Sałatka z ciecierzycą i pęczakiem to pomysł nie tylko na szybki obiad, ale też kolację. Jest dziecinnie prosta i bardzo smaczna. 🙂 Idealna dla osób na diecie eliminującej nabiał, wegetariańskiej czy w insulinooporności. Sprawdzi się jako opcja lunchowa do pracy.
SAŁATKA Z CIECIERZYCĄ I PĘCZAKIEM
Składniki:
- 1 średnia marchewka obrana obieraczką jak makaron
- 1 małe awokado pokrojone wg uznania
- 6-7 łyżek gotowanej/pieczonej ciecierzycy (użyłam pieczonej w przyprawach, ale taka zwykła ugotowana lub z zalewy też się sprawdzi)
- 2 ogórki kiszone pokrojone wg uznania
- 50 g pęczaku (w wersji bezglutenowej można zamienić na ryż, komosę ryżową, amarantus czy kaszę gryczaną)
- na dressing: 1 łyżka oliwy, 1/4 łyżeczki miodu, 1/2 łyżeczki octu balsamicznego, pieprz i sól do smaku
- do posypania: czarnuszka lub słonecznik/pestki dynia/sezam
Przygotowanie:
Ugotuj pęczak wg instrukcji na opakowaniu w wodzie al dente. Warzywa pokrój, wyłóż na talerz wraz z ciecierzycą. Dodaj ugotowany pęczak. Polej dressingiem oraz posyp czarnuszką. I sałatka z ciecierzycą gotowa! To takie proste!
Dla osób, które boję się miodu w insulinooporności w dressingu polecam luz. Może wpis o tym by włączyć myślenie na diecie będzie pomocny. 🙂 W tym przepisie mamy sporo warzyw, ciecierzycę i awokado oraz oliwę. Wszystkie te składniki bardzo ładnie zbilansują węglowodany proste pochodzące z niewielkiej ilości miodu. Ile za to ten miód smaku doda całości 🙂 Mniam!