Jak ugotować ryż? Co zrobić, aby się nie przypalił lub nie wyszła z niego dosłownie papka? Trzeba przestrzegać kilka prostych zaleceń.
JAK UGOTOWAĆ RYŻ? PORADY GORDONA RAMSEY’A
W przypadku ryżu basmati Gordon Ramsey absolutny mistrz swojego fachu zaleca by na 1 objętość ryżu użyć 1 i 1/2 objątości wody. Zanim jednak ugotujemy ryż należy do dobrze przepłukać pod KONIECZNIE ZIMNĄ bieżącą wodą. To powoduje oczyszczenie ryżu z zanieczyszczeń, ale też skrobi. Moja babcia zawsze płukała ryż, aż zamiast mlecznej wody była kompletnie przezroczysta.
Następnie do garnka wrzucamy ryż i na tym etapie go doprawiamy. Szef kuchni poleca 2 gwiazdki anyżu, 2-3 ziarenka kardamonu (spłaszczone nieco w dłoniach), sól i pieprz. Następnie zalewamy ryż wodą i wstawiamy na najwyższy możliwy ogień. PRZYKRYWAMY POKRYWKĄ. Jest pyszny 🙂 Testowałam 🙂
Kiedy ryż się zacznie się gotować zmniejszamy ogień na najmniejszy możliwy i gotujemy pod przykryciem 8 do 10 minut. NIE PODNOŚ POKRYWKI NA TYM ETAPIE. Po ugotowaniu wyjmij ewentualne dodatki jak np. anyż i kardamon. Wymieszaj delikatnie WIDELCEM.
Co ciekawe sprawdzałam także w jaki sposób poleca gotować ryż brytyjski kolega po fachu Gordona czyli Jamie Oliver i zasady są dokładnie te same. Całość też poleca wymieszać widelcem 🙂 Nie mówi jedynie nic o płukaniu ryżu, a wodę do gotowania ryżu poleca zarówno ugotowaną, gorącą jak i zimną. Według niego nie ma to znaczenia.
Przypuszczam, że gorąca gotowana woda może powodować szybsze ugotowanie się ryżu. Tak na logikę 🙂
JAK UGOTOWAĆ RYŻ O KONKRETNEJ DŁUGOŚCI ZIARNA ORAZ RYŻ BRĄZOWY?
Po prostu skorzystaj ze ściągawki poniżej. Gotuj według tych samych wskazówek co ryż basmati, ale odpowiednio dobierz proporcje wody.
Ryż długoziarnisty
1 szklanka ryżu długoziarnistego na 2 szklanki wody – zagotuj na największym ogniu, a następnie zmniejsz na najmniejszy i gotuj około 18 minut. Wyłącz palnik i pozostaw na kilka minut pod przykryciem.
Ryż krótkoziarnisty
1 szklanka ryżu krótkoziarnistego na 1 i 1/4 szklanki wody -zagotuj na największym ogniu, a następnie zmniejsz na najmniejszy i gotuj około 18 minut. Wyłącz palnik i pozostaw na kilka minut pod przykryciem.
Ryż brązowy
1 szklanka ryżu brązowego na 1 i 3/4 szklanki wody – zagotuj na największym ogniu, a następnie zmniejsz na najmniejszy i gotuj około 40-45 minut. Wyłącz palnik i pozostaw na kilka minut pod przykryciem.
Ryż dziki
1 szklanka ryżu dzikiego na 4 szklanki wody – zagotuj na największym ogniu, a następnie zmniejsz na najmniejszy i gotuj około 30-45 minut (w zależności od rodzaju dzikiego ryżu) – trzeba kontrolować jego teksturę. Wyłącz palnik i pozostaw na kilka minut pod przykryciem.
Proste prawda? Gotowanie ryży przy tej prostej ściągawce nie powinno stanowić już problemu 🙂