Bardzo często słyszę „Żywność jest droga” lub „Nie da się odżywiać zdrowo nie wydając na to fortuny”. Muszę się zgodzić z tym, że żywność rzeczywiście nie jest tania, ale nie zgodzę, że nie da się zdrowo jeść bez wydatku fortuny. Poniżej przeczytacie wiele trików by móc na żywności oszczędzić, a jednocześnie jeść zdrowo. Pamiętajcie, że oszczędzając na żywności i jedząc produkty złej jakości, nie oszczędzasz swojego zdrowia. Zastanów się czy nie lepiej wykorzystać wiedzę poniżej i jeść zdrowiej 🙂
1. NIE KUPUJ MIESZANEK SAŁAT
Kupuj sałatę i kapustę oddzielnie. Zapłacisz zapewne tyle samo, ale otrzymasz znacznie więcej produktu finalnie. Myślę, że nie przesadzę jeśli podwoisz jego ilość. Pamiętaj tylko, że tego nie zmarnować i nie wyrzucić do kosza. Świeże produkty szybko się psują.
2. MIEJ WŁASNE ZIOŁA
Bazylię, oregano, miętę, rozmaryn lub może przepadasz za kiełkami? Czemu nie posadzić swoich? Zachęcam. Będzie oszczędnie, będzie frajda i jeszcze ekologicznie. Nie wspomnę o tym, że w kuchni przybędą nam aromatyczne ozdoby.
3.PRZYPRAWY KUPUJ NA WAGĘ
Jesteś miłośnikiem przypraw? Kupuj je na wagę, przez internet, w większych opakowaniach. Kupowanie ich w opakowaniach po 6g powoduje, że można je zużyć podczas przygotowywania 3 posiłków. To bardzo nieekonomiczne.
4.WYKORZYSTAJ PRAWDZIWE PROMOCJE
Kupuj na prawdziwych, a nie oszukanych promocjach produkty, które goszczą w Twojej diecie często, a jednocześnie mają długi termin ważności: kasze, makarony, orzechy, bakalie, oliwy i oleje, suszone owoce, przyprawy itp.
5. KUPUJ SEZONOWO
W sezonie zwłaszcza polskie produkty są tańsze. Twoja dieta nie musi obfitować w produkty importowane jeśli Cię na to nie stać. Poznaj cudowny smak buraka, kalarepy, świeżej kapusty, rzodkiewek i wielu innych polskich warzyw oraz owoców, z których można wyczarować przepyszne dania i surówki do nich. Nie daj się też Putinowi – JEDZ JABŁKA 🙂
6. RÓB PRZETWORY
Ogórki kwaszone w sklepie są bardzo drogie, przeciery też. Warto latem zrobić swoje przetwory by cieszyć się nimi cały rok, a przynajmniej całą zimę.
7.ZAMRAŻAJ NADWYŻKI ŻYWNOŚCI
Ugotowane gotowe dania włóż do zamrażalnika i czekaj aż pojawi się moment, w którym nie będziesz miał czasu na przygotowanie obiadu do pracy. Wtedy wyciągasz mrożonkę i po problemie 🙂 Mnie mrożonki zawsze ratują z opresji 🙂
Zamrażaj też produkty, które w danym czasie są tanie, a za jakiś czas będą dużo droższe np. warzywa tj. papryka, bakłażan, cukinia. Świetnie sprawdzą się potem przy przyrządzaniu sosów, leczo i innych potraw.
8. RÓB WŁASNE WARZYWA NA PATELNIĘ
Kupując świeże warzywa (lub nawet mrożone ale jako jednoskładnikowe paczki) i przygotowując z nich własne paczki znacznie oszczędzisz jeśli jesteś zwolennikiem tego typu rozwiązań obiadowych. Kupno papryki, marchewki, ziemniaków, brokuła, kalafiora, kukurydzy i innych spowoduje, że za cenę np. 3 opakowań tradycyjnych „warzyw na patelnię” otrzymasz ich co najmniej 6-8. To ponad 50% oszczędność.
9.PAMIĘTAJ O DOBRODZIEJSTWACH ROŚLIN STRĄCZKOWYCH I JAJ
Zamień mięsny obiad co najmniej raz w tygodniu na taki, którego bazą będzie fasola, soczewica, soja czy wspomniane jaja.
10. ZASTĄP OLIWĘ Z OLIWEK OLEJEM RZEPAKOWYM
Ma doskonały skład kwasów tłuszczowych, równie prozdrowotny jak oliwa z oliwek, a jest znacznie tańszy. Kupuj ten z pierwszego tłoczenia.
11. RÓB WŁASNE MUSLI
Nie kupuj tego gotowego wypełnionego dodatkami i ogromną ilością cukru. Zmieszaj kilka rodzajów naturalnych płatków (owsiane, ryżowe, jęczmienne, żytnie) dodaj świeży owoc i gotowe. Nie musisz nawet robić ich na mleku. Smakują również zalane gorącymi naparami owocowymi (z herbat owocowych) czy wodą. Możesz urozmaicać je także owocami suszonymi, orzechami, wiórkami kokosowymi.
12. OGRANICZ SŁODYCZE
Tak! Niektórzy jedzą ich naprawdę sporo i nie uzmysławiają sobie, że baton to np. 2 zł, 1/2 czekolady dziennie to kolejne 1,5-2 zł i takim sposobem mamy niemal 5 zł wydane na to co nie sprzyja zdrowiu. Na to konto można kupić warzywa i owoce.
13. PLANUJ ZAKUPY
Zawsze rób listę i nie ulegaj pokusom w sklepie, by nie kupować tego co nie jest Ci potrzebne. Wyjątek rób tylko dla bardzo dobrym promocji, o których pisałam wyżej.
14. ZBIERAJ PUNKTY, WYKORZYSTUJ KUPONY
Jeśli robisz zakupy niemal zawsze w tym samym sklepie wyrób kartę stałego klienta. Zbieraj punty. wymieniaj je na nagrody, które możesz sprzedać lub wymienić na bony zakupowe.
15. ZNAJDŹ SKLEP Z NAJKORZYSTNIEJSZYMI CENAMI
Kupuj w tym, który takie oferuje. Nie przepłacaj na produktach.
16. PŁAĆ GOTÓWKĄ
Kupowanie produktów za gotówkę uzmysławia Ci ich stratę.
17. PLANUJ POSIŁKI I TYGODNIOWE MENU
Wiedząc co będziesz potrzebne do ich przyrządzenia nie kupujesz w sklepie tego co nie jest potrzebne. A to oszczędność. Jak się okazuje nie tylko pieniędzy, ale też czasu, bo nie musisz codziennie myśleć „Co ja mam ugotować?”.
18. UWAŻAJ NA TERMINY PRZYDATNOŚCI DO SPOŻYCIA
Nie kupuj dużej ilości produktów z krótkim terminem ważności np. mięso, jogurty, sery, serki i inne. Nie dopuszczaj do wyrzucania żywności. Wyrzucanie jej to największy przejaw braku odpowiedzialności i najbardziej spektakularny w skutkach sposób na brak oszczędności.
19. KUPUJ W WIĘKSZYCH OPAKOWANIACH
Takie produkty jak kasze czy ryż idealnie się do tego nadają. Kupując je w torebkach przepłacasz zazwyczaj.
20. OGRANICZ JEDZENIE NA MIEŚCIE
Wystrzegaj się częstego jedzenia na mieście, kupowania żywności u Pana Kanapki. Samodzielne gotowanie daje Ci wolność wyboru, wiedzę co zjadasz i oszczędność pieniędzy.
21. NIE OBJADAJ SIĘ
Naprawdę to nie żart! Jedzenie ponad miarę nie ma nic wspólnego z oszczędnością ani dbaniem o zdrowie!
22. STAWIAJ NA JAKOŚĆ
Nie kupuj przetworzonej żywności i gotowych mrożonych dań jeśli po przeczytaniu składu nie wiesz co tak naprawdę jest w środku. Nie rób tego ze względu na zdrowie, ale także cenę. Zazwyczaj są bardzo drogie. Nie stać Cię na nie. Twojego zdrowia też nie.
23. BUTELKOWANE WODY DO LAMUSA?
Nie kupuj butelkowanej wody jeśli nie ma takiej potrzeby. Gotuj wodę, studź ją i pij. Możesz też pić tę z kranu jeśli nie jest bardzo niesmaczna. Chodź po tę oligoceńską jeśli jest niedaleko.
24.PRZYPRAWOM W SZKLANYCH OPAKOWANYCH POWIEDZ NIE
Wystrzegaj się kupna gotowych przypraw w specjalnych szklanych opakowaniach, których nie da się użyć ponownie. Płacisz za nie, a nie za zawartość.
25. ZOSTAW DZIECI W DOMU 🙂
Z nimi wydajesz więcej lub miej świadomość, że zabierając je ze sobą na zakup musisz wziąć odpowiedzialność za uczenie ich mądrych, nieimpulsywnych wyborów żywieniowych.