak. Jesteś w stanie policzyć ile na niego wydajesz? A gdybyś na to konto kupił zdrowe produkty i umieścił je w swojej diecie? Lub wykorzystał te pieniądze na zakup czegoś innego? Moja babcia zawsze mawiała, że wszystko jest dla ludzi tylko w rozsądnych ilościach. Sprawdź to.
40. BĄDŹ OTWARTY NA RÓŻNE MARKI PRODUKTÓW
Często nie zdajemy sobie sprawy, że kupujemy najdroższą kukurydzę na półce, bo ….kupowała ją też nasza mama? Warto rozejrzeć się za marką, która oferuje produkt dobrej jakości, ale taniej.
41. POKOCHAJ PROSTOTĘ
Oczywiście internet jest pełen smacznych, skomplikowanych i wieloskładnikowych potraw. Nie musisz jednak jeść sałatki z 10 składników. Wystarczą chociażby dwa: jabłka+ marchew, kapusta kwaszona + jabłko, ogórek i koperek, por i marchewka itd.
42. ZREZYGNUJ Z PRZETWORZONEJ ŻYWNOŚCI
Wyrzuć ze swojego menu chipsy, paluszki, krakersy, słodycze, ciasteczka, ciasta, gotowe dania, słoikowe sosy, dania instant, chińskie zupki. Szybko zauważysz, że prawdziwa żywność syci i sprawia, że czujesz się lepiej, zdrowiej, energiczniej.
43. WYRZUĆ KOSTKI BULIONOWE!
Jeśli ich używasz przelicz szybko ile kosztują miesięcznie i rozstań się bez żalu na zawsze.
44. RÓB WŁASNE DRESSINGI DO SAŁATEK
Zdarza Ci się kupować takie w butelce w postaci mieszanki do użycia na raz? Szklana butelka to zwykle co najmniej 5 zł za dressing (a często znacznie więcej!) i użyjesz go zapewne tylko kilka razy. Jednorazowe opakowanie mieszanki przypraw to ponad 1 zł. Zastanów się ile można zrobić dressingów z ziół, które kupisz w większych opakowaniach lub które zasiejesz w domu? To się opłaca 🙂
45. OGRANICZ SŁODYCZE LUB Z NICH ZREZYGNUJ! To niesamowite, ale gospodarstwa domowe wydają naprawdę sporą ilość pieniędzy na batony, ciastka, ciasteczka kupowane na wagę, ciasta w cukierni. Zwykle raczą swoje żołądki słodkościami codziennie. Sami przeliczcie ile Was kosztują te dobrocie i czy nie lepszym rozwiązaniem byłoby przeznaczyć te kwoty na owoce i warzywa lub orzechy chociażby.
46. NIE MARNUJ ŻYWNOŚCI
Wykorzystuj wszystkie produkty. Nie dopuszczaj do sytuacji, kiedy przeterminują się produkty lub zostawisz je otwarte i zapomnisz.
47. NIE OBJADAJ SIĘ
Tak! Może dla wielu osób to nie brzmi jak rada, ale jeśli stale jesz za dużo niż potrzebujesz to po pierwsze wydajesz więcej na jedzenie i Twój apetyt ciągle rośnie, a po drugie powoli dążysz do nadwagi. Nie warto. To nieekonomiczne.
48. PATRZ NA PRZECENY
Bardzo często produkty są przecenione mimo ich dobrej jakości i odpowiedniego terminu przydatności do spożycia. Mają np. odgniecione opakowanie. Zainteresuj się takimi produktami. Zaoszczędzisz, a odgniecione opakowanie przecież i tak w domu wyrzucisz do kosza.
49. PŁAĆ GOTÓWKĄ
Płacenie za pomocą realnych pieniędzy, czując ich fakturę i zdając sobie sprawę z ich wartości wydajemy mniej, Odczuwamy w portfelu jak ich ubywa. Używając do płatności karty zupełnie nie rejestrujemy, że wydaliśmy za dużo.
50. SPRAWDZAJ PARAGON
Wbrew pozorom bardzo często stajemy się ofiarą błędnego rachunku. Ceny na półce np. były niższe niż widnieją na paragonie. To może być zwykły błąd w systemie, ale prawo konsumenckie jest nieubłagane i sklep musi sprzedać Ci towar w cenie jaka widnieje na danej rzeczy, nawet jeśli jest ona nieprawidłowa.
PLUS BONUS
51. PROWADŹ BUDŻET DOMOWY
Wiedząc na co wydajemy pieniądze w każdym z obszarów swojego życia łatwiej rozdysponujesz kwotę na żywność. Często dzięki oszczędnościom w innych obszarach niż jedzenie możemy pozwolić sobie na zakup produktów lepszej jakości, zdrowszych.
52. PRZYNOŚ SWOJE REKLAMÓWKI
To nie żart! Niektóre sklepy za reklamówkę liczą ponad 50gr. Jeśli potrzebujesz w trakcie zakupów 3 takich, a zakupy robisz co najmniej 2 razy w tygodniu to nie trudno obliczyć że wydajesz na nie 12 zł w skali. Niepostrzeżenie. Ktoś powie, że to żadna kwota…może i tak, ale za 12 złotych możesz kupić sporo warzyw, bakalie, orzechy lub pozwolić sobie na jakąś ekstrawagancję żywieniową raz w miesiącu 🙂 Nie wiem jak Wy, ale ja to bym wydała na pewno na nerkowce 😉
Jakie są Wasze rady by oszczędzać? A może nie oszczędzacie? Bardzo jestem ciekawa Waszych sposobów?