Bulion drobiowy nie musi być trudny ani czasochłonny w przygotowaniu. Wiem, że często stanowi koszmar osób, które chcą ugotować zupę i widzą bulion w przepisie. 🙂 Ten bulion drobiowy (a właściwie przepis na niego pochodzi z mojego ebooka „Pyszne zupy. Zdrowe przepisy na co dzień”. Gdzie oprócz masy inspiracji na przepyszne i zdrowe zupy znajdują się informacje jak je gotować, co zrobić by były smaczne, jak je prawidłowo bilansować, by były syte.
Sprawdź też 10 powodów dlaczego warto gotować zupy – gwarantuję, że wiele informacji Cię zaskoczy.
Kilka innych propozycji zup znajdziesz poniżej:
♥ Zupa grzybowa z suszonych grzybów (pyszna i prosta)
♥ Banalnie prosta zupa z zielonym groszkiem i marchewką (wegetariańska)
♥ Zupa z soczewicy czerwonej z curry (wegańska)
♥ Inna wersja zupa z soczewicy czerwonej
BULION DROBIOWY – NAJPROSTSZY PRZEPIS
SKŁADNIKI:
- udko z indyka wraz z kością i skórą (u mnie około 850 g) – można użyć kurczaka
- 3 średnie marchewki (u mnie około 200 g)
- 1 pietruszka (około 100 g)
- 1 cebula opalona nad palnikiem (około 100 g)
- ½ średniego selera korzeniowego (u mnie około 200 g)
- zielona część ze średniego pora (około 100 g)
- 3-4 listki laurowe
- kilka gałązek natki pietruszki
- 5-6 ziarenek ziela angielskiego
- 5-6 ziarenek pieprzu
- 2-3 podgrzybki/borowików suszonych (możesz pominąć, ale polecam dać)
- sól do smaku na koniec gotowania
PRZYGOTOWANIE:
Mięso włóż na dno dużego garnka (u mnie 5-litrowy). Dodaj liście laurowe, ziele angielskie, grzyby i pieprz. Cebulę opal nad palnikiem i dodaj do mięsa (ja dodaje z łupinami, bo to pozwala bulionowi nabrać pięknego złotego koloru). Następnie zalej całość 3-litrami zimnej wodą (ja dodaję wodę przefiltrowaną). Bulion zawsze zaczynamy gotować na zimnej wodzie. To bardzo ważne!
Zagotuj bulion drobiowy i gotuj około 1 godzinę na wolnym ogniu. W międzyczasie zdejmij szumowinę, która się utworzyła podczas gotowania. Staraj się szumowinę zbierać jak najdokładniej i większymi partiami. Im bardziej “rozdrobnisz” szumowinę tym trudniej ją zebrać. Można jednak na sam koniec przecedzić jeszcze rosół i wtedy też będzie klarowny.
Marchewkę, pietruszkę i selera obierz lub jeśli posiadasz produkty bardzo wysokiej jakości, wyszczotkuj je dobrze, a następnie dodaj ze skórkami do garnka po około godzinie gotowania. Dodaj też nać pietruszki i zieloną część pora. Gotuj przez kolejne 1,5-2 godziny pod przykryciem z lekko uchyloną pokrywką. Bulion ma tylko delikatnie pyrkać.
Na sam koniec gotowania dodaj sól do smaku. Wyjmij warzywa oraz mięso. Przecedź przez sitko o malutkich oczkach (o ile jest taka potrzeba).
Bulion przechowuj w szklanym słoiku w lodówce do maksymalnie 6 dni. Możesz też go zamrozić w woreczkach. W przypadku mrożenia warto gotować dłużej bulion drobiowy, aby był bardziej zredukowany, a przez to intensywniejszy w smaku. Następnie taki wywar wlewamy do pojemników na lód i zamrażamy. Zawsze wlewamy i mrozimy zimny wywar.
Wiem, że przepis i czas gotowania bulionu wydaje się długi, ale uwierz mi, że jeśli zrobisz go raz, następnym razem pójdzie sprawniej i dostrzeżesz, że w gruncie rzeczy bulion robi się sam. 🙂 A to ważne w kuchni gdy chcemy oszczędzić czas. 🙂
WSKAZÓWKI
- Ja taki bulion traktuję jak rosół i gdy jest wystarczająco intensywny w smaku podaję z makaronem, mięsem i warzywami z gotowania.
- Mięso możesz też wykorzystać do obiadu lub przygotować z niego pastę.
- Podobnie możesz postąpić z warzywami. Można z nich zrobić pasztet, pastę na pieczywo, a większość tak naprawdę wkroić do zupy.
- Taki bulion drobiowy przechowuj w lodówce używaj do przygotowywania zup i sosów, możesz w nim także gotować kasze czy ryż pod przykryciem na wolnymogniu (wchłoną bulion i będą jeszcze smaczniejsze).
Po więcej inspiracji, porad, a także przepisów zaglądaj na Facebooka oraz na mój Instagram. Do zobaczenia tam ? Daj znać czy bulion Ci smakował ?