Doustny test tolerancji glukozy (znany jako OGTT czyli oral glucose tolerance test) jest jednym z badań przesiewowych w kierunku rozpoznania nieprawidłowej tolerancji węglowodanów, cukrzycy, a w połączeniu z oznaczeniem insuliny także insulinooporności. Polega na oznaczeniu we krwi wartości glukozy na czczo, a następnie po wypiciu roztworu wody z 75-gramami glukozy.
Doustny test tolerancji glukozy (OGTT) tzn. krzywa cukrowa – jak się przygotować?
JAK CZĘSTO MOŻNA WYKONYWAĆ DOUSTNY TESTY TOLERANCJI GLUKOZY?
W ostatnim czasie wiele mówi sie o tym jak często doustny test tolerancji glukozy można wykonywać? Odpowiedź jest właściwie dosyć prosta, bo tak naprawdę NIKT TEGO NIE WIE na pewno. 🙂
Prawdopodobnie nie jest to najbardziej satysfakcjonująca odpowiedź, ale prawda jest taka, że nie ma żadnych rekomendacji towarzystw naukowych, które by określały dokładnie jak często badanie można przeprowadzić. Nie wiemy zatem czy to może być 2 razy do roku, 1 raz w roku czy może kiedy się chce?
O tym czy należy wykonać badanie decyduje lekarz, a lekarze mają to do siebie (jak wszyscy inni specjaliści z różnych dziedzin), że mają odmienne zdania na ten temat. Znam lekarzy, którzy uważają, że badanie częściej niż raz na pół roku nie jest odpowiednie i jest stresogenne dla organizmu, a przede wszystkim dla trzustki. Spotkałam także takich, którzy zalecają test wtedy kiedy widzą taką potrzebę – nawet jeśli ostatnie badanie było wykonane 2 miesiące temu. Można zgłupieć, prawda? Co specjalista to inna opinia.
W związku z tym, że wiele osób potrafi spożywać na śniadanie drożdżówki popijane sokiem lub słodzoną kawą czy herbatą. Albo pseudozdrowe batoniki zbożowe czy inne słodkości mówi się w sieci o tym, że nasza trzusta i tak jest narażona na duże wyrzuty insuliny z uwagi właśnie na niezdrową dietę. Więc co za różnica czy wypijemy 75g glukozy rozpuszczonej w wodzie czy nie? Cóż, wszystko zależy od kontekstu. Czasem pewnie nie będzie to miało większego znaczenia, a czasem będzie miało diametralne.
Jeśli ktoś odżywia się dosłownie syfem, mocno przetworzoną żywnością, w diecie dominują soki, napoje, słodkości to faktycznie wykonanie doustnego testu tolerancji glukozy większych szkód już nie wyrządzi. Jeśli jednak ktoś już rozpoczął zmiany w swojej diecie, lepiej się odżywia, próbuje stosować np. zasady diety w insulinooporności to czy naprawdę musi wykonywać ponownie test jeśli niedawno go robił?
Moim zdaniem warto zaczekać, wprowadzać kolejne zmiany w diecie czy aktywności fizycznej i dopiero po minimum 3-6 miesiącach dokonać ponownego oznaczenia. Chociażby z samego faktu ile badanie kosztuje (tu mam na myśli szczególnie to, że jeśli oznaczamy w 3 punktach glukozę oraz dodatkowo insulinę to cena znacznie wzrasta).
Nie jestem lekarzem, nie decyduję czy doustny test tolerancji glukozy należy robić co 2, 3 czy 6 miesięcy. Mogę jedynie czasem coś zasugerować na konsultacji dietetycznej i raczej nie polecam robić go częściej niż co pół roku, bo nie wiedzę takiej potrzeby.
Tak na chłopski rozum tłumacząc 🙂 Skoro do wykonania badania jest potrzebne skierowanie od lekarza lub dietetyka – to chyba powinno nam to coś mówić, prawda? A mówi mniej więcej tyle, że badanie to jest nieco bardziej „inwazyjne” niż zwykła morfologia krwi, może skutkować chociażby hipoglikemią i omdleniami. Nie wspominając już o tym, że wiele osób ma trudności z wypiciem glukozy i zwyczajnie wymiotuje, przez co badanie ostatecznie przeprowadzone być nie może. Po co męczyć człowieka jeśli można jeszcze zaczekać i obserwować np. takie parametry jak samopoczucie (zmniejszona senność), zmniejszenie masy ciała? Pewnie nie ma sensu.
Jednocześnie uważam, że są sytuacje w których lekarz widząc potrzebę wykonania testu zleci go ponownie. Musi mieć najwyraźniej ku temu jakieś powody, a ja nie wchodzę w kompetencje lekarza. Warto o tym pamiętać. Ostatecznie to on wie lepiej niż dietetetyk czy my sami. 🙂
PODSUMOWANIE
Nie ma rekomendacji towarzystw naukowych dotyczących tego ile razy można przeprowadzać w ciągu roku dousty test tolerancji glukozy (jak wspominałam często połączony z oznaczaniem insuliny). Lekarz prowadzący decyduje kiedy i czy warto ponownie wykonać badanie. Najczęściej wykonuje je aby sprawdzić czy pacjent reaguje na dietę i zmiany w stylu życiu i czy jego wyniki badań poprawiają się. Monitoruje też tych pacjentów, którzy przyjmują leki. Testu nie da się wykonać wchodząc z ulicy do laboratorium co ogranicza picie glukozy jak herbaty przez osoby, które mają skłonności hipochondryczne (a takie też się zdarzają). 🙂
Mam nadzieję, że tym wpisem rozwiałam wątpliwości osób, które mnie pytają jak często test wykonywać.